Politik

Tillbaks till patriarkatet, barnfamiljer utan familjelagstiftning i USA.

När vi flyttade till USA och började tänka på att skaffa oss barn så kom frågorna från Sverige, “hur många månaders föräldraledighet får ni, då får vi väl hemspråksundervisning i skolan, hur stort barnbidrag har man i USA, osv osv”.

Svaret på alla frågorna var att vi får ingenting, inte ett öre, inte en dag, ingenting. Nu ljuger du sa min USA-frälsta mamma, det är klart att ni får föräldraledigt och hemspråksundervisning.

Det är sant att istället för barnbidrag så får man göra avdrag på skatten i USA, men det är också allt. Jag fick t.om. ta en dag ledig för att vara med på sjukhuset när min äldste son föddes och min fru fick några veckors sjukledigt från sitt jobb.

USA är det enda västland där modern inte får Betald föräldraledighet i samband med förlossningen., I stället får man, med vissa begränsningar, 12 veckors obetald ledighet

Det här har satt djupa spår i det amerikanska samhället som på sikt kommer att driva det än längre bort från den skandinaviska modellen.

To be covered under FMLA (Family Medical Leave Act):
Must work for a covered employer (all public agencies; private companies with 50 or more employees within 75 miles.)
Must have worked for covered employer for at least 12 months prior, and at least 1250 hours in previous 12 months. Other restrictions apply.

Ruth Davis Konigsberg skriver i Time om hur det är att jobba och ha barn i USA:Chore Wars – TIME

If there was one time in my marriage when life felt the most unfair, it was during the witching hour. When our children were young and I was working from home, I would relieve our babysitter at 5 p.m. and start to feed and bathe our 3-year-old and 6-month-old and begin various pre-bedtime rituals. By 6 p.m., this thought would be running through my head: If my husband doesn’t come home from the office soon to help, I’m going to lose my mind. By 7 p.m., my panic would turn to anger: Do I have to do everything? Each minute before….

Det viktiga är att inse att det svenska och amerikanska samhället är helt och totalt olika på sätt som man inte märker under ett flyktigt besök. Utan sociala förmåner som sjukförsäkring och föräldraledighet är det inte konstigt att samhällena också utvecklas i olika riktningar.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Senaste nytt, Artiklar

[tag] Föräldraledigt i USA, Barnfamiljer i USA, Kvinnor i USA, Kvinnor i Sverige och USA [/tags]

11 thoughts on “Tillbaks till patriarkatet, barnfamiljer utan familjelagstiftning i USA.

 1. Peter Mayers

  Däremot har jag aldrig skaffat mig barn. Om jag hade gjort det skulle jag säkert ha tillmätat de familjpolitiska skillnaderna mellan Sverige och USA deras rättmätiga betydelse. Att t ex flytta från USA till Sverige och sedan, som nybliven förälder, få tillgång till föräldraledighet och kraftigt subventionerad barnomsorg, och utöver det barnbidrag under många år därefter — ja, om jag hade skaffat mig barn i Sverige efter att ha invandrat från USA, då skulle jag säkert ha känt skillnaderna mellan länderna in på bara skinnet. (Var det det rätta uttrycket? “Felt it in my bones” försöker jag säga.)

 2. Peter Mayers

  Visst är det ett märkligt och intressant fenomen. Dessutom vill jag understryka att man kan falla in i samma fälla av närmast motsatta skäl.

  Vi kan ta mig som ett slags försöksdjur. I mitt fall är det inte alls så att jag inte har vetskapen om t ex den enorma kontrasten mellan Sveriges långtgående familjpolitik å ena sidan och USA:s närmast totala brist på sådan å den andra. Men i den vanliga lunken glömmer jag bort den här vetskapen — eller i alla fall tappa jag bort medvetenheten om den. Det är som om jag glömmer bort saker som jag egentligen vet.

  Det är lättare däremot att förstå att en person skulle kunna underlåta att märka de djupgående skillnaderna som finns mellan Sverige och USA om personen ifråga bara besöker det ena landet eller det andra flyktigt, och kanske inte heller har något intresse av politiska frågor, välfärdsstatliga spörsmål eller dyligt. Men för min del är jag faktiskt formligen besatt av politiska frågor; men ändå faller jag lätt in i en konstig sorts glömska vad gäller de djupgående skillnaderna länderna emellan. En lätt bisarr form av hemmablindhet — men angående två olika länder på en och samma gång. Konstigt.

  Iallafall har du satt fingret på fenomenet på ett mycket tydligt sätt! Det hjälper mig att behålla perspektiv.

 3. Peter Mayers

  Hej Lennart!

  Angående dina ord: “Det viktiga är att inse att det svenska och amerikanska samhället är helt och totalt olika på sätt som man inte märker under ett flyktigt besök.”

  Det var en alldeles utmärkt sammanfattning, tycker jag! Det är slående (och ganska konstigt) hur lätt man kan glömma bort dessa djupa och långtgående skillnader — särskilt om man ofta åker fram och tillbaks mellan Sverige och USA som jag gjort (iallafall tills för fyra år sedan; sedan dess har jag bara stannat “east of the pond”).

  På många nivåer, nämligen, verkar livet och tillvaron rätt så lika i Sverige och i Kalifornien. Väldigt mycket (men långt ifrån allt, såklart) känns gemensamt — kulturellt, psykologiskt, teknologiskt, socialt. Eller så kanske märker jag inte viktiga skillnader längre helt enkelt eftersom jag blivit så van vid båda ställen.

  Hur som helst är de skillnader du pekar på rätt centrala, även om man lätt glömmer bort dem. Eller så lägger man inte märke till dem till att börja med, som under ett flyktigt besök till det ena landet eller det andra.

  1. Lennart

   Peter: Det här tror jag är viktigare än de flesta uppskattar. Det betyder givetvis inte att den enda eller andra sidan är bättre, bara att de är olika och vi, om vi inte pendlar mellan båda samhällena, inte inser hur fundamentala skillnaderna ofta är. Dom kan också vara svåra att riktigt förstå, som det faktum att man inte har gågator, samboskap eller trafikrondeller i USA. Eller att man har det helt otidsenliga kungahuset och saknar de amerikanska “term limits” inom den svenska politiken.

 4. roger

  Det är ju inte ovanligt att någon skaffar 3 barn, 3*480=1440 betalda dagar, det är ganska mycket pengar.

  Varför skall ofrivilligt barnlösa, homosexuella/singlar som inte får skaffa barn eller de som väljer att inte skaffa barn vara med och betala dessa pengar i den utsträckning de gör?

  Samma personer fortsätter sedan att sponsra dessa barns hela uppväxt med allt från tandläkare, dagis, skolgång, barnbidrag, bussbiljetter mm mm mm.

  Sverige rånar dem som lever utanför normen för att tillfredsställa dem som lever att sant sosseliv. Det är så vi skall leva, är Sverige ett fritt land? Bullshit, hela vårat samhälle är uppbyggt för att du skall anamma villa-volvo-livsstilen.

  I USA har de valt att inte ekonomiskt subventionera livsstilar i samma grad.

 5. Ante

  Barbro… Du vet flera kollegor som tog ut vab felaktigt. Grattis… Du känner säkert till 900% fler som tar ut vab exakt så som man ska. Hur gissar jag mig till det. Jo eftersom det fuskas avsevärt lägre med vab etc, än vad folk tror. Fusket är extremt litet och kostar obetydliga summor för vårt socialförsäkringssystem.

  Folk tror att det fuskas hejvilt. Många som fuskar, motiverar det med att ja alla andra fuskar(källa Brå). Fast så är det inte. Det är en borgerlig myt (för de tror alltid det värsta om individer).

 6. Barbro

  Min åsikt är att tiden med betald ledighet är alltför lång. När jag fick barn hade man 6 månaders ledighet och det var kanske lite för lite, men idag har man lagt på alldeles för lång tid, 480 föräldrapenningsdagar. Naturligtvis måste familjen få bestämma hur länge en av föräldrarna kan vara hemma utan att förlora jobbet, men då får de vara utan föräldrapenning.
  Ett annat problem är vård av sjukt barn. Många föräldrar vabbar (är hemma hos barnet och får ersättning) alldeles för mycket. Föräldrarna kan få tillfällig föräldrapenning under högst 120 dagar per barn och år. Det betyder att om du har tre barn, så kan du i princip låta bli att jobba under ett helt år. När jag hade små barn var det annorlunda. 1974 – sjukpenning för vård av sjukt barn införs – tio dagar per familj och kalenderår. Det var kanske lite för lite, men det gick. På den tiden kunde man betala en hemarbetande granne för att komma hem till barnen då de var sjuka eller också fick man ta ledigt från jobbet.

  Jag är inte emot reformer för att det ska vara bra för familjer med små barn, men många utnyttjar detta till max. Jag vet flera kollegor som tog ut vab när det egentligen var de själva som inte hade lust att gå till jobbet eller själva var sjuka och inte ville ha en obetald karensdag. Det måste vara bättre koll om man ska ha så generösa regler.

 7. Johnny

  Jag tycker det är bra om var och betalar sina egna kostnader, annars måste ju någon annan göra det. Sedan är det väl lite väl magstarkt att begära att som utlänningar skall ha rätt att få ta del av den välfärd som amerikanerna arbetat ihop.

  Det är dock flott av amerikanerna att de bjuder på försvaret av västvärlden, medan vi oansvariga Européer konsumerar föräldraförsäkringar i stället för att satsa på ett starkt försvar.

 8. roger

  Mmm men ni får behålla mer av varje lön varje månad under hela era yrkeskarriärer, på så vis kan man kanske få råd till att ta några obetalda dagars ledigt.

  På så vis slipper dessutom de som inte får barn sponsra dem som är pappalediga.

  En vän flyttade nyss tillbaka till Sverige från Danmark där han bott i ca 10år.
  En dag kom ett brev:
  -“Hej, du har ca 700 betalda dagar att ta ut eftersom du är svensk och har två barn (din fru är dansk så hon får inga dagar)”
  Han svarade, “jo men jag har ju redan varit pappaledig i Dk?”
  -“Men nu är du i Sverige, ta pengarna tacka och ta emot”

  Det fina är att man kan ta ut föräldrapenning även på lördag & söndag (varför? är tanken att ösa ut skattepengar eller att man skall vara ledig o vara med sina barn?) när man ändå inte jobbar bara man tar fredagen eller måndag också.
  Så han är ledig varje måndag men får föräldrapenning för 3dgr, i typ 1000år framöver.

  Gott o veta att mina skattepengar går till bra saker.

Comments are closed.