Politik

Kan bredband rädda rostbältet i den amerikanska Mellanvästern?

Den tidigare så stolta stålstaden Youngstown i Ohio.

En gång för länge sen låg USA:s industribälte i Mellanvästern, inte långt från Appalacherna och dess väldiga koltillgångar. Det var kolet som gjorde USA till en stormakt och som drev stålindustrin som i sin tur drev bilindustrin och gav miljoner medelklassamerikaner en dräglig tillvaro i små vitrappade villor i förorterna i Pennsylvania, Ohio, Indiana mm.

Sen kom globaliseringen och jobben försvann till Kina och på några decennier slogs USA:s medelklass ut och det en gång så trygga och idylliska förortslivet försvann. Kanske Obama sammanfattade det bäst i förra valkampanjen när han talade om förbittrade människor som nu bara hade sin bibeln och sina skjutvapen. Ett uttalande som han snabbt fick backa från.

Nu försöker ett antal små universitet i Mellanvästern skapa ett supersnabbt bredband i det amerikanska Rostbältet i hopp om att på så sätt hjälpa till att få området på fötter.

John Markoff skriver i New York Times om projektet och hur skeptikerna tvivlar om hur stort inflytande på företagandet och ekonomin ett sånt projekt kan komma att få: Colleges Join Project for Faster Computer Networks – NYTimes.com

The GigU members come mainly from the heartland — states like Indiana, Kentucky, Missouri, Montana and West Virginia — where they can potentially have a big impact on midsize communities across the country. The biggest universities already have access to higher-speed networks. The colleges are preparing to talk to big telecommunications companies about ways to attract new ventures to their neighborhoods through super-fast computing. Then, they will seek out business proposals for building the networks, “not decades hence, but in the next several years,” the group said in a statement. Although the United States pioneered computer networks from the 1960s through the ’90s, in recent years it has fallen behind other nations in deploying and improving network technology. A recent study by the World Economic Forum found that while the United States ranked fifth in overall network “readiness” — a broad index comparing countries in the digital era — it came in 30th in network bandwidth available to the population.

Om man verkligen ville satsa på bredband för Mellanvästern så borde man göra det som en statlig satsning, precis som USA tidigare satsade på sitt motorvägsnät. Men sånt är omöjligt i dag, så det får bli en privat satsning. Frågan är om den kommer att räcka eftersom man också behöver satsa på utbildning för de unga, utan vilken bredbandet knappast kommer att hjälpa.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – SVT Opinion

[tags] Internet, Net neutrality, Nätneutralitet, Facebook Google Verizon, Facebook Net Neutrality, Verizon Google, Technology News,,Internetcensur, Bredband i USA, Bredband i Mellanvästern, Broadband midwest[/tags]

One thought on “Kan bredband rädda rostbältet i den amerikanska Mellanvästern?

  1. Björn Nilsson

    Tycker detta låter ungefär som i Sverige omkring senaste sekelskiftet ungefär, när hårt tryckta kommuner i avfolkningsbygderna ropade efter bredband som räddning på sina problem. Man visste kanske inte så mycket vad det handlade om, men det kunde nog vara bra och verkade framtidsinriktat. Men jag tror inte avfolkningen slutade för det. Det måste finnas mer lokalt än snabba datanät för att hejda och kanske vända en nedåtgående spiral.

Comments are closed.