Politik

USA: i skuggan av budgetkrisen, IT-företag från Silicon Valley och Seattle bygger världens framtida infrastruktur

I skuggan av den brutala budgetkrisen i USA, med varningar från Kina och kreditföretagen verkar det som om supermakten mest liknar Per Myrbergs Trettiofyran, en gisten gammal kåk som är på väg att braka samman vilket ögonblick som helst. En stormakt som inte ens klarar av att balansera sin budget kommer inte att bli långvarig. Om man till det lägger en sammanfallande infrastruktur, en katastrofal skola, västvärldens mest ineffektiva sjukvårdssystem plus en inhemsk extremkristen rörelse och Tepåseaktivisterna så inser man snart att USA inte har långt kvar till bankrutten.

Men i skuggan av en katastrof av episka, kosmiska, proportioner så bygger flitiga IT-företag från Silicon Valley och Seattle framtidens infrastruktur, helt utan motstånd och över hela världen.

Derrick Harris skriver på teknikbloggen Gigaom om Googles storsatsning på nya och expanderade datacentraler över hela världen: Why Google spent almost a billion on infrastructure in Q2 Cloud Computing News

Google spent $917 million on infrastructure during the second quarter, continuing an upward trend that helps ensure new services like Google+ keep running. It’s the eight consecutive quarter of increased capital expenditures for Google, which is now spending at near-record levels after hitting a low of $139 million just two years ago.

Samtidigt dominerar amerikanska företag ännu så länge helt på Läs och Surplatteområdet, på den mobila och sociala webben och givetvis inom rymdindustrin.

Det är svårt att riktigt kunna förlika de här två sidorna av vad som trots allt är samma samhälle, men dom är inte desto mindre sanna var för sig.

Precis som USA sedan 100 år har stått för den globala infrastruktur, med bil och flygindustrin, telekomindustrin, containerindustrin osv, så fortsätter USA att dominera i utbyggnaden av framtidens infrastruktur.

Kommer ut byggnaden att påverkas av USA:s växande ekonomiska problem? Det verkar inte så. Och mest förvånande av allt, de annars så ambitiösa BRIC-länderna verkar helt omedvetna om hur amerikanska företag snabbt lägger beslag på framtidens globala infrastruktur.

En utveckling som få utanför Silicon Valley och Seattle verkar ha riktigt koll på.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Mest lästa, SvD – Utrikes, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, mobil.gp.se – NYHETER

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Google Plus, Google +[/tags]

2 thoughts on “USA: i skuggan av budgetkrisen, IT-företag från Silicon Valley och Seattle bygger världens framtida infrastruktur

Comments are closed.