Politik

Pinsamt, är alla USA-svenskar verkligen så här galna?

Det finns en intressant typ som nu lyckligtvis är på utdöende, den högljudde och tröttsamt påstridige USA-svensken som emigrerade till USA av politiska skäl och för vilken USA är himmelriket på jorden medan “Sossesverige” är ett regelrätt helvete.

En vän till mig hade en pappa som flyttade till USA på 1950-talet. Han ville alltid att sonen skulle skicka honom negativa nyheter om Sverige.

Den utmärkte Olle Wästberg som var svensk generalkonsul i New York i fem år och som har ett bra månadsbrev med nyheter från New York och USA i övrigt har uppmärksammat den här typen. Wästberg brukade hålla föredrag om innovation och sociala strömningar i Sverige och till Wästbergs förvåning, så brukade USA-svenskar i publiken ställa sig upp och kritisera Wästberg och säga att vad han sade var helt fel och att USA var mycket bättre än Sverige, vad det än handlade om.

De USA-svenskar jag har träffat och haft kontakt med har alla varit mycket trevliga och för det mesta rätt kritiska till det samhälle de lever i. Precis som vi alla är, oavsett i vilket samhälle vi nu råkar bor.

Men för de sant troende, The True Believer, som Eric Hoffer kallade honom, är USA:s förträfflighet en så nära en religiös trossats man kan komma.

Men trots att de flesta av de här USA-svenskarna nu för länge sedan har förlorat kontakten med Sverige, så hör man då och då patetiska avgrundsvrål så att löständerna skallrar från de lågpris-ålderdomshem där de här USA-svenskarna nu befinner sig. När dom har hittat ålderdomshemmets enda dator och med darrande artrit-förstörda händer knackat in URL:et till DN eller SVD. Som det här axplocket från “USASvensk” på DN:s debattsida:

Republikanernas toppstrid tätnar

du vet skit om USAs sjukvard. Istf era vansinnesskatter och formynderi for tumsugare har vi laga skatter och veljer vara sjukforsekringar sjelva. … Jag skulle inte vilja ha svensk sossesjukvard om jag fick betalt. Det ar misshandel av sjuka….Hall dig till Rosengard och Sodertelje och sluta hacka pa USA, verldens besta land. Sist jag var i Stockholm snubblade jag over massor med uteliggare pa Drottninggatans solsida..Jag har bott i USA lenge och atnjutit verldens besta sjukvard, liksom 300 miljoner Amerikaner. Den kanske kostar mera an den sossesvenska, men forsta klass kostar alltid mera an tredje klass, och sjukvarden ska vara forsta klass. Vara lekare tjenar minst dubbelt sa mycket som era sosseanstellda,

Det finns hur mycket mer som helst av det här raseriutbrottet på debattsidan, karln är uppenbarligen inte vid sina sinnens fulla bruk och vet inte ens att Socialdemokraterna inte längre styr Sverige.

Det märkliga med den här typen av människor är det tydligen är så oerhört viktigt för dom att alla ska veta hur lyckliga dom är i sitt nya land och hur hemskt det var när dom levde i Sverige. Att dom valde rätt när dom emigrerade.

Men om det nu är så, varför inte helt enkelt glömma Sverige? Varför sitta framför datorn dag ut och dag in och följa svenska medier? “Lyssna på mig, ni har alla fel, jag valde rätt som flyttade till USA!!”. Det låter som ett skri om hjälp från långt inne i själen.

För paradiset finns tyvärr inte i USA, eller i Sverige eller någon annanstans heller, inte ens i Silicon Valley. Det är något vi får skapa själva inom oss. Om vi är missanpassade i Sverige är riskerna överhängande att vi också blir missanpassade i USA.

Som en god vän till mig sa, “förr eller senare blir det grå vardag även i Silicon Valley”.

En bisarr och rätt trist och vemodig typ. Helt annorlunda än kineserna här i Silicon Valley som alla är oerhört stolta över sitt hemland Kina och återvänder så ofta de kan.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Utrikes, Sydsvenskan – Nyhetsdygnet, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Politiken.dk Seneste nyt

[tags]Svenskar i USA, USA-svenskar, Swedes in the Uninted States, Michele Bachmann, Obama, USA-valet 2010 [/tags]

9 thoughts on “Pinsamt, är alla USA-svenskar verkligen så här galna?

 1. Johannes

  Känner också igen det Klas skriver till stor del. Nu tillhör jag ju den politiska vänstern ska sägas och är med fördel kritisk mot USA:s utrikespolitik eller för den delen inrikespolitik, som man måste få vara tycker jag. Jag märker också av att vara det gör att man gärna framställs, av “USA älskare” som “anti amerikaner” och allmänt USA hatare, vilket är beklagligt. Men sedan finns det folk inom vänstern, den mer extrema delen vill jag påstå som ser rött såfort USA nämns och det är tragiskt, minst lika tragiskt som det motsatta.

 2. Klas

  Tyvärr känner jag även igen beteendet hos mina vänstervänner (fast där är det tvärt om förstås). Så fort någonting handlar om USA är det dåligt, “USA-imperialism”, kapitalism, osv…

 3. Johannes

  Just det där med kommentarer på nätet är intressant. Dem få gånger jag läser om USA i svensk media, i t.ex expressen blir det gärna så att man tittar på kommentarerna lite. Då kommer gärna kommentarer du tog upp i ditt upp, som älskar USA och att det är paradiset. Alla kommentarer är inte sådana men skrämmande många stundtals. Eller för att ta ett annat exempel, när det är en artikel om SD och för att ta expressen igen där jag tycker det förekommer mest, så fullständigt bombarderas inlägget med kommentarer från SD:anhängare. Nu går väl det kanske inte riktigt att jämföra, speciellt inte i antalet kommentarer men man häpnas verkligen hur flödet ofta lyckas se ut på ett enda sätt och då är det ofta “USA svenskar” som tagit över eller SD anhängare. Det är lika imponerande som skrämmande ibland faktiskt..

 4. Johannes

  Känner igen dem där tomgångarna. Jag vet inte hur många gånger jag läst hur fantastiskt USA är, frihetens land, “small government”, mindre regler osv, osv. Medans Sverige har förstörts av hemsk socialism. Ungefär allt du tar upp i ditt inlägg + lite till. Många betydligt mer ska vi säga, välskrivna kommentarer ska dock sägas. Min gissning är att de vill ha bekräftelse (läs: uppmärksamhet) eller bara sprida ut sin avsky mot Sverige och sin kärlek för USA. Eller så har de inget annat att göra ,vad vet jag. Det som dock gör det extra intressant är ju att de väljer att visa världen. Att känna så är en sak men men därifrån till att verkligen visa det för alla är ju steget lite längre. Så något form av behov har dem ju av att sprida ut skiten.

  Jag häpnar såfort jag läser sånt och det är dessvärre alltför ofta. Dock kryllar ju Internet precis som “riktiga världen” av lite galningar här och där.

  1. Lennart

   Johannes: Bra skrivet, just det att det finns människor som har extrema åsikter, men som har lärt sig att inte öppet visa dom. När jag började läsa svenska tidningar på nätet, mot slutet av 90-taket så upptäckte jag de här människorna som hade pippi på att kommentera allt om USA i den svenska pressen, nästan alltid utan att använda de svenska bokstäverna, som för att visa att dom verkligen befann sig i USA. En intressant typ just som kontrast mot kineser här i Silicon Valley som aldrig någonsin skulle kritisera Kina, utom möjligen privat.

 5. Bosse

  Lennart: Ja det är möjligt att snillet ifråga verkligen bor i USA. Han har skrivit flera inlägg angående samma artikel ser jag, samtliga lika överdrivet intelligensbefriade. Så visst han kanske menar allvar, verkligheten överträffar ju ofta dikten. Det är bara att inse att det finns folk som är mer blåsta än man tror är möjligt.

  1. Lennart

   Bosse: Ja och USA verkar av någon underlig anledning ha fler av de här individerna än något annat land.

 6. Bosse

  Jösses människan verkar knappt vara skrivkunnig. Ser mer ut att vara skrivet av en missanpassad och skoltrött fjortis än av en äldre människa. Alternativt någon som gör sig till och vill skoja till det lite. Med tanke på att allt är så extremt överdrivet skulle jag nästan tippa på det just det sistnämnda alternativet.

  1. Lennart

   Bosse: Det är inget skämt, det sa man också om Anna Anka, det är litet konstigt hur ofta man försöker bortförklara vansinniga ideer genom att tro att folk skämtar. Jag känner igen de här tongångarna, de är äkta och hans detaljkunskaper om USA visar f.ö. att han bor här.

Comments are closed.