Politik

Det coola Silicon Valley, Facebooks nya campus i Menlo Park

Dagens IT-ingenjörer är betydligt yngre, bättre utbildade och mer kosmopolitiska än de IT-ingenjörer som en gång kom till Silicon Valley från 1960 och fram till 1990-talet.

Man gifter sig betydligt senare, man är mer social, ständigt uppkopplad till webben, och mer intresserad av att bo i storstan än i dyra villor utefter tysta trädkantade gator i den tråkiga Silicon Valley.

Dagens IT företag månar om sina anställda på ett helt annat sätt än man gjorde för så sent som 20 år sen. Själva arbetet har förändrats. Web 2.0-utveckling är något helt annat än att sitta i ett bås och skriva assembler eller C-kod som man gjorde så sent som på 1980-talet.

Kampen om de allra bästa IT-ingenjörerna idag står främst mellan Facebook, Google, Twitter, Zynga och Apple.

Somini Sengupta skriver i New York Times om Facebooks nya s.k. campus på 14 Network Circle i Menlo Park
i Menlo Park: Facebook’s New Campus Has Retro Phone Booths – NYTimes.com

The 57-acre campus, built more than 15 years ago, sits next to a six-lane highway, on the edge of a vast gorgeous marsh that is likely to draw the occasional pied-billed grebe and certainly goose droppings. Speaking of faux, the campus will eventually mimic an old-fashioned cityscape. In what is now a standard courtyard encircled by office buildings, Facebook plans to install a café, a burger stand, and a noodle joint — as well as a bike shop. … Facebook is nothing if not ambitious: It currently houses a little over 1,000 employees across two buildings. The new campus, with a footprint of over 1 million square feet, can house up to 7,000 people.

På morgonen rullar de WiFi-utrustade bussarna från San Francisco in till dalen samtidigt som andra WiFi-bussar rullar in från Silicon Valley mot San Francisco. På kvällen går trafiken i omvänd ordning. Det är detsamma på Google och Apple. En Zynga-buss startar bara något kvarter från där jag bor.

En helt nytt Silicon Valley håller på att utvecklas och det gäller att skynda på för Apples på ett splitter nytt högkvarter i Cupertino till trots så lockar idag San Franciscos IT-distrikt i San Francisco med nya spännande startupföretag.

Fortsätter utvecklingen så här så kan San Francisco på sikt komma att överglänsa det medelålders Silicon Valley. Om inte företagen här nere kan bygga nya högkvarter som Facebook som renoverar Suns gamla campus på 14 Network Circle i Menlo Park.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Expressen: Nyheter, Resumé: Nyheter, NyTeknik – Senaste nytt

Länkar:San Franciscos Hemsida

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Facebook Campus, Facebook Menlo Park[/tags]