Politik

Efter tågkraschen i Wenzhou, kommer mikrobloggen Sina Weibo att starta en Jasminrevolution i Kina?

Den gnista som tändes i Tunisien i december 2010 och som nu går under namnet Jasminrevolutionen kommer utan tvekan att förr eller senare svepa bort alla diktaturer i Mellanöstern. Men hur är det med Kina, världens största och mest sofistikerade diktatur?

Kina har utvecklat den mest finmaskiga Internetcensuren någonstans och regimen har hittills kunnat förhindra allt motstånd mot myndigheterna, med hjälp av nätverks-teknologi härifrån Silicon Valley bör tilläggas.

Men det är en sak för Kina att censurera bloggar och mejl och en helt annan sak att censurera mikrobloggar, som sker i realtid och där meddelandena är korta och ofta innehåller förkortningar och hashkoder.

Michael Wines och Sharon Lafraniere skriver i New York Times om hur Sina Weibo den kinesiska motsvarigheten till Twitter, orsakade en bloggstorm som regimen inte kunde tysta efter den stora tågolyckan i Wenzhou nyligen: In Baring Train Crash Facts, Blogs Erode China Censorship – NYTimes.com

The train the girl saw, on a track outside Wenzhou in coastal Zhejiang Province, was rammed from behind minutes later, killing 39 people and injuring 192. Since then, China’s two major Twitter-like microblogs — called weibos here — have posted an astounding 26 million messages on the tragedy, including some that have forced embarrassed officials to reverse themselves. The messages are a potent amalgam of contempt for railway authorities, suspicion of government explanations and shoe-leather journalism by citizens and professionals alike.

Men tanke på Kinas långa historia av studentaktivism och social aktivism i allmänhet så är det svårt att se hur regimen ska kunna behålla maktmonopolet i all evighet. Förr eller senare så kommer folket att kräva yttrandefrihet och då kommer utvecklingen mer att påminna om Tahrirtorget i Kairo än Massakern på den Himmelska Fridens Torg 1989

Så håll ögonen på Sina Weibo. Det finns en orsak till att de kinesiska myndigheterna aldrig kommer att släppa in Twitter i landet, men trots att man i princip skulle kunna stänga av Sina Weibo så är det kanske inte längre möjligt med tanke på hur många mobilutrustade kineser som använder det.

Början till demokrati i Kina kan vara närmare än vi tror.

Länkar och källor
Wikipedian om bloggar

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt

[tags]Bloggar, Bloggteknologi, Bloggosfären, Bloggar i USA, Amerikanska bloggar, Bogs, United States blogs, Twitter, Mikrobloggar, Bloggy.se,Instagram, Posterous, Tumblr,Soup.io, Noovo, Sina Weibo [/tags]

3 thoughts on “Efter tågkraschen i Wenzhou, kommer mikrobloggen Sina Weibo att starta en Jasminrevolution i Kina?

  1. Anonymous

    Så tror jag folk hade sagt 1989 också. Som halvindier förundras jag över den kinesiska statsapparatens förmåga att få befolkningen bakom sina beslut. Indira Gandhi försökte 1975 genomföra något som liknade Kinas ettbarnspolitik, det slutade med att HD förklarade det okonstitutionellt och Gandhi blev avsatt. I Kina har ettbarnspolitiken pågått i en generation, trots impopulariteten.

    Även om få kommentatorer skriver om det så har Jasminrevolutionen kommit i kölvattnet av många arabländers sinande oljeproduktion. Egypten var fram till nyligen nettoexportör av olja, så fort regeringen inte längre kunde försörja sig på oljeproduktionen och hålla befolkningen nöjd så kom missnöjet. Jag tror inte Kina kommer att uppleva någon demokratiseringsprocess så länge ekonomin pekar uppåt.

    Ska förresten åka till Kina i september, bortsett från Hongkong har jag aldrig varit sär, ska bli intressant.

  2. Björn Nilsson

    Varför skulle inte studentrörelsen 1919 (som inspirerade den unge Mao) och Kulturrevolutionen (som inspirerades av den gamle Mao) kunna vara förebilder?

Comments are closed.