Politik

Historisk fredag i Mellanöstern, Jasminrevolutionen exploderar i Syrien, Jordanien – och Israel?

Libyen först. Efter stor tvekan erkänner nu Obama-regeringen rebellerna i Libyen, ännu ett tecken på att Gadaffi-regimen är på fallrepet, även om det säker kommer att ta ytterligare ett halvår eller mer innan man slutligen kan arrestera den bisarre diktatorn och ställa honom inför rätta. USA kan nu börja föra över till rebellerna de miljarder man har beslagtagit från Gadaffiregimens amerikanska bankkonton.

Sebnem Arsu och Steven Erlanger skriver i New York Times om U.S. Recognizes Rebels in Libya – NYTimes.com

The United States formally recognized the rebel leadership in Libya as the country’s legitimate government on Friday. The move, made at an international gathering here to discuss the five-month-old conflict in Libya, ratcheted up the diplomatic pressure on Col. Muammar el-Qaddafi amid a continuing NATO-led bombing campaign to push him from power. At the meeting, Secretary of State Hillary Rodham Clinton said that Colonel Qaddafi?s government no longer had any legitimacy, and that the United States would join more than 30 countries in extending diplomatic recognition to the main opposition group, known as the Transitional National Council.

Men den riktigt stora nyheten idag, Fredag, är de i sanning gigantiska och nu landsomfattande demonstrationerna mot den brutala Assad-regimen i Syrien. Demonstrationer som nu även omfattar Damascus.

Reuters rapporterar från Syrien: Syrians Mount Biggest Protests So Far, 20 Killed – NYTimes.com

Until now, the biggest demonstrations have taken place in impoverished towns and villages outside Damascus where one in 10 of Syria’s 20 million population lives. Protests in the capital have rarely mustered more than a few hundred people. Damascus has benefited from substantial foreign investment and its citizens are on average wealthier than those in the provinces. Security is also much tighter.

Reuters rapporterar i samma artikel om att regimen i Iran nu planerar ett stort lån till Assad, ett tydligt tecken på att mullorna i Iran nu börjar inse att Assad-regimen är på fallrepet och att de nu börjar frukta för sin egen säkerhet.

New York Times rapporterar också om Iran frenetiskt försöker stoppa USA:s “Internet i en Väska”-teknologi som ska göra det möjligt för demonstranterna i Iran att kringgå censuren: Iran Says It Can Block 'Internet in a Suitcase' – NYTimes.com

Iran’s intelligence minister said Friday that his country has found a way to block the so-called “Internet in a suitcase,” a program reportedly developed by the U.S. to bring online access to dissidents around the world. The minister, Heidar Moslehi, told Muslim worshippers that Iran was aware of the program from the start. “We prepared a solution for it,” he said in a speech broadcast live on state radio. He did not elaborate. Iran has alleged that the program, first reported by The New York Times last month, is largely aimed at the Islamic Republic.

Men vänta, vi är inte klara än. Nir Hasson skriver i Israeliska Haaretz om Jasmindemonstrationer inne i själva Israel! Thousands of Israelis and Arabs march in Jerusalem to support Palestinian independence – Haaretz Daily Newspaper | Israel News

Approximately 2,000 Palestinians and Israelis took part in the “March for Independence” Friday, calling for the recognition of a Palestinian state. Although the organizers of the march issued a statement saying the march was carried out peacefully, police had to intervene and separate right-wing and left-wing activists. Jerusalem ‘March for Independence’ Jerusalem ‘March for Independence’, July 15, 2011 … Participants in the march held signs quoting South African leader and anti-apartheid activist Nelson Mandela saying “only free men can negotiate”, while others bore slogans calling for support of Palestinian independence.

Och i ännu ett tecken på att Jasminrevolutionen nu sprider sig till så gott som alla de forna diktaturerna som utgjorde USA:s bålverk i Mellanöstern, så har kung Abdullah II av Jordanien visat sina sanna färger och skickat sina säkerhetsstyrkor för att slå ner fredliga demonstranter i landet. Kareem Fahim skriver i New York Times: Police in Amman, Jordan, Break Up March With Beatings – NYTimes.com

AMMAN, Jordan. Riot police officers wielding wooden clubs broke up a peaceful demonstration near a square in this city’s downtown area on Friday afternoon, beating protesters and journalists. The incident was a sign of escalating tensions over the slow pace of political reform in the kingdom.

Diktatorer lär sig aldrig.

Och sist men inte minst, demonstrationerna på Tahrir-torget i Egypten mot resterna av militärregimen fortsätter.

När, inte om, Assad-regimen faller så kommer Jasminrevolutionen förr eller senare också att nå Iran.

Och sen, Nord Korea? Och det riktigt stora målet: Kina?

Om 20-50 år kommer vi att se Jasminrevolutionen som en av de riktigt stora skiljelinjerna i historien. Diktatorer, kejsare och inte ens kungar sitter längre säkert någonstans.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Expressen: Nyheter, Dagen.se – Stora nyheter, Ekot

[tags] Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar på Västbanken, Egypt, Egypt News, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Mohammed ElBaradei, Mubarak, Mubarak Announcement, Mubarak Reelection, Assad, Revolutionen i Syrien,Palestina FN,Jordanien,, [/tags]

8 thoughts on “Historisk fredag i Mellanöstern, Jasminrevolutionen exploderar i Syrien, Jordanien – och Israel?

 1. Jerry

  Lennart – demokratin i Israel är har samma brister som andra demokratier, alltså
  diskriminering av araber(palestinier) eller kristna som har israeliska medborgarskap har alltid funnits.

  Ockupation av västbanken skall man betrakta efter händelseförlopp sedan 1948 – http://youtu.be/rQ_ozDPtAgc, endast då kan man definiera om det handlar om ockupation.

  Isolering av Gaza är resultat av krigstillstånd mellan Hamas styrda Gaza och Israel. Israel har tillämpat en militärblockad som enligt krigsregler tillåter även havs-minor.
  Blockaden mot Gaza är egentligen enkel att avsluta om villkoren uppfylls – INGA kassam raketer mot Israel.

  Demonstrationer i Israel är inget nytt, det är ju en demokratisk väg för att visa missnöje.
  En Jasminrevolution i Israel är att ta i, sådant passar endast i diktatorisk styrda länder.

  Araberna(palestinierna) på Västbanken är INTE i Israel – Israel har INTE annekterat Västbanken, men de har annekterat Jerusalem.
  Med andra ord, araber bosatta i Jerusalem är i Israel.

  Araberna(palestinierna) får sin frihet via förhandlingar, inte våld. Det blir en glädjedag, den dagen då arabisk Palestinsk stat är sida vid sida med staten Israel.

  Men därigenom gör det inte Mellanöstern fredligare.
  Iran har för mycket att förlora om det blir fred i MÖ. Därför stödjer de Syriens Bashar al-Assad, Hamas samt Hizbollah i Libanon.
  Al-Manar TV (Hizbollah i Libanon):
  http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?fromval=2&cid=20&frid=23&seccatid=20&eid=21256

  Press TV:
  http://www.presstv.com/detail/189465.html

  Frågan är; hur lyckas man att skapa fred när barnen lär sig inte att älska fred?
  PalWatch.org:
  http://youtu.be/0YP3P_q0vYw

 2. Christer W

  Jasminrevolution, tja, Marx sa att en revolution ska vara som en tebjudning. Underförstått, är alla parter överens om revolutionen så blir dess verkan bestående.

 3. Johnny

  Jasminrevolution låter som en romantisk dröm för alla kaffe-latte-liberaler, frågan är om det blir en demokratisk revolution eller om det blir ett nytt klanvälde eller nya religiösa islamfascistiska diktaturer.

  Själv hoppas jag latte-liberalerna får rätt och att det verkligen resulterar i demokrati med låga skatter.

 4. Rase

  Du kan ju fortsätta drömma om en revolution i Israel. Israelerna har allt som befolkningarna i arabvärlden strider för. Detta gäller alla Israels innevånare, judar, araber och kristna. Det som du beskriver är en politisk demonstration som äger rum med tillstånd från myndigheterna.
  Att vänstern aldrig lär sig att skilja på retorik och verklighet!

  1. Lennart

   Rase: Israel är helt klart demokratiskt, men trots det så diskriminerar man mot de palestinier som har israeliska medborgarskap och man ockuperar västbanken och isolerar Gaza. Demonstrationerna i Israel tror jag är början på en Jasminrevolution för Palestinierna som kommer att göra Israel mer demokratiskt och ge palestinierna sin frihet. Och därigenom göra Mellanöstern fredligare. Det är något som alla bör kunna sluta upp bakom.

 5. Christoffer

  Jag undrar verkligen hur framtidens Kina kommer att se ut. Hur många av Kinas regioner/delstater som fortfarande kommer att vara med i Stor-Kina. Då Tibet inte vill vara med, ej heller Taiwan, HK klarar väl sig bra själva och sedan alla de olika mindre kände områdena med dessa olika folkgrupperna?

  1. Lennart

   Christoffer: Ja det är i sanning en intressant fråga. Svaret tror jag ligger i det oerhört arkaiska skriftspråket. För när kineserna en gång gör sig av med det så kommer kineserna i Beijing inte att ha mycket gemensamt med kineserna i Sizhuan eller med dom i Goandong eller Taiwan.

   Det tror i alla fall jag.

 6. Marcin

  De kan inte knäcka en ledare som har halva folkets stöd, därav denna manöver för att kunna bli “inbjudna” att delta i kriget med egen militär på plats. I annat fall, förlorat krig och förlorat ansikte. Kanske en Haag-tribunal för de verkliga skurkarna och diktatorerna?
  För ingen har väl glömt att om ni inte är med oss, så är ni mot oss?

Comments are closed.