Politik

Budgetkrisen i USA, inga skattehöjningar, president Obama som republikan

I en av USA:s stora politiska tvärsvängar har president Obama nu accepterat tepåserepublikanernas mantra om att USA ska lösa sin groteska budgetunderskott enbart genom nedskärningar. Republikanerna går med på en mindre ökning av lånetaket, en taktisk seger för demokraterna men endast det i gengäld för att det från och med nu kommer att bli tepåserepublikanernas politik som kommer att gälla i den amerikanska budgeten.

Obamas högersväng är ett smart taktiskt drag eftersom det kommer att ge honom fler väljare på högerkanten. Men för de miljoner fattiga demokrater som röstade på honom är det ett svek av historiska proportioner. Frågan idag är hur många demokrater som kommer att ställa upp för honom i nästa års presidentval.

Brittiska Guardian skriver om budgetförhandlingarna:US debt crisis: Obama’s sharp right turn | Editorial | Comment is free | The Guardian

Make no mistake, the deal itself marks the sharpest rightwing turn of Mr Obama’s presidency – $3tn in cuts over the next decade, much of which would be decided by a joint congressional committee. The scale of the cuts is guaranteed with triggers of across-the-board cuts if the committee can not agree on where to find them. There was still a gap over what those triggers would look like, and a fight lies ahead about which programmes to cut, but the principle of spending cuts in the absence of tax raising-measures, has been surrendered. Senator Mitch McConnell, the Republican leader, was right to sell the outline deal yesterday morning as a Republican victory, when he said that they had come a long way to doing what conservatives want – to cut spending. Mr Obama will have secured the principle that a default is not threatened again during the election campaign, but little else.

Så här sammanfattar DN överenskommelsen, som ännu måste godkännas av kongressen:
Överenskommelse nådd i USA

Skuldtaket höjs från 14.300 miljarder dollar med minst 2.100 miljarder dollar, vilket väntas räcka fram till 2013, uppgav en anonym regeringskälla.

Nedskärningarna är på totalt 2.500 miljarder dollar. I överenskommelsen finns besparingar på 1.000 miljarder dollar, bland annat minskad försvarsbudget på 350 miljarder dollar under tio år. Därutöver ska en kommitté ta fram ytterligare 1.500 miljarder dollar i besparingar.

I uppgörelsen finns inga skattehöjningar.

Det är också viktigt att komma ihåg att den uppslitande striden om USA:s budgetunderskott bara är första salvan i en helt ofattbart bitter valkampanj som kommer att kosta två miljarder dollar.

Länkar:www.whitehouse.gov

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, VG RSS, Ekot, Ekot,

[tags] President Obama, Barack Obama, Vita Huset, Breaking News, Political News, White House, Joe Biden, Rahm Emanuel, Obamas Budget, Obama Budget, Amerikansk Politik,2012 Election , Barack Obama , Obama Fundraising , Elections 2012 , Barack Obama Fundraising , Barack Obama 2012 , Barack Obama 2012 Fundraising , Barack Obama Fundraising 2012 , Obama 2012 , Obama 2012 Fundraising , Obama Fundraising 2012 , Politics NewsBudgetkrisen i USA,, [/tags]

5 thoughts on “Budgetkrisen i USA, inga skattehöjningar, president Obama som republikan

 1. Lennart

  San: Tack vare Google så kan jag ärligt svara att jag nu vet det men det gjorde jag inte för fem sekunder sen. Jag antar att du syftar på det här. Jag överlåter åt dig att hitta en passande svensk översättning. 🙂 Dom är galna och rasistiska vad dom än har för sig.

 2. San

  Lennart

  Är lite nyfiken om du vet vart skällsordet teabaggers kommer ifrån. Översättningen till tepåse på svenska blir inte riktigt det samma.

 3. AA

  Läste på TheYoungTurks forum att någon som sett Comedy Centrals valvaka, att Obamas ena Harvardlärare var där. Sa något i stil med att han alltid trott att Obama skulle välja republikanerna som parti och inte demokraterna. (inte sett det själv så vet ej om det är sant)

  Låter ju rimligt däremot om man ser till vad som sker för Obama genomför bara republikansk politik, både han själv och hans personal tar alla möjliga lägen för att håna progressiva.

  Han är republikan.

  http://www.youtube.com/watch?v=H3EVoF-LUdU

 4. Johannes

  Det är lätt att nå en överenskommelse när man som president bara ger upp allt. Nu tror jag att även de mest Obamatrogna demokratiska politikerna börjar undra vad i hela friden han håller på med. Han behöver verkligen en utmanare i primärvalen. Jag tyckte det från början men nu är det viktigare än någonsin!

Comments are closed.