Politik

Airbnb och andra webbsajter hjälper resande hitta platser att bo

Det var webbpionjären Craig Newmark och hans San Francisco-baserade Craigslist som startade den sociala webbrevolutionen så tidigt som 1995.

Man kan med endast en lätt överdrift säg att mycket av den sociala webben så som den har utvecklats sedan dess består av entreprenörer som har plagierat Newmark, som Airbnb också den från San Francisco, som jag redan har skrivit om.

Airbnb, som är en förkortning av “luftmadrass bed and breakfast” är ett företag där man kan lista bed and breakfast-rum och hela våningar och villor världen över. Man kan sen kolla listorna och skippa hotellet och bo i en bed and breakfast istället. Airbnb är bara ett av många företag som jobbar med person-till-person-tjänster som håller på att förändra hur vi turistar och reser.

Jenna Wortham skriver i New York Times om Matching Travelers With Rooms, via the Web – NYTimes.com

Airbnb, which says it is handling 10,000 guests a night, is at the center of a boom in new companies that are creating a market for places to stay — a spare room, a house when the owners are on vacation or even a backyard treehouse. Some of these businesses are riding the surge of interest in all kinds of Web ventures; Airbnb plans to announce on Monday that it has raised $112 million from investors. Last month, Wimdu, a similar venture in Europe, raised $90 million. Smaller competitors like 9flats, Roomarama and iStopOver are also hoping to take a bite of the short-term rental market.

Det här är en del av ett större fenomen, nämligen sociala nätverk där enskilda personer kan erbjuda tjänster som tidigare var förbehållna företag. Det hjälper också till att demokratisera och decentralisera samhället. Orsaken till att Jasminrevolutionen kommer att lyckas är just att den demokratiserar och effektiviserar samhället och lovar sveper bort all den korruption, diktatur och svågerpolitik som har varit endemisk i Mellanöstern.

Det är också värt att påminna om Couch surfing, som var före Airbnb och är helt gratis.

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, [/tags]

One thought on “Airbnb och andra webbsajter hjälper resande hitta platser att bo

  1. Bossebus

    Jag vet inte riktigt vad du dillar om. Den såvittjagvet största siten är traveladvisor som jag brukar kolla vid hotellbeställningar…läser man noga så stämmer det rätt så bra,beroende på vilka krav man har.

Comments are closed.