Politik

Ger fildelning draghjälp till författare? David Pogues intressanta test

Fildelning kostar, om vi får tro myndigheter, förlag och den drakoniska amerikanska Recording Industry Association of America (RIAA), årligen miljarder och är närmast att betrakta som ett av de allvarligaste brott man kan tänka sig i dagens Internet-samhälle.

Regeringar och myndigheter lägger ner stora belopp på att stoppa fildelning världen över trots att det aldrig har bevisats att RIAA och andra antipiratorganisationer verkligen har rätt i sina antaganden. För fildelning är inte ett så enkelt fenomen som många tycks tro.

New York Times välkände teknologi-korrespondent David Pogue skriver i Scientific American om hur han faktiskt testade premissen att han som författare skulle förlora pengar på att lägga ut en gratis-bok i PDF-format på webben, fri för alla att ladda ner. Resultatet blev inte precis vad han hade väntat sig: The Perils of Copy Protection: Scientific American

“First of all,” they said, “you’re counting a lot of people who never would have bought the book in the first place. Those don’t represent lost sales. And you’re not counting the people who like the PDF so much, they go buy the print edition or discover from the PDF sample that they like your writing.” One reader challenged me to a test: make one book available both on paper and as an unprotected PDF file. Report the effect of sales after one year. I did that. The results were clear: Piracy was rampant. The book was everywhere online. But weirdly, my readers were also proved right. Sales of the printed edition did not suffer; in fact, they rose slightly year over year. A recent satirical children’s book showed how piracy can actually boost sales. Months before the book came out, a PDF of the story was leaked online and promptly went viral. Yet the leak generated so much interest in the book that eager readers soon pushed it to the top of Amazon’s best-seller list.

Som vi har sett på musikmarknaden med Apples iTunes, svenska Spotify, tidningsdöden och eböckerna med Amanda Hockings makalösa framgång med sina självpublicerade böcker, för att bara nämna några exempel, så är det inte realistiskt att man försöker behålla den gamla prissättningen på Internetmarknaden där distributionskostnaderna är så mycket lägre och där kopieringsmöjligheterna är en del av själva systemet.

Den författare eller artist som inte syns på webben kommer heller inte att dra till sig den uppmärksamhet som behövs för att kunna slå igenom kommersiellt. Så som David Pogue upptäckte, fildelade och piratkopierade böcker brukar ge draghjälp till betalböcker om priset på dessa är anpassat till Internetmarknaden.

Och priserna kommer med stor säkerhet att fortsätta att falla.

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,digi.no, NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags] Fildelning, File sharing, piratkopiering, Fildelning i USA [/tags]