Politik

Meetup, New Yorks General Assembly, kontoren försvinner, USA:s IT-marknad mot framtiden

Klicka på General Assembly i New York

Dagens amerikanska IT-industri utvecklas som det värsta Nascar-lopp. En trend är att, som Eric Kintz skriver på teknikbloggen GigaOm, kontorslokalerna förändras på den amerikanska IT-marknaden. Sedan 1995 har kontorsutrymmet per person minskat från 27.87 kvadratmeter till 20.90 kvadratmeter eller mindre: How the office is evolving:

These space-focused work trends create new pain points for employees, ranging from a need for tools that increase privacy (such as headsets, individual phone booths, etc.) to self-sufficiency and collaboration solutions. As a result, the IT industry is now focused on implementing radically simple and easy-to-use solutions, requiring no IT support, so employees can focus on communicating and collaborating. I was particularly intrigued by Tim Campos’ decision at Facebook to use vending machines to dispense items like keyboards, headphones and power sources to employees – part of what he calls “frictionless IT.”

Under de senaste två decennierna har de flesta IT-ingenjörer här i Silicon Valley jobbat i små bås i gigantiska kontorslandskap i hangarliknande byggnader med papperstunna väggar på en och halv meter eller så.

Men nu tar man utvecklingen ett steg till med helt öppna kontor där man delar på stora långbord, utrustad med sin egen bärbar dator, mobiltelefon, surfplatta och tillgång till de servrar man behöver vid VPN. Orsaken är givetvis att dagens startupföretag är så mycket mindre än för bara ett decennium sen. idag räcker det med en handfull personer som jobbar på mobila appar så att det bara rycket om tangentborden. De ofrånkomliga servrarna ligger i datormolnen på Amazon, Google, Apple eller Microsofts Azure.

För att ytterligare sätta sprätt på företagandet satsar man nu på s.k. coworking-kontor, där ett par tre ungdomar kan hyra bordsplats som i min ungdoms läsesal på universitetsbiblioteket Carolina i Uppsala.

Det är på sådan lokaler som bl.a. New York har satsas i ett försök att starta sin IT-industri i ett försök att skapa en världsledande IT-industri i the big apple.

Bloggen Venturebeat beskriver det omskrivna coworking-kontoret General Assembly Co-working space General Assembly gives NYC startups a home | VentureBeat

Entrepreneurs Adam Pritzker, Brad Hargreaves, Matthew Brimer, and Jake Schwartz started GA with significant financial backing from New York City’s Economic Development Corporation. Unlike incubators like TechStars or Y-Combinator, GA generates revenue through dedicated desk rentals, community memberships, and sponsorships. Sponsors include Rackspace, Skype, Silicon Valley Bank and the law firm of Wilson Sonsini. Dedicated residents and community members must apply for membership. There are currently 30 startups working full-time out of GA. While there isn’t a time limit on GA residency, Pritzker told me, “We believe turn over will happen naturally when companies grow to a certain size.”.

General Assembly är långt ifrån det enda coworking-kontoret i New York. Andra har namn som New Work City, sponsrad av Google, Soho Haven och Dogpatch labs som drivs av riskkapitalföretaget Polaris Ventures.

En annan mycket intressant utveckling är den som Emily Glazer skriver om på Wall Street Journal, och som jag själv kan vittna om: Technology meet-ups are taking on a professional sheen.

The number of monthly events on Meetup.com, a service used mostly by techies to plan the confabs, had grown to more than 250,000 in May 2011 from less than 50,000 three years earlier. The New York Tech Meetup is among the largest of nearly 100,000 meet-up groups,
with more than 18,000 members. The San Francisco New Tech group says it has 10,000
members, double last year’s tally.

In April, for the first time, NYTM hired a paid managing director to oversee day-to-day
operations, such as organizing programs and venues for its events.

Jag är själv med i ett antal Meetup här i Silicon Valley och det är dit man beger sig en gång i månaden efter jobbet för att mingla, nätverka och lära sig det allra senaste inom t.ex. IT inom Sjukvården, datormoln, Android osv, från talare från de ledande företagen på området. Meetup är också platsen där man får tips om vilka företag som anställer just nu och där man kan skapa viktiga kontakter.

Mellan mötena konkurrerar sen grupperna på Meetup med Facebook och Linked In som sociala nätverk som är fungerar bättre än de senare just därför att deltagarna träffas en gång i månaden.

Tagen tillsammans så är det här en mycket spännande utveckling där de sociala nätverken förstärks av Meetup-kontakter och lär från alla några gången i månaden på kvällen efter jobbet.

Här i Silicon Valley är Plug and Play Tech Center en välkänd coworking-organisation liksom bl.a. Citizen Space.

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,digi.no, digi.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags] Web 2.0, bredband, Java, Webben, Internet, Datorer, mobile Internet, New Work City, Soho Haven, Dogpatch labs , SVForum, General Assembly, Meetup, Plug and Play Tech Center, Citizen Space [/tags]

One thought on “Meetup, New Yorks General Assembly, kontoren försvinner, USA:s IT-marknad mot framtiden

  1. Christoffer

    Älskar meet up när man är över i USA och vill hitta en lokal bar som visar Saints matchen eller nascar racet tillsammans med lokalbefolkningen 🙂

Comments are closed.