Politik

The Gambler, pokerspelaren Obama och USA:s budgetunderskott

Republikanerna har nu Obamas ballar och klämmer hårt på den allt mer desperate presidenten. Det handlar om pokerspelet kring USA:s gigantiska budgetunderskott där den republikanske kongressledamoten John Boehner från Ohio, republikanernas majoritetsledare i representanthuset, som leder förhandlingarna med Obama, helt klart ser sin chans att åsamka maximum skada genom att tvinga Obama till eftergifter allteftersom tidsfristen löper ut om några veckor.

Michael D. Shear skriver i New York Times om de allt mer dramatiska förhandlingarna: Obama Challenges Republicans and Democrats on Budget Deal – NYTimes.com

President Obama challenged Republicans on Monday to live up to their demands to cut the nation’s deficit and address its long-term debt by enacting spending cuts, revenue increases and changes to entitlement programs. “Now is the time to deal with these issues,” Mr. Obama said at the start of a news conference at the White House. “If not now, when?” The president also called on Congressional Democrats to be open to a deal that would makes changes to entitlement programs like Social Security and Medicare, which some parts of the caucus have strictly opposed. Mr. Obama said he was continuing to push lawmakers for “as large a deal as possible” and said that Republicans should work toward the goal that they have said they wanted for months.

Som president har Obama övertaget i förhandlingarna, men han kan inte tvinga republikanerna till den stora överenskommelse som han hade hoppats på bara för några dagar sedan. De flesta tror att republikanerna trots allt inte vågar låta USA inställa sina avbetalningar på statsskulden den andra augusti.

Men ingen vet och klockan fortsätter att ticka. Det viktiga här är att en supermakt som inte ens kan bestämma sig för hur man ska avbetala sin statsskuld uppfattas inte som en allvarlig motpart av omvärlden. Så här uppför sig bananrepubliker, inte stormakter.

Länkar:www.whitehouse.gov

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, digi.no, mobil.gp.se – NYHETER

[tags] President Obama, Barack Obama, Vita Huset, Breaking News, Political News, White House, Joe Biden, Rahm Emanuel, Obamas Budget, Obama Budget, Amerikansk Politik,2012 Election , Barack Obama , Obama Fundraising , Elections 2012 , Barack Obama Fundraising , Barack Obama 2012 , Barack Obama 2012 Fundraising , Barack Obama Fundraising 2012 , Obama 2012 , Obama 2012 Fundraising , Obama Fundraising 2012 , Politics News,, [/tags]

7 thoughts on “The Gambler, pokerspelaren Obama och USA:s budgetunderskott

 1. Johnny

  Lennart, självklart kan budgeten balanseras om skatteintäkterna
  fördubblas. Problemet i lågkonjunktur är att köpkraft och sparande
  minskar när staten tar mer pengar i anspråk som medför minskad
  efterfrågan och därmed ökad arbetslöshet. Politikerna i USA har kört
  landet i botten med sin “lend & spend” politik.

 2. Johannes

  Lennart, precis. Sen är det ju så att social security knappast bidragit med något i sammanhanget till det massiva underskottetet vad jag läst, så det sista man bör göra är väl att börja rota i det och på så sätt göra livet så mycket svårare för de som är beroende av det. Man bör väl i rimlighetens namn börja med militären och avsluta krigen och det förbjudna ordet, höja skatterna för de allra rikaste. Det är en början. Att det inte räcker förstår väl vem som helst men somsagt en början i alla fall.

 3. Lennart

  Johnny: Utgifterna måste sänkas men som demokraterna påpekar så måste också inkomsterna ökas, eftersom vård/skola/omsorg och hela infrastrukturen annars kommer att kollapsa.

 4. Johnny

  För att balansera budgeten måste ALLA utgifter halveras, både social security och militären plus allt annat. Det är vad som krävs, men jag tvivlar starkt på att politikerna klarar av att fatta nödvändiga beslut, utan de väljer att sparka ölburken en bit till för lånade pengar tills katastrofen är ett faktum.

 5. Johannes

  Faktum är som du varit inne på tidigare, Lennart att Barack Obama är en urusel förhandlare (rakryggade demokrater måste ju skämmas) och det finns en del frågor där partierna inte kan komma överens. Obama vägrar avsluta krigen som han lovade och det skulle de facto hjälpa ekonomin (bara det skulle göra en hel del), sedan har Republikanerna inga problem med att skära ner på “social security” medans demokrater ser rött och hävdar att just det bidrar inget till underskottet, vilket är korrekt som jag ser det. Obama är velande när det gäller det och säger varken bu eller bä. Å ena sidan har han nog, vågar jag påstå många demokrater emot sig här men å andra sidan vill han ju på något vänster framstå som väldigt samarbetsvillig. Och sen det där med skatter. Repubublikanerna vill ju som bekant sänka skatten och ser det som en universal lösning för att lösa problemet medans demokraterna inte tror på mer skattesäningar utan tycker det är rätt rimligt att skatten höjs för de allra rikaste. Mitt i allt det där står alltså Barack Obama. Min gissning är att en deal kommer nås och Republikanerna som de gjort ända sedan mellanårsvalet, kommer skratta hela vägen till banken.. Förlorarna blir som förut de mest utsatta.

  PS. Lennart, rätta mig gärna om jag har fel. Du bor ju i landet, det gör inte jag utan det här är snarare delar av min bild på hela cirkusen. DS.

 6. Lennart

  Daniel: Tack för tipset, jo jag känner till vad som har skett där och det liknar väldigt mycket situationen här i Kalifornien, så låt mig se vad jag kan åstadkomma!

Comments are closed.