Politik

Riskkapitalet, Silicon Valleys hemliga vapen i kampen om morgondagens teknologiska genombrott

Den legendariske riskkapitalisten John Doerr på Kleiner Perkins.

Silicon Valleys ställning som världens IT-Mekka vilar på tre pelare. På Stanford och Berkeley-universiteten, plus några fler som University of California at Santa Cruz och University of California at San Francisco, State University of California at San Jose, State University of California at San Francisco och det katolska University of Santa Clara.

Det är ena pelaren. Den andra är alla IT-ingenjörer i Silicob Valley, och den tredje är riskkapitalet som ursprungligen låg utefter Sand Hill Road i Menlo Park och speciellt på 3000 Sand Hill Road.

Vad som gör att Silicon Valley har kunnat behålla sin topposition inom den allt hårdare konkurrensen inom IT-industrin är just den rika tillgången på riskkapitalet. Och bland de dussintals stora riskkapitalfirmorna här i Silicon Valley är idag Andreessen Horowitz den mest omskrivna.

Claire Cain Miller skriver i New York Times om hur även de stora IT-företagen idag sätter upp sina egna riskkapitalavdelningar för att hitta morgondagens mest lovande IT-teknologi: Google Spending Millions to Find the Next Google – NYTimes.com

Corporate venture funds invested $583 million in start-ups in the first three months of the year, according to the National Venture Capital Association, up from $443 million in the same period last year and $245 million in 2009, before tech investing began its rapid turnaround. Today, 10 percent of venture capital dollars comes from corporations, nearing the previous bubble-era high of 15 percent in 2000. Facebook, Zynga and Amazon.com are investing in social media start-ups. AOL Ventures restarted last year after three previous efforts, and Intel Capital expects to invest more this year than the $327 million it invested last year. Google Ventures says it has invested as much money in the first half of this year as in all of last, and Larry Page, the company’s co-founder, who became chief executive this spring, has promised to keep the coffers wide open.

Orsaken till att Silicon Valley och andra IT-städer som Seattle och i mindre omfattning Austin i Texas, fortfarande är helt dominerande på IT-marknaden är just tillgången till riskkapital och till de nätverk som existerar mellan universitetsläsare, riskkapitalister och IT-ingenjörer. Trots Silicon Valleys storlek, folkmängden ligger på mellan tre och fem miljoner beroende på var man drar gränsen, så känner alla trots det all. I alla fall i den innersta cirkeln kring Stanford och Berkeley, de akademiska lärarna där och riskkapitalet.

Något liknande existerar helt enkelt inte vad jag vet i Skandinavien.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,SvD – Senaste nytt, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, NyTeknik – Senaste nytt

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,Riskkapital i Silicon Valley, Venture Capital Silicon Valley [/tags]