Politik

Glöm den personliga integriteten, ansiktsigenkänning, face recognition för massorna blir snart verklighet

Klicka på bilden.

Fredrik Reinfeldt är på hemlig semester i Antalya i Turkiet, du själv kanske är på kärlekssemester i Pattaya i Thailand eller på exklusiv äventyrssemester bland Talibanerna i Kandahar i Afghanistan. (Talibanernas Resebyrå på Kungsgatan 137 i Stockholm, “Vi fixar resan, du fixar burkan”)

Världen öppnar sig för den äventyrslystne. Oberoende av hur känd eller ökänd du är och hur många vänner eller fiender du har så vet du att chansen att du kommer att stöta på grannen eller din odräglige svåger i Rapid City i South Dakota, i Florianopolis i södra Brasilien eller i Sandviken i Sverige är så liten att du kan ta ut svängarna och leva precis som du vill. Ingen vet i alla fall vem du är. Tills nu vill säga.

För den gamla goda tiden när man kunde vandra omkring okänd i samhället börjar dra mot sitt slut. USA lägger upp gigantiska databaser med ögonscannade bilder på en stor del av den afghanska och irakiska befolkningen, och på alla svenska turister som sätter sin fot i USA. Och amerikanska ambassaden fotograferar som bekant alla som kommer inom närhåll av ambassaden i Stockholm.

Vi har börjat vänja oss vid att polis och myndigheter fotograferar oss med CCTV-kameror, men vad som är nytt är att ansiktsigenkänningsteknologin, vilket underbart helsvenskt ord f.ö., nu blivit så bra att både du och jag snart kan plåta vem som helst ute på stan och sen, om kolla vem han eller hon är, genom att kolla med bilder på webben.

Economist skriver om den senaste utvecklingen inom ansiktsigenkänningsteknologin: Face recognition: Anonymous no more | The Economist

But could such technology soon be used by anyone at all, to identify random passers-by and unearth personal details about them? A study which is to be unveiled on August 4th at Black Hat, a security conference in Las Vegas, suggests that day is close. Its authors, Alessandro Acquisti, Ralph Gross and Fred Stutzman, all at America’s Carnegie Mellon University, ran several experiments that show how three converging technologies are undermining privacy. One is face-recognition software itself, which has improved a lot. The researchers also used “cloud computing” services, which provide lots of cheap processing power. And they went to social networks like Facebook and LinkedIn, where most users post real names and photos of themselves.

Företag inom serviceindustrin kan också använda den här teknologin för att försäkra sig om att personalen inte går och surar utan ser precis så så nästan sjukligt vänliga ut som de bör göra och biograferna kan kontinuerligt scanna ansiktena på publiken för att se om de gillar filmen.

Så om någon på semester i Antalya i Turkiet ser någon med stora sorgsna ögon, som helt saknar ansiktsuttryck så ta en bild och lägg ut på nätet. Det kan vara bra att ha inför framtiden när vi alla får tillgång till ansiktsigenkänningsteknologi direkt i våra mobiler.

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,digi.no, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags] Datorer, computers, Ansiktsigenkänning, ansiktsigenkänningsteknologin:face recognition, personlig integritet och datorer[/tags]

2 thoughts on “Glöm den personliga integriteten, ansiktsigenkänning, face recognition för massorna blir snart verklighet

  1. Marcin

    Jag sätter på mig min burka eller niqab precis som min privata religion påbjuder och skrattar åt alla ansiktsigenkänningsalgoritmer i världen!

Comments are closed.