Politik

Quantified Self-rörelsen, sekt eller framtidsmänniskor?

Jag kom i kontakt med en mycket udda grupp människor här i Silicon Valley vars hela liv går ut på att mäta sig själva. Alltså att samla in alla data de överhuvudtaget kan om sig själva. Det här handlar mycket om information om den egna hälsan, och som sådan är det inte alls dumt, men rörelsen har expanderat in på alla möjliga områden, som Esther Dyson förklarar på den här videon.

Quantified Self har Meetups över hela USA och delar av Europa. Däremot inte i Sverige.

Om någon känner till mer om den här rörelsen vore det intressant att höra mer om den.

Den är mycket populär här i Silicon Valley och som sagt, så länge den handlar om att övervaka sin egen hälsa så är det givetvis positivt, men utöver sån verksamhet verkar det mest som någon slags kult vad jag kan se.

Det mest intressanta kanske är att i framtiden så kommer myndigheterna att samla in mer och mer finmaskig och kvantifierbar information om oss.

[tags]Quantified Self [/tags]

4 thoughts on “Quantified Self-rörelsen, sekt eller framtidsmänniskor?

 1. San

  Ingen aning om vad de här quantify self människorna gör, men får lite drygt ett år sedan började jag skriva en work journal, samt en privat dagbok. Kan inte påstå att jag kvantifierar allt jag gör, men i viss mån sätter jag ord och siffror på vad som planerats och följer upp månadsvis vad jag tänkt och hur utfallet blivit. Det är inte avsett att vara en checklista, utan mer för självkännedom. Efter ett tag märker man misstag som går igen, hur man underskattar svårigheten av vissa saker, eller en tidsoptimism. Om inte annat så är det intressant.

  Med avseende på Carl Bildt inlägget, så använder jag Evernote och Momento för ändamålet, den här typen av saker har blivit mycket lättare med smartphones.

 2. Bossebus

  Jag kan förtydliga lite:

  Det är bra att det kommer fram manicker som är lätta att använda men det får inte bli ett självändamål.

  Jag har en manick som mäter blodtrycket..jag gör det en gång i veckan. Gör man det “on-line” så ser man att det varierar i tid på dygnet som resulterar i en stresskänsla som gör att man måste kolla en gång i minuten och så ser man att trycket stiger…..pulsen går upp,du måste köpa mera grejer typ pulver på maten som ger dig mättnadskänsla och får dig att äta mindre…(starter kit 60 dollar).

  Ack ja.

  http://youtu.be/v2uV6dUcT_M

 3. Bossebus

  O holy shit!

  Ännu en mirakelkur!

  Liknande kommer i en strid ström från ffa USA men även Tyskland och det hela går naturligvis ut på att kränga saker enligt det urgamla “snake oil” konseptet!

  Det finns naturligtvis inga som helst forskning som skulle verifiera kurernas verkan på något alls annat än möjligen placeboeffekten.

  Principiellt så kan du mäta ihjäl dig eller gå på hälsokontroll en gång i veckan och stendö på väg ut!

  Ush och fy vilken monkeybussines!

  (innan internet var det typ “primalskriket”,olika “peppningskurser” på jobbet,etc).

 4. Jan Wiklund

  Här på mitt jobb i Enskede sprang folk omkring och mätte med hjälp av en stegräknare hur många steg de tog varje dag och jämförde med varandra. Kan det vara en avläggare, tro?

Comments are closed.