Politik

Kommer Googles datormolnbaserade Page Speed att hota webbhotellen?

Så länge som webben har funnits till har det funnits webbhotell som har gett företag och allmänheten möjligheter att lägga ut sina egna hemsidor och bloggar.

Man kanske kan jämföra dom med de små lokala butikerna som fanns i Sverige innan de stora butikskedjorna kom. Datormolnen är webbens butikkedjor som sätter ökad press på webbhotellen.

Googles Page Speed, en tjänst som har funnits för att hjälpa webbdesignare bygga snabbare webbsidor, kommer, som Matt Rosoff skriver i San Francisco Chronicle, att erbjuda sig alla som vill att föra över sina hemsidor eller bloggar till Googles servrar mot löftet att dom på det sättet kommer att dom på det sättet kommer att bli betydligt snabbare än idag: Google Wants To Take Over Your Web Site (GOOG)

The company is launching a new Page Speed Service for businesses that will analyze their Web pages, optimize them for faster loading, and deliver them from Google’s servers to users. Google will charge for the service, but more important, anything that improves the overall performance of Web pages will keep users online longer, which in turn means they’re more likely to conduct more searches and click more Google ads.

Eftersom Google har serverar över hela världen så skulle det betyda att de som läser den här lilla bloggen i västra USA, t.ex. skulle göra det från Googles servrar på den amerikanska västkusten medan de som läser den i Kina skulle göra det från servrar i Asien, osv. Det plus att Google alltså lovar att också optimera HTML-koden.

Ett ytterst allvarligt hot mot dagens webhotel m.a.o., precis som när de stora affärskedjorna kom till landsorten. Och förhoppningsvis kommer webbhotellen att kunna överleva genom att erbjuda bättre och mer personlig service.

Den som har sin egen hemsida eller blogg kan testa Googles Page Speed på den här länken Page Speed.

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,digi.no, digi.no, digi.no, ITavisen.no

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Google Page Speed[/tags]