Politik

Prins William och Kate på Eriksgata i Kalifornien, var är Vickan och Daniel?

En av Los Angeles Times stort uppslagna artiklar om prins William och Kate Middletons regelrätta Eriksgata i Kalifornien.

Orsaken till att svenska folket entusiastiskt betalar ständigt stigande summor för det folkkära svenska kungahuset är att kungafamiljen drar i så många miljarder pengar direkt till statskassan från sina utlandsbesök. Pengar som svenska företag aldrig själva skulle kunna få in, hur kända de än är.

Min egen kung.

Ett bra exempel på hur kungligheter faktiskt drar är prins Williams och Kate Middletons regelrätta Eriksgata här i Kalifornien som uppmärksammades som om det vore ett presidentbesök i de lokala medierna.

Speciellt intressant eftersom den brittiska kungafamiljen faktiskt har minskat sina utgifter i år medan den svenska bara ökar sitt apanage, nu senast med fem och en halv miljoner kronor ovanpå det ordinarie apanaget till Danie för “studier”.

Jennifer Medina och Ian Lovett skriver i New York Times om det brittiska kronprinsparets framgångar i Kalifornien: Royal Couple Visit California – NYTimes.com

The royal couple were certainly seen on their first visit here, the pictures of their outfits incessantly analyzed as their images played on a constant loop on television. Prince William was occasionally even heard. The scene in Los Angeles as the royal couple’s motorcade passed. “As this is my last opportunity before we leave this afternoon, I would just say, on behalf of us both, how grateful we are to be welcomed so warmly in the Golden State and City of Angels,” Prince William told a screaming crowd that gathered on Sunday at Sony Studios for a job fair for veterans.

Det svenska kungahuset har alltid haft starka band till USA. Prins Gustav Adolf reste på USA-besök jag tror det var 1938, blev hedersdoktor och var så framgångsrik att självaste Karl Gerhard omnämnde honom i en av sina kupletter.

Men dagens svenska kungafamilj har varit allt annat än framgångsrika i USA. Trots att svenska skattebetalare av allt att döma betalar hennes USA-vistelse på hennes mammas stiftelse i New York så har Madeleine knappast dragit in några pengar till den svenska statskassan. Och Drottning Silvia sprang som bekant på en soppåse i New York och stukade foten nyligen, något som tyvärr knappast stärkte det svenska varumärket i USA.

Och trots att både Victoria och Daniel, liksom kungen och Silvia, tillbringade delar eller hela sin bröllopsresa i USA, så har varken Carl Gustav eller Victoria lyckas vinna en tusendel av den uppmärksamhet som William och Kate just lyckades med, trots “århundradets bröllop” förra året, som helt
gick amerikanerna förbi.

Kung Carl XVI Gustav, eller Silvia för den delen, har t.ex. inte lyckats få en enda amerikansk doktorshatt, något som annars inte brukar vara speciellt svårt med tanke på alla amerikanska universitet som finns.

Den amerikanska ekonomin är fortfarande en av världens största, men här är det H&M, Ikea och Stieg Larsson som för den svenska flaggan och inte de svenska kungligheterna. Något som jag själv kan vittna om när min tandhygienist berättade hur mycket hon tycker om Stieg Larssons böcker.

Så kungafamiljen står inför ett dilemma. Om man ska hjälpa till att få amerikanska företag att investera i Sverige och ge svenska företag draghjälp i USA så behöver man sätta till alla klutar. Ökat apanage, givetvis, men sen, mer sopsäckar? Vickan och Daniel gör storfilm i Hollywood? Kungen på USA-turné med sina kaffeflickor? Möjligheterna är många och mångmiljardinkomster står på spel.

Det kanske är på tiden att t.o.m.med mest fanatiska rojalister som advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg, erkänner att för det svenska varumärket att bli framgångsrikt i USA så hjälper inte den slätstrukna svenska kungafamiljen. Här måste vi lämna över marknadsföringen till de verkliga proffsen inom det svenska näringslivet, företag som Spotify, Ikea och H&M, och författare som Stieg Larsson.

Den engelska kungafamiljen kanske kan fixa en Eriksgata i Kalifornien, familjen Bernadotte kan det inte.

[tags] Republikanska Föreningen,Bernadotte, Bertil Hult Victoria mutbrott, Gunnar Stetler, Hovet mutor, Kronprinsessan och USA, Kronprinsessan Viktoria och USA, Kungahuset, Kungahuset och USA, Kungen och USA, Mutskandal Hovet, President i Sverige, Prinsessbröllopet, Rojalister i Sverige, Royal wedding Sweden, Swedish royal family, Swedish royal wedding, USA och Kungen, Varumärket Sverige, Varumärket Sverige i USA, Victoria Mutbrott, Victoria och Daniel,Magnus Uggla, Kung i Baren [/tags]

2 thoughts on “Prins William och Kate på Eriksgata i Kalifornien, var är Vickan och Daniel?

 1. Björn Nilsson

  Åker man på Eriksgata är det för att bli erkänd som konung av allmogen i de olika landskapen, och det kan väl knappast passa för de där engelska figurerna: det är ju inte ens ett kronprinspar! Gamla Bettan i Windsor lär väl leva ett tag till, och troligen är det den glade och framåt prins Charles som blir kung när hon lägger näsan i vädret.

  Man kanske får inse att gamla stormaktskungligheter smäller betydligt högre i PR-jakten än lokala sådana i Skandinavien. Är de danska eller norska motsvarigheterna så mycket mer framgångsrika internationellt än sina svenska kollegor, eller storhertigen av Luxemburg? Och vad kungligheterna i Belgien och Holland heter numera minns jag inte. De små europeiska kungahusen verkar tillhör B- eller C-lagen i kungaligan, det får man nog inse.

 2. roger

  Stieg Larsson är död och om fem år har något annat författarstjärnskott gjort honom bortglömd.

  Vem vet hur länge till Spotify kommer kopplas till Sverige, finns snart inget som är svenskt med spotify utom grundarna. Dessutom högst osäkert om företaget finns om 2år

  IKEAs grundare gör allt för att hålla sig själv och vartenda öre så långt från Sverige han bara kan, men det vet ju inte alla utlänningar, så de förknippar oss bara billiga funktionella möbler tillverkade i lågkostnadsländer. -Hur lockar detta utländska investerare till Sverige?

  Gillar att du helt plötsligt ändå öppnar för att det finns en gnutta potential med kungligheter. 🙂
  Håller med dig om att Svenska kungahuset inte optimerar sina möjligheter.
  Lobba för ett förbättrat och effektivare Kungahus istället.

Comments are closed.