Politik

Sänkt kreditbetyg, Afghanistan, Obamas värld rämnar, nu måste en ny president ta över

Svarta rubriker i dagens New York Times

President Obama och USA får nu skörda resultatet av den katastrofala politik som den helt orutinerade och undfallande presidenten har först den senaste tiden.

Istället för att omfamna den historiska demokratirörelsen i Mellanöstern med båda armarna och ställa sig bakom demonstranternas krav på demokrati och ett öppet samhälle så har Obama in i det längsta stött de sittande USA-vänliga diktatorerna och hållit de unga demokratiaktivisterna på flera armslängders avstånd. Det var t.ex. först för två dagar sedan som Hillary Clinton gick med på ett kort möte med USA-syrier. Obama vägrar t.ex. fortfarande att klart och tydligt kräva Assads avgång och att han ska ställas inför krigsförbrytartribunalen i Haag!

Istället för att satsa på Jasminrevolutionen fortsätter Obama att satsa på sitt och president Bushs Krig Mot Terrorismen och Obama har gått så långt som att sätta enorm press på Irak att gå med på att USA ska få behålla sina baser och fortsatt amerikansk truppnärvaro i Irak även efter den 31:a december i år, trots alla löften om en total amerikansk reträtt.

Resultatet av president Obamas fortsatta krigspolitik ser vi på dagens svarta rubriker i New York Times.

Ray Rivera och Alissa J. Rubin skriver talibanernas senaste framgångar: 31 Americans Killed as Taliban Shoot Down a Copter – NYTimes.com

KABUL, Afghanistan — In the deadliest day for American forces in the nearly decade-long war in Afghanistan, insurgents shot down a Chinook transport helicopter on Saturday, killing 31 Americans and 7 Afghan commandos on board, American and Afghan officials said. The helicopter was hit by a rocket-propelled grenade in the Tangi Valley of Wardak Province to the west of Kabul, one coalition official said, though others said the exact weapon remained in question.

USA har redan dödat Bin Ladin, så man har hämnats på terrorangreppen på New York och Washington. Ändå fortsätter kriget mot talibanerna, som hur otrevliga de än är, inte hade något som helst med New York-angreppet att göra.

Obama har fått svidande kritik för sin kapitulation inför Tepåserepublikanernas sanslösa krav på nedskärningar av USA:s sociala utgifter, som slår oerhört hårt mot USA:s svagaste, parad med en total vägran att gå med på några som helst skattehöjningar för de allra rikaste i USA. Men värre än det är den totala paralyseringen i Washington som kommer att fortsätta fram till presidentvalet i november nästa år. Inte undra på att USA nu får sänkt kreditbetyg från Standard & Poor’s.

Binyamin Appelbaum och Eric Dash skriver i New York Times om den symboliska sänkningen av USA:s kreditbetyg, trots Obama-regeringens alla hot mot de USA-baserade kreditinstituten om vedergällning om de de sänkte USA:s kreditbetyg: S.&P. Downgrades Debt Rating of U.S. For the First Time – NYTimes.com

WASHINGTON — Standard & Poor’s removed the United States government from its list of risk-free borrowers for the first time on Friday night, a downgrade that is freighted with symbolic significance but carries few clear financial implications. … It described the decision as a judgment about the nation’s leaders, writing that “the gulf between the political parties” had reduced its confidence in the government’s ability to manage its finances. “The downgrade reflects our view that the effectiveness, stability, and predictability of American policymaking and political institutions have weakened at a time of ongoing fiscal and economic challenge,….

Obama får nu finna sig i att få svidande kritik från lånegivaren Kina som inte hur länge som helst kommer att tolerera att den amerikanska ekonomin missköts som den har gjort de senaste åren: David Barboza skriver i om China Condemns U.S. ‘Addiction to Debts’- NYTimes.com

SHANGHAI — China, the largest foreign holder of United States debt, said Saturday that Washington needed to “cure its addiction to debts” and “live within its means,” just hours after the rating agency Standard & Poor’s downgraded America’s long-term debt. The harshly worded commentary, which was released by China’s official Xinhua news agency, was Beijing’s latest effort to express its displeasure with Washington. Beijing’s reaction to the downgrade was the harshest among foreign leaders.

USA:s snabba tillbakagång kommer nu att accelerera allteftersom ekonomin förvärras och Washington förblir lamslaget.

Här i Kalifornien stormar nu jublande tepåserepublikaner regeringen med nya krav på sänkta skatter.

Obama som alltid är beredd att kompromissa och aldrig vågar hålla fast vid någon ståndpunkt vad det än handlar om är nu sårbarare än någonsin. De demokrater som jag har talat med är fly förbannade på Obama helt enkelt. Jag har aldrig sett dom så upprörda. Demokraterna i Kalifornien talar om att ställa upp en motkandidat mot Obama i presidentvalet.

Det mest troliga som det ser ut idag är att den republikanske Texasguvernören Rick Perry ställer upp. Och gör han det kommer han snabbt att bli republikanernas presidentkandidat. Det är givetvis svårt att säga om han kan besegra Obama, sittande presidenter är alltid svårare än man skulle tro att besegra.

Men med risken för ännu en lång amerikansk lågkonjunktur nu allt större, de fortsatta utlandskrigen och Obamas velande så tror jag att Perry har en mycket bra chans att pensionera den helt omöjlige Obama.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, VG RSS, Ekot,Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl,
Ekot

Länkar:New York Stock Exchange, NASDAQ

[tags] Wall Street, high-frequency trading, ehandel, datorer på Wall Street, Economic Crisis, Economy, Goldman Sachs, Hedge Funds, High-Frequency Trading, Wall Street, Business News, USA-ekonomin, Aktiemarknaden, Värdepapper, USA-börsen, börsen, USA-siffror, Yandex, NASDAQ , [/tags]

8 thoughts on “Sänkt kreditbetyg, Afghanistan, Obamas värld rämnar, nu måste en ny president ta över

 1. Lennart

  San: Rick Perry anses allmänt vara republikanernas starkaste kandidat. Om han bara ställer upp så väntas han snart slå ut Michele Bachman och Mitt Romney. Sen kommer Obama att falla som en bowlingkägla om han inte kan vända på ekonomin.

 2. Johannes

  Tack för klargörandet, Lennart. Men det jag tänkte på, kan han attrathera mittenväljarna? Han känns ju väldigt konservativ. Säkert underbar kandidat för Republikanernas kärnväljare men sen då? Å andra sidan som jag skrev ovan och som du var inne på, så om läget inte förbättras så är det nog inte svårt att slå Obama vem som än vinner R primärval..

  1. Lennart

   Johannes: Bra fråga och något svår att egentligen svara på. Orsaken är att det är så svårt att riktigt sätta sig in i vad mittenväljare i USA letar efter. Jag har själv svårt att tro att amerikanska mittenväljare skull se Rick Perrys glödheta kristendom som annat än positivt. Obama är själv glödhet kristen så där ser jag ingen egentlig skillnad.

   Jag tror att det till slut kommer att handla om de förslag om Rick Perry lägger fram och dom tror jag kommer att gå hem eftersom han kommer att lägga fram klara alternativ till Obamas misslyckade politik. Allt hänger givetvis på om ekonomin förbättras. Gör den det så sitter Obama säkert. Gör den inte det så tror jag att Perry vinner. Jag har oerhört svårt att tro att Obama skulle vinna om ekonomin ytterligare försämras. Som den verkar kunna göra.

 3. Johnny

  Rick Perry är en vit, kristen, Guvernör från Texas, är för dödsstraff, pro-gun, pro-life, etc. Det låter som en bra republikansk president kandidat.

  En erfaren Guvernör från en stor stat är sannolikt den bästa erfarenheten en Presidentkandidat kan ha. Det kommer att ta tid att balansera budget och
  amortera alla skulder, därför gäller det att börja snarast med besparingar.

 4. Johannes

  Hm, Perry. Han som för någon dag sedan höll en bönestund för amerikanska ekonomin. Utan att veta jättemycket om honom så verkar han ju vara, vad jag kunnat läsa mig till, en av de mer konservativa republikanerna. Eller är jag helt ute och cyklar? Med andra ord, kan det inte bli tufft för honom att först och främst vinna republikanernas nominering och sedan presidentvalet?

  Klart är väl hur som helst att Republikanerna oavsett hur det egentligen såg ut i landet innan Obama tog över (det argumentet funkar ju inte längre, dessvärre för presidentens del), har öppet mål när det nu gäller att besegra Obama. Ett bättre läge går väl knappast att få.

  “Demokraterna i Kalifornien pratar om att ställa upp med en motkandidat mot Obama i presidentvalet”. Jag hoppas verkligen det ligger något i det.

  1. Lennart

   Johannes: Rick Perry anses vara den av alla potentiella republikanska presidentkandidater som har absolut bäst chans att vinna den republikanska nomineringen. OM han nu ställer upp vilket han ännu inte har gjort. Hans chans mot Obama anses också vara mycket goda, speciellt om ekonomin inte förbättras eller, vilket kanske är troligare, försämras.

Comments are closed.