Politik

Vidunderliga bilder av världen i realtid i tweets och mobilbilder

Eric Fischers bild av tweets och mobilbilder tagna i Europa.

Hur ser världen ut just nu, i realtid som man säger på finspråk, med miljarder människor i rörelse? Vi är vana vid att se bilder på världen med miljoner glittrande ljus, men nu har programmeraren Eric Fischer tagit ett steg mot framtiden genom att skapa en serie vidunderliga bilder där varje Tweet från en Twitteranvändare och varje uppladdad digitalbild från en mobilkamera eller dator till Flickr representeras av en litet knappnålsstort ljus. Vad som gör de här kartorna so fantastiska är att man nu alltså kan skapa dom i mer eller mindre realtid och se hur nyheter sprids över världen med ljusets hastighet.

Nick Bilton skriver i New York Times om Eric Fischers kartor: Bits Pics: Showing the Location of Tweets and Flickr Photos – NYTimes.com

Have you ever wondered where people are located when they post on Twitter or take a digital photo? Eric Fischer, a programmer and designer, recently answered this question by creating a series of maps showing people’s location when they send a Twitter message or upload a photo to Flickr, the photo-sharing Web site. The data visualization series is called “See something or say something,” and according to Mr. Fischer’s Twitter feed, uses Twitter and Flickr’s A.P.I., or application programming interface, to figure out the location and times of each photo or message. He then plots it on a map.

Nästa steg är att välja ut de tweets och bilder som t.ex. kommer från Silicon Valley och sen se vad de handlar om. Vad det är som man diskuterar i Silicon Valley, eller Paris eller Borås just nu.

Ett helt nytt sätt att se på världen.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Politiken.dk Seneste nyt, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no

[tags] Sociala medier, Web 2.0, social media, Twitter, bloggar, blogs, Craigs List, Silicon Valley, Facebook, Digg,Twitter, Eric Fischer[/tags]

3 thoughts on “Vidunderliga bilder av världen i realtid i tweets och mobilbilder

  1. Lennart

    Björn, Peter, ja de här kartorna är oerhört intressanta, speciellt om man tittar på de i det allra största formatet. Jag blev t.ex. förvånad över att inte hela Tyskland lyser som en enda gigantisk fyrbåk. Varför Holland och Belgien? Det verkar konstigt. Likaså förvånas jag över det mönster jag ser i Silicon Valley, som inte heller är så bländade som jag hade trott att det skulle vara.

  2. Peter Andersson

    Intressant att Tunisien och Egypten (de två länder som har haft digitalt aidade revolutioner) sticker ut i Nordafrika. Dock ser man ju ett liknande mönster i Marocko också – blir det nästa oroshärd?

  3. Björn Nilsson

    Jämför i stort sett hela södra England som bara är ljus med en superjättemegastad som Kairo som bara är en medioker ljusprick, mindre än Paris eller Madrid och ungefär i klass med Athen! När man tittar på kartan ser det ut som man kan urskilja Marockos och Tunisiens territorier ganska exakt trots att gränserna inte är markerade. Undrar om det är en tillfällighet eller om mellanliggande Algeriet har mycket mindre trafik av det här slaget?

Comments are closed.