Politik

Dårarnas paradis? Vår totala oförmåga att förstå dagens USA

Klicka på bilden för se mer detaljer om USA:s budgetkris.

Dårarnas Paradis, det är titeln på DN:s ledare om den amerikanska budgetkrisen. En kris som är helt självförvållad och som egentligen inte alls har något med den amerikanska budgeten eller ens med budgetunderskottet att göra utan handlar om något helt annat.

Men först, är USA verkligen mer ett dårarnas paradis idag än någonsin tidigare? Än under George Bushs tid, t.ex., i vars krig Sverige nu deltar, vad jag förstår med DN:s stöd.

Det amerikanska samhället har alltid varit radikalt olikt det svenska, det är bara det att de flesta svensk turister och “USA-experter” föredrar att vända bort ögonen för allt som inte har motsvarigheter i Sverige. Vilket är varför vi aldrig ser de brutala kaliforniska fängelserna, Den Kristna Högern, USA:s vägran att anamma utländska idéer som t.ex. meter och decimalsystemet eller ens The International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems 10th Revision, ICD10, som man först nu börjar anamma, långt efter det att de flesta länder i världen. Eller USA:s vägran att sänka på sina gigantiska koldioxidutsläpp, dödsstraffet i USA, kampen mot kvinnans rätt till abort, amerikanernas vägran att se sig själva som en del av världen utanför landets gränser, osv.

Dagens Nyheter:s ledare om USA:s budgetunderskott: DÃ¥rarnas paradis – DN.SE

Den republikanska majoriteten i representanthuset, med ett stort inslag av den populistiska Teapartyrörelsen, vägrar att prata om skatter. I deras ögon går det inte ens att ta bort uppenbart idiotiska rabatter. Inte en enda dollar som tas in på skatteförändringar får gå till att krympa budgetunderskottet, allt måste motsvaras av en lika stor skattesänkning. Republikanerna kräver dessutom ett författningstillägg som sätter ett orealistiskt tak för de federala utgifterna och tvingar staten att alltid balansera budgeten. Inget spelrum ges för kriser, hot mot USA:s säkerhet eller det faktum att amerikanerna blir äldre. Lyckligtvis kommer Demokraterna att stoppa tilltaget. Det republikanska etablissemanget är nervöst men fruktar gräsrötterna mest. Under tiden snubblar Washington fram, med sina totala låsningar och avsaknad av lösningar. Presidenten kom sent till jobbet. Men Republikanerna är den stora bromsklossen.

Så vad handlar budgetkrisen om om inte om budgeten och det gigantiska budgetunderskottet? På ett sätt handlat det givetvis om budgeten, men vad striden i grunden handlar om är USA förhållande till resten av världen. För första gången i USA:s historia så kan USA inte längre göra som man vill. För första gången i världshistorien så ställer utlandet krav på USA och inte bara tvärt om. Man ställer kar på USA att sluta med sina eviga krig, man ställer krav på USA:s ekonomi, på dess vägran att befatta sig med den globala uppvärmningen, mm. Idag kan t.ex. helamerikanska företag stämmas för monopolistiskt agerade i EU, aktiviteter som dom aldrig skulle fällas för i USA. Och de har inget annat val än att lyda EU.

Och värre kommer det att bli. USA tvingas modernisera sitt ineffektiva sjukvårdssystem för att slippa bli grogrund för globala epidemier, man kommer på sikt att steg för steg tvingas införliva USA i världen utanför. Och det är något som amerikanerna ännu inte kan fatta och som dagens generation, speciellt i de glödhett nationalistiska sydstaterna och Mellanvästern aldrig kommer att acceptera.

Vi får gå tillbaks till sent 1800-tal för att hitta en liknande nationalism i Europa.

Dagens amerikanska samhälle är ett samhälle där ingen känner något ansvar vare sig för USA eller för resten av världen. I alla fall inte ansvar nog för att offra det allra lilla minsta för någon annan. Som en aldrig så liten skattehöjning eller en aldrig så liten minskning av koldioxidutsläppen.

Vad omvärlden givetvis borde göra är att ställa ett ultimatum till Obamaregeringen att man väntar sig att USA tar sitt ansvar och uppträder därefter. Men sådana krav skulle mötas med en explosion av nationellt raseri
som inte skulle vara av denna världen.

Det ligger något oerhört barnsligt i det amerikanska nationella psyket. USA love it or leave it. Vilket kanske trots allt är just ett dårarnas paradis?

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Politiken.dk Seneste nyt

[tags] Wall Street,US Economy, Ekonomin,USA-ekonomin, Timothy Geithner, Finansdepartementet i USA, Centralbanken i USA, Treasury Department,Budgetkrisen i USA, [/tags]

33 thoughts on “Dårarnas paradis? Vår totala oförmåga att förstå dagens USA

 1. San

  Det vet jag, och du vet mycket väl varför det finns och inte MÅSTE man fylla i det vad jag vet. Syftet är ju det samma som t.ex Norges könskvotering och står väl i motsats till vad Finland försöker åstadkomma med det här.

 2. Lennart

  San: Rasbegreppet har, vad jag vet försvunnit i EU men det finns förunderligt nog kvar här i USA där man fortfarande klassificerar studenter och människor i allmänhet i “raser”, ett pseudovetenskapligt begrepp som aldrig har existerat.

  Jag minns hur förbannad jag blev när min dotter en dag kom hem från skolan med frågan “pappa, vilket ras är jag”. De måste dom nämligen fylla i.

 3. San

  Edward/Lennart

  Rasbegreppet är väl ändå ganska passe, inte ens en fanatiker som Brevik talar i termer utav av ras.

 4. Christer W

  Edward, du är invandrad reservsvensk och förmodligen bryter du på skånska när du försöker tala ekensdialekt;)

 5. Edward i Orlando

  Bossebus – så nu vet jag, lite mer specifikt än bara första siffran.
  ”93-99 Reserv och för Invandrare”.
  Reserv för vad? Eventuellt nyerövrade kolonier och protektorat?
  Rymdvarelser? Folk som bosätter sig i Skåne?
  Nu råkar mina två första siffror vara just 93 – är jag en invandrare eller reservsvensk?
  Samtidigt ett sent, men stort tack till The Beatles som helt klart inspirerades av detta förhållande till att spela in ”Revolution 9” på The White Album. ”Number 9….Number 9…..”
  Så vackert, så oförskönat avslöjande………

 6. Edward i Orlando

  Visst finns det anknytningar och sammanhang, men:
  om de påtänkta ID-korten i Finland var, är eller blir för att skilja medborgare från icke medborgare eller infödda mot icke infödda är det inte någon renodlad rasism vi pratar om.
  En blond och blåögd individ, icke medborgare eller infödd skulle väl också få ett olikfärgat ID-kort?
  Motsatt skulle en mörkhyad individ, född och finsk medborgare, få det ”normala” ID-kortet.
  Ett realistiskt resultat i dagens läge kan ju bli en form av ”rasuppdelning” via ID-kort, men det verkar inte bottna i en medveten politik baserad på en rasistisk filosofi.

  Hälsningar från ytterligare en ”9:a” – en äkta nia, s.a.s.
  Är det inte dags att bilda en klubb och stoltsera med vår numrering??

  1. Lennart

   Edward: Mycket bra skrivet, det är precis så det är. Borde givetvis ha kommit på det själv. Även barn i Finland får f.ö. färgade ID-kort. Förbluffande vad man får lära sig när man börjar blogga 🙂

 7. Christer W

  San, är det inte snarare protektionism än rasism. Du är väldigt snabb på hojta rasism när det är nått du ogillar. Us gröna kort är också en släng av protektionism
  För övrigt är det i många länder utlänningar måste ständigt ha passet med sig, oavsett hur länge de har bott och arbetat i värdlandet. Det är kanske så också i USA och det gröna kortet ersätter passet.
  För övrigt är min första siffra av de sista fyra en nia, även norrbottningar fick 9:an (och ibland 8:an), så Bossebus har lite fel i att det var bara utlänningar som fick 9:an. I det glest befolkade Norrbotten folkbokfördes utsocknes kreti och pleti för första gången i Sverige,när fjärde siffran (sista)infördes så blev det möjligt att folkbokföra mer lokalt.

 8. San

  Lennart

  Det finns svenska ID-kort som kan användas som pass inom EU också, de måste man naturligtvis vara svensk medborgare för att få. Men man kan få andra typer av ID-kort också (då menar jag inte körkort) som inte gör skillnad på nationaliet. Det finns således inget särskilt ID-kort för utlänningar i Sverige, inte heller i USA vad jag vet. Att detta inte skulle ha något med de rasistiska vindarna i Finland att göra tycker jag känns naivt.

 9. Bossebus

  Det är sant att Finland iaf haft som förslag att icke-infödda skall ha en annan färg på sina id-kort.

  Men Sverige gav sina invandrare en 9:a som första nummer i dom sista fyra siffrorna på personnumret. Jag har ett sådant.

  Detta togs sedermera bort…

 10. San

  För det första så har inte USA ett nationellt ID-kort så jag tycker jämförelsen är märklig med Green Card, du kan naturligtvis använda pass som ID i USA som i alla andra länder, men det vanligaste är väl ändå Social Security.

  Sen är ju rasism i USA sällan en fråga om nationalitet, eftersom det är ett multietniskt land så skulle en amerikansk rasist inte hänga upp sig på nationalitet lika mycket som en skandinavisk rasist gör, eftersom en finländare är vit i betydligt större utsträckning än en amerikan.

  Det är ju också en väsentlig skillnad i vilken miljö som Finland nu inför det här nya förslaget, dvs de nya ID-korten ska särskilja ulänningar från finska medborgare, samtidigt som Sannfinländarna får 20% i parlamentsvalet och med vilken retorik de har fått den positionen.

  1. Lennart

   San: Nej nu hänger jag inte riktigt med. Antingen har man olika ID-dokument för medborgare och icke-medborgare eller också har man det inte. Det här tror jag är ett sidospår. Sannfinländarna har vad jag kan se ingenting som helst med ID-korten att göra.

   Orsaken verkar vara att finländska medborgare kan använda sina ID-kort istället för pass inom EU, något som personer som är bosatta i Finland men inte finländska medborgare inte kan göra. Det låter rimligt om än kanske litet väl byråkratiskt

   Vill man diskriminera så behöver man hur som helst inte ett IT-kort för att göra det. Jag behöver t.ex. bara öppna munnen för att sjukhuspersonalen ska höra att jag är en utlänning.

 11. Lennart

  San: Först av allt, tack för länken. Men om jag läser rätt på länken så handlar det här om ett ID-kort för alla i Finland fast bosatta människor. Och att man vill göra skillnad mellan de som är finska medborgare och de som inte är finska medborgare. Här i USA har som du säkert vet också alla fast bosatta som inte är amerikanska medborgare ett särskilt ID-kort, ett s.k. Green Card. Jag har därför svårt att se någon som helst skillnad.

  Förklara gärna skillnaden, jag kan i alla fall inte sen den.

  Men i princip så håller jag med dig att om USA i framtiden inför ett nationellt ID-kort så bör de behandla alla lika och inte skilja mellan medborgare och icke-medborgare som man idag gör i både USA och Finland.

 12. San

  Förnekar ni att i Finland så ska urlänningar framledes ha ID kort med annan färg? Säg så här, det är knappast en slump att Breivik skickade sitt politiska manifest till Sannfinnländarnas partiledare.

  Här är länken förresten: http://racismdaily.com/2011/06/01/finnish-color-coded-id-cards-labeled-as-legalised-ethnic-profiling/

  Den glödande rasismen i Europa är otroligt mycket mer fanatisk och sjuk än vad det någonsin kommer att vara i ett liberalt och fritt samhälle som USA.

 13. Christer W

  San, så vitt jag vet har Finland inga särskilda id-handlingar för samer och romer.
  För övrigt är USA mycket nationalistiskt vilket inte behöver vara lika med nazistiskt.
  Sverige var t.ex. i slutet av 1800 mycket nationalromantiskt, och många svenskarna såg sig själva som skapelsens krona, ungefär som en betydande del av USA befolkning ser sig själva idag.

  När det gäller kapitlet Herrefolk så har i dagarna några Kenyaner lämnat in en stämning mot sina gamla övermänniskor. Stämningen handlar om tortyr och övergrepp och den är riktad då mot det land som då såg sig som världens grädda och patrioter, Storbritannien.

 14. San

  Johnny

  Förresten när du talar om omvänd rasismen, förklara gärna det etniska rensade Finlands rättvända rasism för mig.

  1. Lennart

   San: Om Finland vore ett etniskt rensat samhälle så skulle det betyda att stora mängder människor i Finland skulle ha dödats eller fördrivits i något slags etniskt inbördeskrig. Du får gärna förklara vilka det skulle ha varit. Man för vara försiktig hur man uttrycker sig.

 15. San

  … och jag är övertygad om att Lennart skulle hålla med mig om vi satt på tu man hand, men expatsyndromet kan ibland vara starkt. Visst är nationalismen (teaparty) starkare i mellan västerna än på kusterna, men att jämfäöra det med ett extremt rasistiskt samälle (som t.ex Finland, där utlänningar har ID kort av annan färg, föreslå det i USA….) så blir det absurt.

 16. San

  Johnny

  USA är patriotiskt inte nationalistiskt, det är en jävla skillnad. Tea Party är nationalistiskt, Black Panther är nationalistiskt, Europa är nationalistiskt. USA är INTE nationalistiskt.

  1. Lennart

   San: Det är alltid bra att ta praktiska exempel och definiera sina termer. En patriot som jag ser det är en person som har starka känslor for det egna landet, ungefär som jag har för Sverige, i mitt fall eftersom, som jag tidigare har sagt, svenska är det enda språk jag talar 100% flytande och det enda språk jag som kan tänka på.

   En nationalist däremot är en person som anser att det egna landet är bättre än alla andra länder. American Exceptionalism som genomsyrar hela USA:s historia och även dagens USA utanför IT-städerna San Francisco, Silicon Valley och Seattle, bör tilläggas, är ett renodlat nationalistiskt begrepp, inte ett patriotiskt dylikt.

   Jag har t.ex. inga som helst illusioner om att det svenska samhället på något sätt skulle vara det bästa i världen eller ens speciellt bra. Sverige bara råkar vara det samhälle som jag känner mig mest hemma i därför att alla talar svenska och därför att jag växte upp där.

   Jag kan tillägga att jag också känner mig hemma i Tyskland, Schweiz och Brasilien, även om jag inte har vistats där länge nog för att vara helt säker på saken.

   Du har helt rätt i att USA är ett multi-etniskt samhälle som inte diskriminerar mot olika etniska invandrargrupper, utom möjligtvis mot muslimer. Och att Europa på den området ligger efter USA. Även om jag under mina senaste besök i Sverige har märkt att äldre släktingar som tidigare hade rätt uttalade invandrarfientliga åsikter nu har svängt. Detta eftersom dom har kommit i personlig kontakt med invandrare.

   Det jag ser som USA:s akilleshäl det är just dess uttalade nationalism, den bisarra tanken att USA på något sätt skulle vara exceptionellt i världen, som genomsyrar hela samhället och som t.ex. än idag betyder att man helt enkelt vägrar att acceptera
   “utländska påfund” som decimalsystemet, Celciusskalan, och ICD-10-systemet inom medicinen. Som man först nu efter många år och påtryckningar från Obama-regeringen, håller på att genomföra.

 17. Peter Andersson

  Det där med att en hammare till försvaret kostar/kostade flera tusen dollar var väl egentligen bara ett ovanligt klumpigt sätt att “smuggla” undan pengar till hemliga försvarsprojekt? Hammartillverkaren behöll en hundralapp och resten slussades vidare till projekt/forskning som man inte vill(e) redovisa öppet.

  Vi har haft (och antagligen har) hemliga bergrum och forskning i Sverige också, det är inget konstigt med det, alla militära hemligheter kan INTE redovisas öppet i offentliga handlingar, det vore ju militärt sett idiotiskt om så var fallet!

 18. Johnny

  San, kan instämma i att rasism och omvänd rasism sannolikt är vanligare i Europa med hänsyn till den stora andelen muslimer där och alla konflikter det för med sig. Där emot upplever jag USA som betydligt mer nationalistiskt, de flesta européer tror att nationalism är samma sak som nazism och det är bara inom sporten det är tillåtet att heja på sitt landslag.

 19. Thomas Ruuth

  Till Svensson: är det verkligen ”sunt” med motstånd till abort, att straffa för oönskade graviditeter, i sin tur oönskade barn osv. Ta bort kvinnors rättigheter och förnedra dom till ”äggkläckningsautomater”… Nej vi behöver inga lynchmobbar och bibelmissbrukare! Usa tappat både sting och förstånd, i alla fall till hälften. Den reaktionära delen av usa mot övriga världen, som dom inte kan se som ett kuriöst disneyland längre. Förstår det måste vara jobbigt kravla ut ur drömkokongen. Men tack usa för allt ni gav och inspirerade till, det var bra, så länge det varade!

 20. Christer W

  “jhonny – Politiker, centralbanksbyråkrater och banksters är dagens skurkar.” San, vad har det med rasism att göra? Är de ohederliga och näriga så ger de fullständigt fan i andras hudfärg, de skinnar glatt hött och mött.

  Angående sjunkande skepp, ett Schweiziskt värderingsinstitut, Independent Credit View, har inte ens ett stort A på sin värdering av USA,s kreditstatus. Sedan 2009 har ICV inte haft tre stora A:n på USA.
  Om USA har tre stora B:n, så bedöms motsvarar: Adekvat kapacitet, men mer känslig för negativa ekonomiska förhållanden.
  Men det kanske är BBB-, som bedöms vara: Lägsta investeringsgrad för marknadsdeltagare.
  Är det illa så kan det vara BB+’— Högsta spekuleringsbetyg för investerare.

 21. San

  Men du min vän är blind för europas betydligt extremare rasism och nationalism, då talar vi inte om historien utan dagens Europa. Lägg där till att kontinenten på alla sätt är ett sjunkande skepp, så var glad att du är på andra sidan Atlanten.

 22. Johnny

  Det är ganska obegripligt i många länder nu, speciellt EU, USA och Japan. Politiker, centralbanksbyråkrater och banksters är dagens skurkar.

 23. Björn Nilsson

  Jaha, staten i USA är skyldig sig själv 40% av statsskulden. Då kan man ju börja med att räkna bort den posten, och sedan se på vilka utgifter som finns. Tidigare i USA:s historia har regeringen vågat ta itu med bolag som snyltar på militärkontakt. Roosevelt utsåg Harry Truman till det jobbet under Andra världskriget. Jag har för mig att någon gång under sextiotalet tog en gubbe i USA:s parlament med sig en hammare till jobbet och visade upp den, och talade om vad den kostade om den köptes i en vanlig järnhandel respektive köptes in som försvarsmaterial. Det var en jäkla skillnad, och anledningen till att USA:s militärbudget är så fruktansvärt stor torde delvis förklaras av att försvarskontraktens fakturor är oerhört saltade.

  “Balanserad budget” bör betraktas som ekonomisk skojeri om man med det menar att det skall gå jämnt upp varje år. Det är en politisk konstruktion, inte en ekonomisk (man kan jämföra med euron). Följer man en vettig politik sker balanseringen över konjunkturcykeln för att ibland stoppa överhettning, ibland se till att arbetslöshet och annat resursslöseri elimineras. Vad jag förstår har man årsvis budgetbalansering i delstater i USA, och det betyder att man inte kan ta in pengar under goda år för att ge ut under dåliga – och nu sparkar man desperat lärare, poliser, brandmän etc. när inkomsterna kraschar i lågkonjunkturen men man inte har några fonder att ta av. Inkomstskatten är låg, och lokala myndigheter som tjänat mycket på fastighetsskatten under goda år ser nu fastighetspriserna sjunka och inte vilja återhämta sig. Därmed uppstår ett gap i budgeten som man med nuvarande regler inte kan täppa till.

 24. svensson

  USA är som det är. Du jobbar där och vet kanske lite mer. Själv förundrar jag mig över deras låga oljepris, vilket dels har att göra med egna källor, dels med “petrodollar” som medför att olja alltid handlas i dollar.

  USA:s bankrutt har man varnat för länge, ända sedan början av 2000-talet. Ändå rullar det bara på. Svaret är väl att omvärlden ännu har förtroende för USA och dollarn. När man börjar se fakta, när man inser att dollarn bara är en papperslapp och har så varit sedan 1971, en fiatvaluta utan guldbackning, då kommer pyramiderna att rasa.

  http://lennart-svensson.blogspot.com/search/label/USA

  Här bloggar jag lite om USA och dess egenheter. Nog är USA:s tid som supermakt förbi men man fortsätter väl som lokal stormakt med fastlandsamerika som territorium. God Bless America. Jag menar det. Jag har inte så svårt för “den amerikanska högern”, som inte är vad den varit. De delar av den som står för traditionella värderingar och inte är så Israelfanatiska har jag inga problem med. Motstånd mot abort? Det låter sunt, det skulle vi behöva här med.

 25. Peter Andersson

  Sverige har sedan krisen på nittiotalet en lag som tvingar staten att alltid balansera budgeten, inga nypåtagna stående utgifter/reformer utan motsvarande nedskärning på andra områden.

  Att det fungerat bra här beror troligen mest på vårt flerpartisystem, samtidigt som det kanske är just det som gjort det nödvändigt, det förhindrar först och främst de små partierna att komma med ofinansierade utspel/löften under valår, t.ex så skulle nog Kd gärna gå till val på fördubblade barnbidrag e.d annars, bara för att så att säga köpa röster och hålla sig kvar i riksdagen och låta någon annan betala i framtiden.

  Å andra sidan så går väl vi också mot ett tvåpartisystem i framtiden…

Comments are closed.