Politik

Airbnb och EJ, faran med att hyra ut sin bostad på de nya sociala hyrsajterna

;a href=”http://www.airbnb.com/”>

Airbnb är ett av de hetaste startupföretagen i San Francisco som jag själv har skrivit om den senaste tiden.

Airbnb och andra webbsajter hjälper resande hitta platser att bo, och San Francisco: startupstjärnan Airbnb: skippa hotellet och bo i bed and breakfast och San Francisco: startupstjärnan Airbnb: skippa hotellet och bo i bed and breakfast.

Företaget är ett av många som har kopierat delar av Craigs List och helt sonika förvandlat Craigs Lists gratistjänstr att hyra ut och hyra rum, våningar och villor, till en betaltjänst. Företaget är omstritt, bl.a. anklagas man ha stulit adresser från Craigs Lists hyreslistor. .

Men den riktiga smällen kom när en ung tjej i San Francisco hyrde ut sin lilla våning via Arirbnb. När hon kom hem igen efter en vecka fann hon våningen vandaliserad, bl.a. sina inlåsta kreditkort stulna.

Det visade sig, enligt tjejen, att Airbnb inte alls som man sade, kollar upp sina kunder och eftersom man inte låter säljare och köpare dela med sig av sin personinformation så kunde tjejen inte heller veta något om dom som flyttade in i hennes lägenhet.

Men det var bara början. Efter att hon slutligen fått tag på Airbnb och personalen där uttryckte sitt medlidande för henne, så förändrades airbnbs attityd omedelbart när hon nämnde incidenten på sin blogg.

Michael Arrington tar upp tråden i vad som på kort tid har blivit en bloggstorm mot Airbnb: Airbnb Victim Speaks Again: Homeless, Scared And Angry | TechCrunch

Yesterday we wrote about “EJ,” a woman who had her San Francisco apartment burglarized and vandalized by someone who rented her home for a week via Airbnb. There was some confusion about how Airbnb was and is dealing with the situation. See the updates to that post above, and CEO Brian Chesky’s post here on TechCrunch later yesterday talking about the situation. The event happened, which is a terrible blow to the company’s reputation. The confusion seems to be around whether or not Airbnb will compensate her for her losses. The company at first said no, then said yes, and clarified that they made the offer last month when it happened, not in response to the PR storm yesterday.

Tidningar från Washington Post till San Francisco Chronicle Exclusive: Victim in Airbnb-related ransacking speaks outs har tagit upp den här historien, mest för att tjejen som råkade ut för den här historien skriver mycket bra och skakande om hur utsatt hon blev. Violated: A traveler’s lost faith, a difficult lesson learned och här Airbnb Nightmare: No End In Sight och om hur det soliga och käcka företaget plötsligt förvandlades när det visade sig att E.J. vägrade att ta ner sin artikel om det inträffade från sin blogg.

Den här historien är en varning för att använda webbaserade tjänster utan att först kolla precis vilja tjänster de erbjuder och vilket skydd man har, som oftast inte är något skydd alls.

Då är Craigs List och en annan gratistjänst i samma gengre som Cough Surfing faktiskt bättre eftersom dom är helt öppna och man kan kolla vem man har att göra med. Och dessutom är dom alltså gratis.

Tricia Duryee skriver på All Things Digital om den allra senaste utvecklingen i det här omskrivna dramat: Airbnb’s Rental Nightmare Ends in Arrest and One Still Very Unlucky Customer

[tags] Sociala medier, Web 2.0, social media, Twitter, bloggar, blogs, Craigs List, Silicon Valley, Facebook, Digg,Airbnb, EJ Airbnb, Airbnb EJ[/tags]

One thought on “Airbnb och EJ, faran med att hyra ut sin bostad på de nya sociala hyrsajterna

Comments are closed.