Politik

Nya spännande datorspråk på Oreillys OSCON 2011 i Portland

De har namn som ParaSail
Slate, F#, Seph, Plaid, Wheeler, Magpie; Faust, Kotlin, Gosu och Visage, nya datorspråk som kan komma att bli lika viktiga och inflytelserika som Java, C#, Ruby och PHP.

De har det gemensamt att dom alla presenteras på den pågående öppna kodmässan i Portland i Oregon. Emerging Languages .

Man kan fråga sig hur det kommer sig att det Öppna Ködrörelsen inte bara har överlevt utan nu frodas som aldrig förr. Orsaken är att företag som inte själva vill eller har råd att satsa på produkter som ligger utanför deras egen huvudfokus föredrar att produkter som t.ex. den nu så populära Hadoop förblir Öppen Kod.

Datorspråket Seph, t.ex., ett av de nya språken: har skapats av svensken Ola Binisom har jobbat med JRuby on Rails:

Seph is a new experimental language. It is based on pure differential prototype based object orientation, with immutability and polymorphic dispatch built in deep. Seph uses the new features in Java 7 to full effect, by compiling highly dynamic code to use method handles and invoke dynamic. It’s got light weight threads and the mature concurrency primitives from Clojure.

Seph is still very young. This presentation will introduce the basics of the language, the rationale behind some of the core language decisions and some thoughts on where interesting avenues for further development might be found.
People planning to attend this session also want to see:

Till skillnad från de mänskliga språken, där det aldrig skapas några nya och där huvuddelen av språken långsamt dör ut, däribland svenskan, så skapas det ständigt nya datorspråk. Python, Ruby, Scala, PHP, Java, C# är bara ett litet axplock av relativt nya datorspåk som alla har varit mycket framgångsrika. Speciellt Java som blev en av grundpelarna i webbrevolutionen och som idag finns på alla Android-mobiler.

Frågan idag är vilket nästa stora datorspråk kommer att bli och hur det kommer att förändra datorvärlden. En stor förändring mot förr när endast mycket stora företag eller organisationer hade de resurser som krävdes för att skapa ett datorspråk, är att idag kan små grupper och t.o.m. individer skapa framgångsrika datorspråk.

Och det kommer säkert att skynda på utvecklingen av nya språk för mobiltelefonerna och surfplattorna.

För den som undrar så är de gamla datorspråken C och C++ fortfarande vanliga här i Silicon Valley, liksom givetvis Java, C#. Ruby, PHP och Python.

Axplock från den nordiska pressen:

NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt,
NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no
[tags] Oscon 2011, Oscon Portland, Öppen Kod, Open Code,ParaSail
Slate, F#, Seph, Plaid, Wheeler, Magpie; Faust, Kotlin, Gosu och Visage[/tags]

4 thoughts on “Nya spännande datorspråk på Oreillys OSCON 2011 i Portland

 1. Björn Nilsson

  Kan man verkligen säga att det inte skapas några nya språk? Språk är ju en ständig process av förändringar, och vad det gäller svenskan skulle jag säga att det går fort som tusan. Jag klarar av att läsa texter som är 50, 100, 200 år gamla, men jag tror att en person som gjorde ett hopp från sin egen tid – säg 1961 – till idag skulle ha vissa svårigheter att förstå både skrivet och talat språk. Ta 1911 blir det ännu tydligare. Språket blir nytt. Nya ord, nya sätt att uttrycka sig, att överhuvud taget tala – och jag har därmed vissa tvivel på att datorspråk bestående av ettor och nollor kan jämföras rätt av med levande mänskligt språk. Men jag kan inte mycket om datorer så det kan vara fel av mig.

  1. Lennart

   Björn: Ja det är i sanning en mycket bra fråga. Jag minns hur jag för några år sen läste om att en familj i Sverige hade svart städhjälp och undrade varför man var så rasistisk tills jag sent omsider upptäckte att det handlade om en städhjälp för vilken man inte skattade.

   Men trots att en person från säg 1900 knappast skulle förstå mycket av dagens svenska så är den grundläggande grammatiken ändå igenkännlig svensk.

   Så nya mänskliga språk med ny grammatik skapas inte vad jag vet.

   Kommer datorspråken att kunna tävla med de mänskliga språken och kanske t.om. gå om dom. Ja det tror jag bestämt. Men det kommer säkert att ta flera hundra år. Ska skriva litet mer om datorspråk och mänskliga språk.

Comments are closed.