Politik

Den sociala webben vänder upp och ner på Silicon Valley och USA-ekonomin

Jag har skrivit om San Franciscoföretaget DropBox tidigare. Med en enkel datormolnbaserad tjänst som gör det lätt att kopiera filer från hårdisken till datormolnen och sen dela med sig av filerna till kompisar, så skulle man tro att jag det är ju en rätt tråkig affärsidé men kör för det, företaget kan kanske vara värd, ja vad skulle man gissa, några hundra tusen dollar kanske, en miljon dollar på sin allra högsta höjd. Tio miljoner, aldrig i livet, 100 miljoner, nu skojar du, 1 miljard, rena nojan, 10 miljarder, nu är det inte roligt längre, ens som ett skämt.

Men som M.G.siegler skriver på TechCrunch så är lilla enkla Dropbox faktiskt värd någonstans mellan fem och tio miljarder dollar, obs miljarder: After Auction, Dropbox Close To Choosing Investors’ Round Could Put Valuation At $10 Billion | TechCrunch

We’ve known for weeks now that Dropbox has been talking to investors about a new mega round of funding. The company, which has only raised $7.2 million in a seed and Series A round in 2007, has been seeking something between $200 million and $300 million, we’ve heard. But now we know a bit more. And we’ve heard something from one source that is nothing short of shocking. A $10 billion valuation would be amazing for a number of reasons. But consider this: Pandora and LinkedIn, two companies that recently went public, have market caps of $2.16 billion and $8.63 billion, respectively. Yes, a startup with just 65 employees could be worth more money on paper than those two public darlings. Also consider: Yahoo has a market cap of just $15.30 billion. … Dropbox has 25 million users (many of which are paying), uploading 200 million files a day.

Flera faktorer ligger bakom: Den rent skrämmande dåliga amerikanska ekonomin gör goda investeringstillfällen alltmer svåra att hitta, så pengarna flödar in i Silicon Valley just nu. Datormolnen är fortfarande oerhört viktiga inför framtiden och sist men inte minst, många använder DropBox från sina mobiler och iPads, så hysterin kring den mobila webben spelar också i på priset.

Silicon Valley och även IT-staden Seattle är USA:s nya Detroit, dess nya ekonomiska drivmotor. Och i skuggan av den ekonomiska krisen så skymtar vi ett helt nytt högteknologiskt USA, med rötter i den mobila webben, de helamerikanska datormolnen, där USA inte har någon konkurrens från vare sig EU eller Kina och den lokala och realtidswebben.

Det är förhoppningarna inför framtiden som driver upp aktiekurserna till så gigantiska summor här ni Silicon Valley just nu. Och som vänder upp och ner på den gamla Silicon Valley som till stor del handlade om hårdvara, databaser och nätverksprodukter och inte alls om social mjukvara.

Den här utvecklingen har redan förflyttat USA:s industriella medelpunkt från New York och Atlantkusten till Stilla Havskusten och sydvästra USA.

Om utvecklingen fortsätter, som jag tror att den kommer ett göra, så kommer den att tvinga fram en politisk och industriell omstrukturering av hela det amerikanska samhället. Som kommer att bli mer tolerant, mindre krigiskt och mer inriktat på högteknologiska produkter.

En mycket viktig utveckling om den bara håller i sig.

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,
digi.no, digi.no, ITavisen.no, ITavisen.no
[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,DropBox [/tags]