Politik

USA:pressen om Oslo och Utøya-massakern, koppling till den amerikanska högerextremismen?

Den amerikanska pressen har följt Oslo-massakern med ovanlig noggrannhet, först säkert för att man tog för givet att det handlade om Islamister, men sen när dödstalet steg, av rent allmänna nyhetsskäl.

Terrorattentatet och gärningsmannen är väldigt lik Bombdådet i Oklahoma City som utfördes av Timothy McVeigh och Terry Nichols, anhängare av den amerikanska högerextrema milis-rörelsen här i USA den 19 april 1995 och som dödade 168 människor.

Det finns uppemot 60 000 tungt beväpnade privatsoldater här i USA i den högerextremistiska s.k. Militia-rörelsen, bl.a. här i San Francisco-området. Något som jag blev påmind om för några år sen när en kollega till mig kom till jobbet en morgon och sa att huset tvärs över gatan från henne hade exploderat och en hel familj hade utplånats. Föräldrarna hade tillhört militiarörelsen och deras vapenförråd i garaget som till stor del bestod av bomber hade exploderat i den torra luften.

Steven Erlanger skriver i New York Times om Oslo-massakern: Norway Shooting and Bomb Attack Leaves at Least 91 Dead – NYTimes.com

OSLO — The Norwegian police on Saturday charged a man they identified as a right-wing fundamentalist Christian in connection with the bombing of a government building in central Oslo and a shooting attack on a nearby island that together killed at least 92 people. As stunned Norwegians grappled with the deadliest attack in the country since World War II and a shocking case of homegrown terrorism, a portrait began to emerge of the suspect, Anders Behring Breivik, 32. He was described as a religious, gun-loving Norwegian obsessed with what he saw as the threat of multiculturalism and Muslim immigration to the cultural and patriotic values of his country. “We are not sure whether he was alone or had help,” a police official, Roger Andresen, said at a televised news conference. “What we know is that he is right wing and a Christian fundamentalist.” The horror of the twin strikes on the government building and a political summer camp on Utoya Island, a remarkably meticulous attack on Norway’s current and future political elite, also came into focus on Saturday. Interviews with witnesses painted a picture of 90 minutes of hell that left at least 85 people dead, some as young as 16.

Problemet här i USA är att Obama och demokraterna för länge sedan har insett att de inte kan bekämpa den välfinansierade och oerhört inflytelserika vapenlobbyn, som nu ångar på för att riva upp alla resterande vapenlagar och bl.a. försöka göra det lagligt för lärare och elever att bära vapen i klassrummen.

Den farligaste kopplingen här till Den Kristna Högern och till populistiska politiker på högerkanten som Sara Palin, som öppet satte upp en bild med ett gevärssikte riktat mot sin politiska motståndare, Arizona-demokraten Gabrielle Giffords, med texten “don’t retreat, reload”. Gifford sköts snart som bekant i hjärnan.

Vad som gör den amerikanska vapenkulturen så farlig är att den får draghjälp av Hollywoodfilmer och den internationella vapenhandeln, som bl.a. har hjälpt till att skapa ett blodigt inbördeskrig i Mexiko.

En annan farlig utveckling är att vapenindustrin tävlar om att skapa allt mindre, lättare och farligare automatvapen med vilka en aldrig så dålig skytt lätt kan döda ett hundratal människor.

Lägg till det den fanatiska Kristna Högern och vi har i sanning en tickande bomb.

I det här sammanhanget är det groteskt att medan amerikanska myndigheter tar fingeravtryck och ögonscan på alla turister som besöker USA, så har man inga liknande kontroller i Sverige, och säkert inte heller i de andra nordiska länderna.

Vi får hoppas att kontrollen av nordiska högerextermister skärps och att eventuella kontakter med de livsfarliga amerikanska högerextremisterna kartläggs.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Sydsvenskan – Nyhetsdygnet, Sydsvenskan – Nyhetsdygnet, Expressen: Nyheter, Expressen: Nyheter, Dagen.se – Stora nyheter, VG RSS

[tags]Anders Behring Breivik , Utøya-massakern, Den kristna Högern, Högerextremism i USA, Norge Breivik,Anders Behring Breivik , Norway Bombing , Oslo Tragedy , World News , Anders-Behring-Breivik , Norway , Norway Tragedy , Oslo Bombing ,Oklahoma City Utoya[/tags]

33 thoughts on “USA:pressen om Oslo och Utøya-massakern, koppling till den amerikanska högerextremismen?

 1. San

  Roger

  Jag är imponerad av att du orkar diskutera, för Sveriges skull hoppas jag att SÄPO håller koll på kommentarsfälten här.

 2. Johnny

  Roger, jag vill påminna om att denna kalkyl gäller USA.

  Där den stora lågutbildade invandringen kommer främst från katolska latin Amerika. Det är främst lågutbildade amerikaner, svarta och vita, som drabbas av ökad konkurrens och lägre löner i service sektorn, plus att industrin flyttat till Asien.

  Jämför vi med Sverige finns flera likheter i att antalet industriarbetare har minskat från 1.1 miljon till 285.000, från höjdpunkten på 1960-talet till idag. Då arbetade 3.5 miljoner i den privata sektorn som försörjde 7 miljoner, idag är det 3 miljoner i privat sektor som försörjer 9.3 miljoner, vad gäller sysselsättningen.

  Du har sannolikt rätt när du säger att de flesta som röstar på SD är de som har lägre utbildning SD lär ha flest andel LO-anslutna av alla partier i förhållande till partistorlek, det bekräftar bilden att det är främst lågutbildade som drabbas negativt av invandringen med ökad konkurrens om jobben och lägre löner, plus att deras bostadsområden, affärer, skolor blir invaderade av invandrare med olika språk, kultur, religion, värderingar, etc plus att dessa svenskar också drabbas av ökad brottslighet och konflikter som skapar stor otrygghet och rädsla när individens hela omgivning och kultur omvandlas.

  De här människorna drabbas alltså hårdast av invandringen, av de politiska besluten som eliten i Stockholm fattar över deras huvuden, eliten själv bor i trygga svenska villa områden i Lidingö, Djursholm, Danderyd, Täby Bromma, Östermalm, etc som de alltid har gjort. Det är de som drabbas av mångkulturen som har det främsta intresset av att organiserat sig politiskt och demokratiskt i SD, helt legitimt och förståligt. Nu börjar även medelklassen att drabbas av mångkulturen, i alla fall i Billdal väster om Göteborg hade stora problem med hot och stölder, etc.
  För att få en känsla för invandrarnas höga brottslighet i Sverige så är Jan Guillous artikel från 1996 mycket intressant, då han vid ett fängelse besök chokades av att ca 75% av fångarna var invandrare.

  http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/guillou/guillou6.html

  Riskkapitalist är alltid kul och intressant. Du säger “På lång sikt är jag dock övertygad om att invandrare med rätt integrationspolitik är en vinstmaskin för Sverige.”

  Okay vi har nu kört invandring och mångkulturs projektet sedan 1975 då lagen klubbades, bara några år efter att svensk industris behov av arbetskraftsinvandring upphört när stora mängder industriarbetare förlorade jobben till Asien. Vi är hyfsat överens om resultaten, det finns många och stora problem med invandringen och även en del positiv utveckling. Den höga arbetslösheten med en sysselsättningsgrad på 50%, det höga bidragsberoendet, den höga kriminaliteten och konflikten mellan kristen kultur och värderingar mot invandrade muslimers kultur och värderingar.

  Historien är full av många och långa samt blodiga konflikter mellan kristna värderingar och muslimska värderingar. Idag ringer varningsklockorna i Europa efter erfarenheter från Muhammed teckningar, rondellhundar, spektakulära mord och terrordåd i Madrid och London. Det viktigaste är att minska konfliktytorna mellan muslimer och ursprungsbefolkningen, därför tycker jag första åtgärden bli att stoppa invandringen tills problemen är lösta med humana metoder, ju längre vi väntar och fortsätter med nuvarande utveckling dessto värre blir problemen och konflikterna i framtiden. Viktigt att minska människoriskerna såväl som ekonomiska risker. Det är inte rasistiskt att vilja förhindra en sådan utveckling, tvärt om.

  Det är ju just riskbedömningen och riskkontrollen som varit katastrofal när det gäller invandringspolitiken. Här har våra politiker och myndighetspersoner importerat miljontals människor från främmande kulturer under 35 års tid som har resulterat i dagens konsekvenser och ännu har de inte lyckats vidtaga rätt åtgärder för att vända utvecklingen. Tänk om de hade varit kloka och försiktiga och först prövat mångkulturprojektet i liten skala så hade problemen blivit mycket mindre och kostnaderna samt kriminaliteten lika så. Mångkulturprojektet är en kulturmarxistisk dröm som blev en verklig katastrof.

  Goda råd är dyra, så hur ser din version av “rätt” integrationspolitik ut?

 3. roger

  Johnny: “Världens främsta expert på invandringens bredare ekonomiska konsekvenser är Harvardprofessorn George Borjas, själv invandrad från Kuba. Borjas visar att invandringen till USA innebär enorma vinster i form av ökad lön för invandrarna, men ytterst små vinster för amerikanerna själva, motsvarande endast 0,1 procent av BNP.”

  Du visar ju själv på en Win-win! Om än EnormousWin-SmallWin!
  Dock bättre än EnourmosLoss-SmallLoss som du själv förespråkar.

  På kort sikt tror jag också att invandringen kostar en slant.

  På lång sikt är jag dock övertygad om att invandrare med rätt integrationspolitik är en vinstmaskin för Sverige. (Tänk som en risk-kapitalist. Svenska invandrarföretag omsätter idag ca 65miljarder och sysselsätter idag ca 200 000pers)

  Men framförallt finns det kortsiktigt extremt stora humanitära vinster för de enskilda.

  För min egoistiska egen vinnings del så lever jag i ett spännande samhälle där alla inte ser ut och tänker likadant.

  (Ville i mitt tidigare inlägg mest visa att man inte kan slänga upp siffror som “3000kr per dag kostar” som extremhögerna ofta och slentrianmässigt gör utan att förstå komplexiteten och helheten… För det första är siffran påhittad och sedan är frågan om man ser det som en riskkapitalistinvestering vilken avkastning får man för dessa pengar efter 20år? Men det kräver ju att man kan tänka i två steg vilket 99% av högerextrema inte klarar av… Är väl ingen hemlighet att SDs väljare är de lägst utbildade av alla)

 4. Johnny

  San, jag har redan skrivit att mångkulturen naturligtvis inte rättfärdigar terrordådet, utan förklarar det. En del har andra förklaringar, själv är jag
  övertygad om att det är den utopiska och marxistiska mångkulturpolitiken
  som driver folk till vansinne allt eftersom problemen eskalerar.

  Varenda land i Europa har idag minst ett anti-mångkultur parti i parlamentet,
  jag ser det som en naturlig demokratisk reaktion på massinvandringspolitiken av
  främst muslimer.

  Om du nu räknar med att folk inte skall förstå dig, varför skriver du då?

 5. San

  Johnny,

  nej jag hade inte räknat med att du skulle förstå mig. Men jag tror knappast att de som diskuterar kjollängden efter en våldtäkt förstår varför man borde diskutera deras kvinnosyn istället för kjollängden.

  Men jag ska ge det ett försök, att en norsk invandringskritiker utför ett terrorattentat, är ett problem med fanatism bland invandringskritiker. Inte ett problem med invandring. Att hävda att om de inte vore för invandrarna så skulle inte invandringskritikerna smälla folk i luften, är lite som att hålla en pistol mot en meningsmotståndare och säga att gör som jag säger annars skjuter jag.

 6. Johnny

  San, hänger inte riktigt med. Vad tycker du jag borde diskutera i stället för invandring?

 7. San

  Johnny

  En fanatisk invandringskritiker utför ett terrordåd som kostar runt 80 personer livet och du diskuterar invandring. Det är som att diskutera längden på kjolarna efter att en serievåldtäktman har gripits..

 8. Johnny

  San, jag är för korta kjolar och emot våldtäktsmän.

  Utveckla gärna vad du menar.

 9. Johnny

  Roger, “lögner/rykten/antaganden/okunskap” Yada, yada, yada. Pust och stön. Prestera några fakta som motbevisar lögnerna då. Att över 90% slänger sina pass har jag läst på Merit Wagners blogg, hon har en speciell kunskap och lång erfarenhet av debatten och många miggor läcker intressant info om migrationsverket där.

  Sedan din ensidiga och naiva nationalekonomiska “analys” speglar inte verkligheten alls, du har bara rätt i att den är komplex. Till och med Anders Borg säger offentligt att det är mycket bekymmersamt att invandrarna bara har 50% sysselsättningsgrad. Faktum är att Sverige inte behövt några arbetskraftsinvandrare alls sedan 1973, allt ihop är bara en enda stor förlustaffär för svenska skattebetalare, hur stor får vi aldrig veta eftersom kostnaderna finns över allt i budgeten och inga politiker verkar intresserade att undersöka saken. Jag har läst flera rapporter som uppskattar kostnaden till mellan 1-10% av BNP, den som angav 10% var mest genomtänkt. Invandrare konsumerar välfärd också, deras barn kostar nästan dubbelt så mycket som svenska barn att utbilda, sjukvård, tandvård, pensioner, bidrag, fängelser, polis, domstolar, infrastruktur, förstörelse, kriminalitet, etc.
  Naturligtvis är det många aktörer som tjänar pengar på invandringsindustrin på skattebetalarnas bekostnad, visst medför det en viss form av stimulans för delar av ekonomin ex hyresvärdar av flyktingförläggningar och bostadshus, livsmedelsbutiker, kläder, etc. Hade vi inte haft någon invandring alls så hade skatterna kunnat sänkas med 1-10% av BNP och det hade varit en betydligt bättre och rättvisare ekonomisk stimulans.

  Om du tror att det är invandrarna som driver ekonomin i Sverige och Tyskland så tror du fel, det är naturligtvis ländernas konkurrenskraftiga industrier som gör det. Exporten till Irak har ökat och? Exporten till Kina har ökat ännu mer och var 35.5 miljarder, plus 14% 2010, utan att vi har tagit emot enorma mängder kinesiska invandrare. Visst kan det bli positivt för exporten med invandrare som kan svenska och annat främmande språk, men många svenska företag har ändå lyckats väl med sina utlandsetableringar långt före massinvandringen ens var påtänkt. De verkar inte haft några större problem med att anställa rätt folk.
  Men hur skall man kunna förklara hela det invandrarindustriella komplexet för outbildade och IQ befriade anhängare av extremvänstern som inte vill och kan förstå sakers tillstånd. Lika bra att du stigmatiserar kritiker av mångkultur för rasister och nazister eftersom du saknar argument, så att du kan fortsätta kasta sten och glasflaskor tillsammans med dina polare inom stenkastarvänstern i AFA och Folk Fronten, det löser säkert många problem.

  Varför inte lära dig lite från de som har forskat om invandringens effekter på ekonomin. Här är en aktuell artikel:

  http://www.svensktidskrift.se/?p=23968

  “Världens främsta expert på invandringens bredare ekonomiska konsekvenser är Harvardprofessorn George Borjas, själv invandrad från Kuba. Borjas visar att invandringen till USA innebär enorma vinster i form av ökad lön för invandrarna, men ytterst små vinster för amerikanerna själva, motsvarande endast 0,1 procent av BNP. Rikare amerikaner har visserligen gynnats av att de kan köpa billiga tjänster, medan fattigare amerikaner har fått se sina löner sjunka genom ökad låglönekonkurrens. Återigen borde vi fråga oss vad sannolikheten är att välfärdstaten Sverige ska vinna på invandring, när inte ens USA längre kan lyckas få större fördelar.”

  I rest my case.

 10. roger

  Johhny:
  kritiker stigmatiseras
  Med all rätt eftersom de till mycket stor del bygger sina uttalanden på lögner/rykten/antaganden/okunskap:
  “Sedan sägs det att över 90% av “flyktingarna”… bla bla”

  “3000 kr/dag att hjälpa en ung flykting från Afghanistan i Sverige, för samma pengar skulle 100 fler afghaner”

  Dessa 3000kr som de (enligt dig) “kostar” per dag, vart tar de pengarna vägen?

  Jockes fastigheter går bra, migrationsverket betalar fin hyra för sina inneboende, Jocke Svensson betalar en halv miljon om året i skatt +hutlös moms och anlitar flitigt svenska skattebetalande hantverkare som renoverar med svenskt virke som svenska skattebetalande skogshuggare i Dalarna huggt ned och förädlat i svenska skattebetalande sågverk och transporterats av svenska skattebetalande långtadarchaffisar. Statliga vattenfall tar också en del av dessa 3000kr som Mehmet kostar varje dag i avgift eftersom de förbrukar el genom den kabel som svenska skattebetalande Bergströms El dragit in i flyktingbaracken som i sin tur är uthyrd av skattebetalande Cramo. Bosse som har tobaksbutiken på hörnet säljer cigg mm som aldrig förr och slipper gå på a-kassa, han betalar skatt och hutlös moms på allt han köper. “Nicos persiska mattor” säljer mattor som aldrig förr, Nico har tre anställda som slipper a-kassa, alla betalar skatt och hutlös moms. Osv osv. Mycket av de direkta bidragen går rätt tillbaka till Anders Borg i form av moms när Mehmet köper mat och förnödenheter. De allra flesta pengarna rullar alltså tillbaka in i systemet. En vacker dag, om vi bättrar på integrationen, kommer Mehmet själv kanske att driva en mattbutik och betala ca 300 000kr i skatt varje år + hutlös moms på alla inköp.
  Dessa 3000kr/dag som Mehmet kostar per dag är egentligen inget annat än statlig stimulans ner i Svenska företagare och anställdas fickor. Samtidigt kan man se det som en säker risk-kapitalinvestering, för alla siffror pekar på att en vacker dag kommer han att generera tillbaka dessa pengar med ränta.

  Sveriges export till Irak har stadigt ökat under de senaste åren, från 336.9 miljoner SEK 2006 till 992,7 miljoner SEK 2009.(http://www.swedenabroad.com/News____110588.aspx?slaveid=104236) -Vilken betydelse har våra Irakiska invandrare för att vi exporterar till Irak för 1 miljard per år? Hade vi exporterat för en halv miljard kr mindre per år om det inte vore för dem?

  Om vi hjälper dem på plats, vilket vi också skall göra såklart, rullar inte pengarna tillbaka in i vårt system på samma sätt. Man kan mao inte göra så banala jämförelser, försök o förklara det för en högerextrem !:)

  Hur kommer det sig att Sveriges eller Tysklands ekonomier går så förbannat bra när vi hör till de europeiska länder som tar emot mest flyktingar och gjort så under lång tid… Om det som de dina påstår varit sant, vore vi förlorade nationer för länge sedan.
  Hur kommer det sig att det inte är invandrarglesa landskap som Värmland utan invandrartäta städer Sthlm, Gbg & Malmö (+ tillväxtundret industritäta Gnosjöregionen) som driver tillväxten i Sverige… Om det som de dina påstår varit sant, vore det förlorade städer för länge sedan.
  Borde inte Danmark o Finland rycka ifrån Sverige något kopiöst i välståndsligan med tanke på deras restriktivare hållning?

  Det jag vill säga är att det är extremt komplext att säga vad de “kostar” eller “tillför”, o hur f-n förklarar man detta för outbildade IQ-0-Extremhöger-pojkar som knappt kan tugga tuggummi?
  -Nä, just det, ingen idé. Stigmatisera dem.

 11. Johnny

  Bosse: “Det kan vara trevligt att avsluta debatten med något där vi har samsyn.”

  Okay, 🙂

 12. Bosse

  “Politiskt våld är olagligt.”
  Helt klart Johnny och jag försvarar ingen som ägnar sig åt sånt, alldeles oavsett om det är högerextremister eller AFA-fanatiker.

  “Sverige behöver en öppen och fri debatt baserad på fakta för att finna lösningar till en bättre politik, inte mer stigmatisering och stämplingar för att tysta kritiker.”
  Jag håller med dig även här, ingen ska heller behöva vara rädd för att bli hotad, bombad eller skjuten för sina politiska åsikters skull.
  Det kan vara trevligt att avsluta debatten med något där vi har samsyn. 🙂

 13. Johnny

  Roger, solidaritet är väl det vanligaste argumentet som anges av de som är för dagens invandringspolitik.

  Själv tycker jag att det är en märklig solidaritet, dels för att solidariteten inte betalas direkt av förspråkarna själva utan betalas med andras pengar, skattebetalarna. Sedan är det oftast inte förespråkarna av solidariteten som drabbas av dess konsekvenser som omvandling av bostadsområden från svenska till arabiska samhällen med ökad arbetslöshet, bidragsberoende, kriminalitet, våld och otrygghet som följd och den som invänder mot detta stämplas som rasist och nazist. Sedan kostar det ca 3000 kr/dag att hjälpa en ung flykting från Afghanistan i Sverige, för samma pengar skulle 100 fler afghaner kunna få hjälp i konfliktens närområde, omoraliskt slöseri tycker jag. Sedan sägs det att över 90% av “flyktingarna” slänger sina pass och blir livstidsförsörjda av lokalbefolkningen och att endast ca 5% är riktiga flyktingar, om så är fallet skadas hela förtroendet för hela migrationspolitiken och de som verkligen behöver skydd får det inte.

  Det föreligger som du säger en majoritet på 7 partier i riksdagen för dagens invandringspolitik motsvarande 94.3% av rösterna, bland svenska folket är dock en majoritet för minskad invandring.

  Debatten är mycket polariserad och där kritiker stigmatiseras och stämplas som rasister och nazister. Där mångkulturalismen blivit en ideologi för de som är goda och fina människor som vill alla väl och arbetar på att genomföra den utopiska visionen av ett paradisiskt samhälle där alla människor älskar varandra och dansar runt midsommarstången i vårt fina och goda samhälle och som förnekar existerande problem, hur resonerar man med sådana människor?

  Bosse, jag har inget att invända mot dina spekulationer vad gäller gärningsmannens tänkande, de är kanske riktiga. Gärningsmannen själv uppger att terrordådet var en hämnd på S-regeringen och S-ungdomarna för att han ansåg att de tillåtit vänsterungdomars trakasserier och våld mot konservativa kritiker av invandringspolitiken i Norge. Mycket likt det våld som utförs av vänsterungdomar i Sverige riktade mot framför allt Sverigedemokraternas politiker. Politiskt våld är olagligt. Sverige behöver en öppen och fri debatt baserad på fakta för att finna lösningar till en bättre politik, inte mer stigmatisering och stämplingar för att tysta kritiker.

 14. sprithitler

  Var hittar vi förklaringen till att en person kan bygga upp ett sådant hat och en sådan empatilöshet att han begår såna här gärningar?
  Det krävs mer än bara en ideologisk förblindelse för att nå detta.
  I fallet ABB har vi enligt uppgift en fullständigt frånvarande far, mobbing och utstötthet i skolan och vad mer? En person som trott sig ha hittat hem i en halvradikal högermiljö, men sedan upplevt sig inte höra hemma där heller. En livslång påtvingad isolering eller halvisolering som sedan gått över i en självvald isolering där redan existerande värderingar löpt amok då han saknat en omgivning att pröva dem emot, annat än möjligen i en nätmiljö där han sökt sig till personer med åsikter och värderingar nära hans egna.
  En ensam person har de facto inget att förlora och ingen att ta ansvar för. Han har inget liv, att då offra sitt liv för en sak han tror på blir inte ett långt steg.
  Vill vi förebygga terrordåd från personer i den här miljön så måste vi arbeta på att skapa ett samhälle där ingen behöver växa upp utan en fadersfigur, där får män i förskola och skola en särskilt viktig uppgift i att fånga upp faderslösa pojkar (och flickor) och ta rollen som fadersgestalt. Lärare och elevvårdsteam måste även se till att ta tag i mobbing och utanförskap på ett bättre sätt och se och bekräfta individen på ett bättre sätt, inte bara för att undvika att grogrund för terrorism skapas.
  Sedan måste vi bli bättre på att föra offentligt och privat samtal här i norden. Idag ser jag hur människor som för fram åsikter om att invandringen kanske är lite för stor, eller att vi tar in fel personer, eller att integrationspolitiken är misslyckad bli utstötta. Det är förbjudet att vädra andra åsikter än de som Expo godkänt, inte bara i media, utan även över en öl med bekanta. Att vid fikarumsbordet fråga om inte pengarna en somalisk analfabetfamilj med uppehållstillstånd på “andra ömmande omständigheter” kostar i Sverige skulle göra mer nytta genom att finansiera skola, VA och elektrifiering i en somalisk by kan leda till utfrysning på arbetsplatsen och till försämrad löneutveckling och andra informella påföljder.
  Som taxiförare märker jag att Svenskar ur alla socialgrupper upplever en vit taxiförare med rakad skalle (ett måste för att få in min gigantiska vattenskalle i en MC-hjälm) som carte blanche för att ventilera sin frustration över samhällsklimat och invandring. Jag har hört saker som skulle få din mustasch att slakna, från personer som skulle få ditt hår att resa sig. Estetstudentskor, kulturtanter, företagsledare, politiker från ett flertal riksdagspartier, adoptivbarn med sitt etniska ursprung långt från nordisk stam. alla grupper har yttrat invandringskritiska åsikter som fått mig att sätta i halsen och då är jag ändå tämligen härdad och som skulle starta en häxjakt om Expo fick höra det. Allt för att de upplever att de är i en frizon där de får vädra åsikter som är förbjudna i media, på arbetsplatser, bland vänner och till och med i familjen.
  Ett sådant samhällsklimat är som en tryckkokare. Om vi kan prata om saker så kan det mesta hanteras, det har visat sig gång på gång genom historien. Om vi inte kan prata om en sak så kommer den att explodera i ansiktet på oss.
  Problemen orsakade av en ansvarslös invandringspolitik är en stor elefant i vardagsrummet, som ingen låtsas se och som vi absolut inte pratar om.
  Jag har själv invandrarbakgrund och en betydligt större del av mitt umgänge än av befolkningen som helhet har invandrarbakgrund, utan att jag hatar vare sig mig själv, min familj eller mina vänner. Därför vågar jag påpeka det sjuka i vårt samhällsklimat där man inte får ifrågasätta förd migrationspolitik utan att bli utfryst. Fick man föra en diskussion i frågan där allas åsikt beaktades så kanske att ABB sett sig sedd och upplevt att han kunde påverka och därför valt annan väg än han gjorde.

 15. Bosse

  Johnny: Jag kan i mycket hålla med i det som Roger redan skrivit men kan komplettera lite. För det första tror jag att när det gäller svin som Breivik så rör det sig på ett djupare plan inte alls om “multikulti”-fobi eller invandringspolitiken öht. Det är bara hans ursäkt för att få hata och freaka ur, döda så mycket folk som möjligt och till sist sola sig i glansen av sina illgärningar och fantisera om sig själv som föregångare och hjälte i ett stort frihetskrig (ja jag tror det är exakt det han gör just nu).

  Såna här människor finner alltid en ursäkt för att få utlopp för sina perversa lustar, fast i grunden är det så enkelt som att de bara behöver ha någon att hata för att skyla över sina egna misslyckade liv. De vill också gärna kalla sig själva för soldater och krigare, fast i Breiviks fall höll hans krigande bara i sig så länge som han ostört kunde skjuta försvarslösa barn. När insatsstyrkan väl var på plats la han sig platt. Som den store soldat han ansåg sig vara borde han väl då verkligen ha kämpat till det bittra slutet när han äntligen fick kvalificerat motstånd, men då visade han sig vara just den lilla jollrande kackerlacka som han egentligen är.

  Jag tror att det är många extremister som är av Breivik light-modell. Dvs. de tänker och fungerar precis så här, de behöver en anledning att hata. Om de nu inte haft invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet att ge sig på hade det blivit något annat, rödhåriga kanske.

 16. roger

  Johnny: “Naturligtvis är gärningsmannen ansvarig för sina brott…” o sen typ “MEN bla bla bla bla”

  Visst är våldtäktsmannen skyldig MEN flickan borde inte gått i så kort kjol.
  Visst är han en ficktjuv MEN varför går offret med så mycket pengar i bakfickan.
  Visst är han en mobbare MEN mesen är ju finnig, rödhårig och har glasögon.

  Majoriteten vill ha multikulti, majoriteten inser att vi är lyckligt lottade och att vi lika gärna kunnat vara födda i Somalia. Jag avskyr egentligen sosseordet solidaritet men det är lite vad det handlar, du Johnny, du kunde lika gärna fötts i Afghanistan, då hade du kanske velat ha en hjälpande hand. Finns också andra ekonomiska vinningar i multikulti oxå som jag inte orkar dra upp nu, även omdet såklart oxå har kostnader.

  Högerextremister är oftast inget annat än outbildade pantade egoistiska svin, svårt att vara arg på dem ändå, deras bakgrund är ju oftast att farsan suttit i finkan och deras morsa är en alko som k****ar med byns alla a-lagare, så lite synd är det om dessa fattiga loosers oxå. Ffs om ni bara fixar till era egna värdelösa liv så slipper ni störas.

  “Mångkultur och invandring medför mängder av problem som folk måste få debatteras fritt och öppet i vår demokrati, vi behöver inte mer stigmatisering och censur, enligt mig.”
  Det är iofs ganska sant att det inte diskuteras öppet och att det “censureras”. Problemet är dock att så många är så outbildade och korkade att de inte förstår den komplexa sanningen och helheten, de har mycket lättare för att ta till sig de enkla lögnerna och hatet, vi har sett det i andra länder. Så, fuck it, censurera på, pöbeln är inte kompetent nog att ta till sig sanningen 🙂

 17. Johnny

  Det var väldigt vad en del reagerar överdrivet på självklarheter och inte klarar av att föra ett balanserat samtal.

  Naturligtvis är gärningsmannen ansvarig för sina brott, det är dock ett terror dåd, våldsbrott i politiskt syfte och enligt gärningsmannen en hämnd på vänsterungdomars för våld mot konservativa kritiker av mångkultur och invandring i Norge. Vi har också haft likartat politisk våld och trakasserier i Sverige.

  Bedriven invandringspolitik och mångkultur har nu resulterat i politiskt våld från islamister, vänsterextremister och högerextremister i Skandinavien. Debatten har varit hetsig och kritiker av mångkultur och invandring samt islam har stigmatiseras som rasister och nazister, politiker och journalister har förskönat politiken och förringat de negativa konsekvenser som många upplever. Stark politisk polarisering och stigmatisering har bidragit till att demokratisk debatt övergått i våld och det är mycket allvarligt, tycker jag.

  Det är i alla fall mina iaktagelser. Mångkultur och invandring medför mängder av problem som folk måste få debatteras fritt och öppet i vår demokrati, vi behöver inte mer stigmatisering och censur, enligt mig.

 18. roger

  Johnny:
  Det är väl bättre att vi håller stenkoll på de rabiata 2% extremister (Höger/Vänster/Islamistiska) som absolut inte klarar av ett normalt samhälle. De 13% som i olika grad semisympatiserar med idioter (typ du) kan vi låta vara sura och bittra.
  Så kan vi övriga 85% som inte vill ha ett uberhomogent samhälle, där alla ser ut och agerar likadant i varje given situation, få vår vilja igenom.

  Tycker f.ö. Bosse skrev mycket bra i inlägget ovan.

 19. Bosse

  När skall våra politiker deklarera mångkulturens död och börja vidtaga åtgärder för att avveckla den? Hur många fler skall behöva dö för denna utopiska ideologi som bara skapar kaos, hat, våld och död?

  En galen psykopat mördar med berått mod ett stort antal oskyldiga människor och du har mage att skylla det på samhället och på så vis ursäkta mördaren. Du vill låta påskina att det är politikernas fel, som låtit främmande människor komma in i landet, att en etnisk norrman med berått mod och efter lång planering avrättar ett antal andra norrmän. Vad den här dåren och tydligen även du aldrig har förstått är att politikerna och politiken representerar majoritetens vilja. Men du anser tydligen att samhället ska lägga sig platt för dårarna, typ:
  “Får vi inte det samhälle just vi vill ha så är det samhällets fel om vi mördar alla som kommer i vår väg”
  En galen minoritet ska alltså styra hela samhället?
  Fan Johnny jag trodde verkligen du var smartare än så, står du verkligen på dårarnas sida?

 20. H2

  Johnny, det är snarare ett terrordåd i den etniska rensningens namn. Extrema grupper skapas inte av demokratiska krafter. Vad jag mer och mer förstår är du delar samma väderingar som denn terrorist tycks utan att det minsta reflektera hur fel dessa värderingar är.
  Den som bör göra något är du och dina gelikar. Bygg broar istället för murar.

 21. Johnny

  Well, ännu ett vansinnes dåd i mångkulturens namn. Politiken för mångkultur och stor invandring har nu efter 35 år skapat tre våldsamma grupperingar i Skandinavien, extrema muslimer (islamister), vänsterextrema och högerextrema.

  När skall våra politiker deklarera mångkulturens död och börja vidtaga åtgärder för att avveckla den? Hur många fler skall behöva dö för denna utopiska ideologi som bara skapar kaos, hat, våld och död?

 22. sprithitler

  Hot mot demokratin, eller hot mot etablissemanget? Faktiskt hot eller upplevt hot?
  Visst ska polis och säkerhetspolis hålla koll på väpnade grupper, det vore dumt om de inte gjorde det, men det betyder inte att grupperna är farliga för demokratin eller nationens säkerhet.

 23. sprithitler

  Milisrörelsen är inte en rörelse, det är inte en privatarme, det är hundratals eller tusentals rörelser, rörelser i allmänhet dedikerade till att se till att du ska få ha kvar rätten och möjligheten att uttrycka dina åsikter på internet, på tvållådan på hörnet eller på insändarsidan i tidningen. Sedan finns det rötägg även där. Att det händer olyckor med lagrade kemikalier är olyckligt men svårt att komma ifrån om man inte skall omöjliggöra för de fria amerikanerna att vidta de åtgärder som förhoppningsvis aldrig behövs för att upprätthålla sin och din frihet. När Gestapo eller STASI påbörjat sin verksamhet i landet är det för sent att börja lagra de vapen och den ammunition som behövs för att försvara din frihet, de måste alltså lägga upp de lagren redan idag när regimen fortfarande är tämligen legitim och någorlunda frihetlig.
  Rörande bevakningen av terrordådet så var nyhetsvärdet redan från början just att det var en nyhet. En sån här bomb i Afghanistan, Pakistan eller Somalia får en notis i världsmedia då det inte är någon nyhet. I Norge är det en nyhet, det har inte hänt förut. Att man sedan gissade på islamistiskt våld ligger nära till hands med tanke på exempelvis Mullah Krekars hotelser mot det norska samhället och med tanke på vilka som de senaste åren stått för flest av de spektakulära terrordåden med dödsfall. Även svensk vänstermedia gissade åt det hållet.
  Vad gäller vapen till Mexiko så står som det verkar BATFE för störst andel av dessa. Lite lätt intressant när det ju är dessa som skall se till att lagen efterlevs. Vapen som BATFE beordrat skulle smugglas till Mexiko återfanns till exempel på platsen där en amerikansk gränsvakt mördades. rörligheten av civila vapen från USA till mexiko har förutom i de fall som BATFE beordrat varit låg.

  Vad gäller Utöyaskjutningen så genomfördes den med en pistol och ett halvautomatiskt vapen av en person som varit aktiv i skyttesporten länge och saknade känd kriminell bakgrund. Att undvika att en sådan person får tag på sådana vapen skulle kräva att man helt utraderade allt civilt skytte, såväl sport som jaktskytte och han skulle inte hållas avväpnad ändå. Den här mannen fick tag på väldigt väl förfalskade om inte rentav produktionsmässigt äkta polislegitimationer. Hans förmåga att få fram de saker han anser sig behöva får alltså anses vara stor, han skulle knappast ha svårare än barnflickan i knutby eller Tommy Zetraeus att få tag på för sina ändamål adekvata vapen på den svarta marknaden.
  Vad gäller själva skjutningen så kunde han agera ostört i en timme och få slut på ammunition innan polisen anlände. Hur länge hade skjutandet pågått och hur många hade han kunnat döda om en eller två poliser varit på plats från början och kunnat besvara elden så att han inte kunnat agera ostört?
  Hur länge hade skjutandet pågått och hur många hade han kunnat döda om tio personer på ön burit pistol lagligt eller haft en AR15 eller älgstudsare i bilen och två av dem lyckats nå sina vapen och konfrontera gärningsmannen?

  1. Lennart

   Spritarn: Milisförbanden i USA bevakas av FBI och den lokala polisen och är ett direkt hot mot den amerikanska demokratin.

 24. San

  Norrmannen har varit väldigt nogrann och planerande, vilket gör honom unik. Men innan man kallar det här isolerat bör man kanske minnas Peter Mangs och John Ausonius.

 25. Björn Nilsson

  Den där norrmannen har i alla fall haft någon kontakt med motsvarande typer i Storbritannien, nämligen English Defense Leauge. Gatuslagskämpar av fascistisk typ med rötter i den nynazistiska rörelsen. Men bomben i Oslo verkar vara skapad efter samma recept som McVeigh använde i Oklahoma.

 26. Kalle

  Det är också ganska intressant som du sa att amerikanska myndigheter tar fingeravtryck och ögonscan på alla utländska turister, men på den egna befolkningen (som ju har tillgång till alla dessa vapen och bomber) har man inga liknande kontroller. Det visar ju bara precis hur korkade de faktiskt är.

Comments are closed.