Politik

Svenska pressen tappar greppet om budgetkrisen i USA

Medan DN skriver att en uppgörelse om budgetkrisen i USA är “klar” så skriver New York Times, och SvD också, raka motsatsen.

Vem ska man lita på? Ja det är viktigt att komma ihåg att det inte är senaten utan representanthuset som lägger fram de budgetlagförslag som senaten sen godkänner och presidenten skriver under, om han inte lägger in sitt veto som han har rätt att göra.

Republikanerna har majoritet i representanthuset, demokraterna i senaten. Så den demokratiska senatorn Harry Reids förslag måste också godkännas av republikanerna i representanthuset och om inte Reid går med på republikanernas krav så kommer det inte att ske.

Senate Blocks Reid’s Debt Ceiling Plan; Talks Continue

JENNIFER STEINHAUER and CARL HULSE

WASHINGTON — Last-ditch budget talks between top Congressional Republicans and President Obama continued on Sunday, as the top Senate Republican and Democrat both expressed optimism that a $3 trillion deal could be reached to avert the economic and political calamity of a potential federal default.

But without a compromise in hand, the divided Senate could not break a filibuster and went wearily into recess while the leaders resumed their search for something that could pass.

Det är viktigt att komma ihåg att svenska journalister vanligtvis har ledigt på helgen och att de nyheter som då kommer från USA bör tas med en stor nypa salt.

Sanningen är att ingen idag kan säga om vem som kommer att kapitulera, men jag tror inte att det kommer att bli tepåserepublikanerna.

Det är också viktigt att komma ihåg att vilken uppgörelse man än kanske kommer fram till bara är en del av en större strid inför det synnerligen förbittrade president och kongressvalet nästa år. Tepåserepublikanerna är inte intresserad av en budgetuppgörelse , dom är intresserade av att största regeringen och starta en regelrätt revolution i USA, därav namnet.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att Obamas politiska ställning nu har försvagats genom hans förflyttning högerut. Jackie Calmes skriver: Rightward Tilt Leaves Obama With Party Rift

Entering a campaign that is shaping up as an epic clash over the parties’ divergent views on the size and role of the federal government, Republicans have changed the terms of the national debate. Mr. Obama, seeking to appeal to the broad swath of independent voters, has adopted the Republicans’ language and in some cases their policies, while signaling a willingness to break with liberals on some issues.

Det är inte bara inrikespolitiskt som Obama nu har förflyttat sig mot höger. Det samma ser vi i hans utrikespolitik som nu alltmer liknar George Bushs.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, Ekot

[tags] Balanced Budget Amendment, Boehner Debt, Boehner Debt Plan, Boehner Plan, Centralbanken i USA, Debt, Debt Ceiling, Debt Deal, Debt Limit, Debt Plan, Ekonomin, Finansdepartementet i USA, Gop Leadership, House GOP, House Republicans, House Republicans Debt, John Boehner, Politics News, Predict The News, Prediction, Timothy Geithner, Treasury Department, US economy, USA-ekonomin, Wall Street [/tags]