Politik

iPhones, iPads, MacBooks, Apples prylar som statusgrejer i Silicon Valley

Hemkommen från ett lokalt seminarium om IT inom sjukvården reflekterar jag över hur Apples produkter på bara något år nu har blivit statusprylar här i Silicon Valley.

Jag såg fler iPhones, iPads och MacBooks än någonsin tidigare och även folk som kör Windows 7 gör det ofta som Dual Boot på en MacBook.

Det har alltid funnits Apple-entusiaster i Silicon Valley, givetvis, men idag ser man dom överallt. Inte undra på att Apple idag är värdens näst största företag på börsen. Och större lär det bli.

Wall Street Journals Walter Mossberg skriver i dagens tidning om hur Apples nya operativsystem OSX Lion är ett viktigt steg på vägen från persondatorn till surfplatteeran: Apple’s Lion Brings PCs Into Tablet Era

With its iPhones and iPads, Apple has led people toward a new way of operating digital devices that relies on direct manipulation of items with finger gestures, not a mouse and scroll bars. App icons are arrayed front and center, not buried deep in a file system or limited to a strip at the bottom of the screen.

Now, Apple is bringing those concepts and others to the personal computer via its most radical new Macintosh operating system version in years. It’s called Lion and it goes on sale Wednesday for $29.99—a price that allows installation on as many personal Macs as you own.

Techcrunchs M.G.Sigler recenserar den nya MacBook Air: The MacBook Is Dead. Long Live The (New) MacBook Air.

Apple is revamping the MacBook Air lineup, upgrading the device with the new Thunderbolt port, new Intel Core i5 chips, and yes, even a backlit keyboard — finally. The new systems will also be the first built from the ground up to run the new OS X Lion operating system, which is also launching today.

I’ve had the chance to use one of the new systems for the past few days, and it screams. …

The model I’ve been testing out is a 13.3-inch 1.7GHz dual-core Intel Core i5. It also has an Intel HD Graphics 3000 chip with 384MB of video memory, and a hefty 256GB Flash storage drive. This is the top-of-the-line stock model. But there will also be an option to swap in a 1.8GHz dual-core Intel Core i7 chip (which has 4MB of L3 cache instead of 3MB).

I dagens IT-industri så handlar det inte längre om utbytbara datorer och mobiler som det gjorde för några år sen när en bärbar dator var ungefär lika som vilken annan bärbar dator som helst. Idag handlar det om märkesvaror, om statusprylar, precis som jeans och skor och solglasögon och de senaste modeprylarna.

IT-prylarna har blivit modegrejer, något som Google nu har tagit fasta på med Google Plus, som man hoppa kommer att slå ut Facebook just för att det är coolare än trötta gamla Facebook. Hoppas man i alla fall.

Så är det och det kommer bara att bli värre. Samtidigt är det kanske inte helt negativt för om man nu börjar designa datorprylar som modeprylar så måste man göra dom mer användbara, och det är enbart positivt. Vi undanber oss BSoD, the blue screen of death, när datorn plötsligt kraschar, och kryptiska felmeddelanden som – 182727 eller “ett internt fel har uppstått”.

Vem vet, framtidens datorprylar kanske verkligen kommer att bli användbara?

Time Magazine har mer om Macbook Air i sitt senaste nummer.

Och Wall Street Journal skriver om Apples gigantiska penningreserver och undrar hur man kommer att använda dom: For Apple, a $76 Billion Dilemma. As Cash Stockpile Swells, Investors Again Ask About Its Plans for Dividends, Share Repurchases.

Problemet för Apples konkurrenter är att det verkar som om Apple kommer att kunna behålla sitt försprång på surplatte och mobilområdet under flera år framöver. Andra företag som t.ex. Google har helt enkelt startad för sent och ligger för långt efter för att kunna hinna ifatt, i alla fall under de närmaste åren. Det beror delvis på att dom inte har Apples integrerade och mycket avancerade produktions och leverans system som ledas av Steve Jobs andre-man Tim Cook. Ingen av Apples konkurrenter har något liknande och om man till det lägger Apples design-expertis så är det inte svårt att inse att Apple för närvarande i alla fall, helt enkelt är oslagbar.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,SvD – Senaste nytt, digi.no, digi.no, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags]Apple, Silicon Valley, Google, iPhone, iPad, MacBook, Apple Silicon Valley [/tags]