Politik

Kommer Rick Perrys festliga rallarsvingar att slå knockout på Obama?

Rick Perry

Presidentkampanjen har plötsligt börjat med en rivstart här i USA med två republikanska kandidater som pucklar på Obama med rallarsvingar som ger en försmak av den kommande presidentkampanjen. En presidentkampanj som kommer att bli den mest högljudda, den mest hätska som USA har sett sen 1800-talet, om ens då.

Texasguvernörer Rick Perry som startade sin kampanj i lördags har redan dränkt ut Michele Bachmann och Mitt Romney med rallarsvingar mot Obama som går hem som inom den viktiga Tepåserörelsen och Den kristna Högern. Perry säger t.ex. att en av orsakerna till att han, som själv har tjänstgjort i USA:s flygvapen, ställer upp är att han tänker: Perry running to restore military ‘respect’ for presidency

“One of the reasons that I’m running for president is I want to make sure that every young man and woman who puts on the uniform of the United States respects highly the president of the United States,” he said.

The line is a reversal of the usual pledges of respect for the military from politicians, and Perry seemed to suggest that Obama lacks the qualities of a commander-in-chief in being able to command the troops.

underförstått, Obama respekteras inte av dagens militärer, eftersom han inte har tjänstgjort i det militära.
Sen, i en eskalering som t.o.m. fick gamla garvade republikanska valstrateger som Karl Rove att kippa efter andan, anklagade Perry chefen för den amerikanska central banken för “förräderi”, ifall han inte skulle följa tepåserepublikanernas politik. Eftersom chefen för USA:s centralbank av hävd har varit oberoende från Vita Huset och Kongressen så är uttalandet i sanning häpnadsväckande, och visar att Perry och tepåserepublikanerna verkligen siktar på en ny amerikansk revolution.

Jonathan Weisman och Danny Yadron skriver i om Tex Governor Rick Perry Sticks by His Attack on Fed Chairman Ben Bernanke – WSJ.com

DUBUQUE, Iowa —Texas Gov. Rick Perry’s jab at Federal Reserve Chairman Ben Bernanke heightened a Republican debate about the Fed as a political target and raised questions about whether Texas tough talk will prove an asset or liability in Mr. Perry’s presidential quest. Texas Gov. Rick Perry’s suggested that the Federal Reserve’s monetary policy has been “treasonous” and that Ben Bernanke might get roughed up in Texas. Jonathan Weisman has details. Mr. Perry brought the Fed directly into the campaign debate Monday night by saying it would be “almost … treasonous” for the central bank to play politics by expanding the money supply. “If this guy prints more money between now and the election,” Mr. Perry said in Cedar Rapids Monday night, without naming Mr. Bernanke, “I don’t know what y’all would do to him in Iowa, but we—we would treat him pretty ugly down in Texas.” On Tuesday, the governor didn’t back down, even as he took fire from the White House, the Democratic National Committee and many in his own party’s elite. “I am just passionate about the issue, and we stand by what we said,” he told reporters here. The flap has made clear that the central bank is now a political issue for 2012, and that has many in the investor class nervous.

Det intressanta är att Perry vägrar att backa från sitt uttalande, trots kritik. Och det är just en sån presidentkandidat som de republikanska väljarna vill ha. Full av självförtroende, som pucklar på den hatade presidenten som inte verkar kunna försvara sig speciellt bra.

Laura Meckler och Carol E. Lee skriver i Wall Street Journal om hur Obama nu försöker återvinna de vita arbetarklassväljare har har förlorat: Obama Aims to Keep White Voters on Board – WSJ.com

PEOSTA, Iowa—President Barack Obama’s Midwest trip this week has allowed him to address a central challenge for his re-election: His popularity has slumped among white voters—particularly young, poor and working-class Americans—as Washington has struggled to help boost economic growth. … That problem seems particularly acute for the president among white working-class voters, whose support was shaky in the last election and whose allegiances are traditionally dictated by their pocketbooks.

Obamas problem är att hans framtoning är alltför akademisk, alltför lugn och tillbakadragen, medan speciellt Rick Perry med sina rallarsvingar är full av självförtroende, sprudlande av vitalitet, har alla svaren, och kan gå så nära öppen rasism mot den afroamerikanska Obama som möjligt.

Säga vad man vill om det nuvarande amerikanska presidentval, men det kommer att bli det smaskigaste i mannaminne. Frågan är hur extrem Perry kommer att bli och om han går får långt. Annars tror jag att han har en mycket bra chans att vinna.

Nu är Rick Perry inte osårbar, som Michael Scherer skriver i Time Magazine: How Rick Perry Aggressively Pursued Federal Aid He Now Decries men amerikanska presidentval handlar väldigt mycket om stil förpackning, och skillnaden mellan den självsäkre Rick Perry och den lågmälde Obama är stor nog att det kan komma att bli avgörande. Och sist men inte minst, de amerikanska väljarna kommer att lägga skulden för den amerikanska ekonomiska krisen på Obama, inte på Perry eller Bachmann.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt

[tags] President Obama, Barack Obama, Vita Huset, Breaking News, Political News, White House, Joe Biden, Rahm Emanuel, Obamas Budget, Obama Budget, Amerikansk Politik,2012 Election , Barack Obama , Obama Fundraising , Elections 2012 , Barack Obama Fundraising , Barack Obama 2012 , Barack Obama 2012 Fundraising , Barack Obama Fundraising 2012 , Obama 2012 , Obama 2012 Fundraising , Obama Fundraising 2012 , Politics News, Rick Perry 2012, Michele Bachmann 2012 [/tags]

4 thoughts on “Kommer Rick Perrys festliga rallarsvingar att slå knockout på Obama?

 1. Peter Andersson

  Jag tycker presidentkandidatsdebatterna kan avgöras med riktig boxning eller MMA, det skulle bli mycket intressantare (även om utgången förmodligen blev ungefär densamma)…

 2. Johannes

  Såg en intervju igår med Obama på CNN och där svarade han på Perrys kommentar. Han sa ungefär att styra ett land är inte detsamma som att vara guvernör och det tar ett tag för en ny presidentkandidat att förstå livet som president, så jag ska vara snäll mot honom. En fri översättning från engelska till svenska och inte helt rätt men i princip.

  Och Obama är verkligen cool lugn, vilket både är imponerande men ack så tråkigt. Det som överraskade mig mest med intervjun var att han erkände rakt av att “change” hade uteblivit och sa dessutom att det rentav blivit värre i Waashington sen han tog över. Det beror mycket på media förklarade han (extrem åt båda hållen, antingen höger eller vänster) och att ledamöterna snarare oroar sig över omval istället för vad som är bäst för Amerika. Det var förövrigt en rätt slätstruken intervju, väldigt klyschig men det som överrasskade mig mest var just det där med att han erkände den uteblivna förändringen.

  Soory för OT på slutet.

  1. Lennart

   Klas: Jo jag vet, jag använde ordet festligt i provocerande mening måste jag erkänna. Men det ligger något enastående käckt i hans stil tycker jag. Det ligger kanske något av Runebergs Kulneff över honom, mannen som “kysste och slog ihjäl med samma varma själ”.

   Perry är dock knappast varm, det adjektiv som passar bättre är “käck”. Som när han hotar centralbankschefen Ben Bernanke med att i Texas skulle man klå upp honom. Jag tror att Obama kommer at få väldiga problem med Perry just för att han kan säga saker som tidigare har varit tabu, som att ge centralbankschefen en snyting.

Comments are closed.