Politik

Put down the duckie, Obamas katastrofala Mellanösternpolitik

DDoes Obama have a Grand Stratety frågar Daniel W Drezner i senaste numret av Foreign Affairs, USA:s mest prestigefyllda utrikespolitiska tidskrift.

Den kände och inte minst inflytelserike brittisk-amerikanske historikern Niall Fergusson är helt klar med sitt svar: Wanted: A Grand Strategy for America. NEWSWEEK’s new columnist on Obama’s Egypt debacle and the vacuum it exposes.

The wave Obama just missed—again—is the revolutionary wave of Middle Eastern democracy. It has surged through the region twice since he was elected: once in Iran in the summer of 2009, the second time right across North Africa…

… In the case of Iran, [Obama] did nothing, and the thugs of the Islamic Republic ruthlessly crushed the demonstrations. This time around, in Egypt, it was worse. He did both—some days exhorting Egyptian President Hosni Mubarak to leave, other days drawing back and recommending an “orderly transition.”

The result has been a foreign-policy debacle.

Mark Landler skriver om hur Obama nu öppet arbetar emot att FN tar upp frågan om ett fritt Palestina, något som USA kommer att få känna sviterna av i många decennier framöver: As U.S. Steps Back, Europe Takes Bigger Role in Mideast Peace Push

While the United States does not want to be isolated by vetoing a Palestinian resolution, which Mr. Obama has signaled he will do, the administration appears less agitated by this prospect than it was a few months ago.

“The U.S. is frustrated, but ultimately an outcome where it vetoes a resolution is not the end of the world,” said Robert Malley, the Middle East and North Africa program director at the International Crisis Group.

Nu senast beslöt sig Obama för att skicka diplomater för att prata med företrädare för Gadaffi-regimen och bara några dagar därefter, som Steven Erlanger berättar i New York Times, går Frankrike ut med eftergifter till Gadaffi som nu plötsligt får stanna i landet om han bara går med på ett vapenstillestånd!

Foreign Minister Alain Juppé of France said Wednesday that the Libyan leader Col. Muammar el-Qaddafi could remain in Libya so long as he completely gives up power, as part of a larger political deal, including a cease-fire, on the future of the country.

När USA ledde koalitionen mot Nazityskland så skickade man inga diplomater för hemliga förhandlingar med Hitler. Det enda som gällde var Ovillkorlig Kapitulation.

Obama har, precis som Niall Fergusson skriver, helt och hållet missat Jasminrevolutionen. Han håller fast vid Kriget mot Terrorismen och kommer att behålla trupper i Afghanistan i ytterligare tre och ett halvt år, lika länge som USA:s insats under hela Andra Världskriget. Plus Obama kommer inte att dra tillbaks de amerikanska trupperna från Irak som lovat i slutet av året.

Tim Arango skriver i New York Times om spelet bakom kulisserna i Irak: In Shadow of Death, Iraq and U.S. Tiptoe Around a Deadline – NYTimes.com

BAGHDAD — The government of Prime Minister Nuri Kamal al-Maliki is privately telling American officials that it wants their army to stay here after this year. The Americans are privately telling their Iraqi counterparts that they want to stay. But under what conditions, and at what price to the Americans who stay behind? American combat deaths are on the rise here, an ominous harbinger of what lies ahead if an agreement is reached to keep troops here after the withdrawal deadline set for the end of the year. For the same Iraqi government that wants the Americans to stay is also tacitly condoning attacks by Shiite militias on American troops, by failing to respond as aggressively to their attacks as it does to those of Sunni insurgent groups such as Al Qaeda in Iraq.

Obama saknar helt och totalt president de Gaulles strategiska vision som denne så mästerligt visade i Evianfreden 1962 som gav Algeriet dess självständighet.

Men Obama är helt och totalt tondöv i Mellanöstern och kommer inte ens att bli en fotnot när Mellanösterns post-Jasmin-historia en gång skrivs.

Han är helt och totalt oförmögen att lägga ner sin gummianka för att kunna fokusera på Mellanösterns demokratiska framtid.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, Dagen.se – kultur

[tags]Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar på Västbanken, Egypt, Egypt News, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Mohammed ElBaradei, Mubarak, Mubarak Announcement, Mubarak Reelection, Assad, Revolutionen i Syrien,Palestina FN,[/tags]