Politik

Är Obama amerikansk nog för att vinna presidentvalet mot Rick Perry?

Barack Obama besegrade överraskande två av USA:s genom tiderna mest brutala kampanjorganisationer, den republikanska och makarna Clintons. Men efter valet verkar han ha förlorat intresset av den ofta tråkiga dagliga rutinen med möten, telefonkonferenser och alla de detaljer som en president måste befatta sig med, ofta utanför rampljuset.

Obama är utan tvekan en av de smartaste presidenter som USA någonsin har haft, men han är samtidigt rädd för att ta risker, en man som tänker noga och länge innan han ruckar på läget. Som vi t.ex. kan se på Obamas plågsamt långsamma process innan han vågade kräva Bashar Assads avgång. Nu har Obama skäl att gå försiktigt fram. Han har inte velat agera ensam som George Bush gjorde. Han vill bygga upp en koalition, och det tar tid. Men till skillnad från John Kennedy och Ronald Reagan så verkar Obama helt missa att en symbolisk handling ofta kan spela en stor roll i världspolitiken. “Mr. Gorbachev, tear down this wall! “, som Reagan sade framför Berlinmuren. Eller John Kennedys “Ich bin Ein Berliner.” Sånt ligger inte för Obama och det kostar honom och USA inflytande.

Josh Gerstein skriver på Politico: Obama’s slow burn on Bashar Assad – Josh Gerstein – POLITICO.com

In recent weeks, figures from the right, such as Bush administration National Security Adviser Steven Hadley, and from the left, such as columnist and CNN host Fareed Zakaria, urged Obama to be more blunt in calling for an end to Assad’s reign. Some analysts said the administration’s slowness in turning against Assad reflects an initial reluctance among Obama aides to giving up hope on a rapprochement with Damascus. Senate Foreign Relations Committee Chairman John Kerry (D-Mass.) has visited Assad in Damascus four times since Obama took office, each time with the blessing of the White House. In a statement Thursday, Kerry called the need for Assad to go “obvious.” Kerry referred only obliquely to his own diplomacy, saying that Assad “missed an historic opportunity for a new relationship with the west and economic transformation for Syria.”

Adolf Hitler spelade tärning eller kanske i en ännu bättre analogi, rysk roulette. George Bush spelade poker, kineserna å sin sida spelar traditionellt weiqi. Obama är en utpräglad schackspelare som precis som i Syrien, analyserar vartenda drag för att se vart det leder.

Men däri ligger också Obamas problem, speciellt nu när det amerikanska ekonomin verkar vara på väg till ännu en allvarlig lågkonjunktur ovanpå den man ännu inte har tagit sig ur.

Obama är en gudabenådad talare och en stor författare, men han kan inte tala till det amerikanska folket som om han vore en av dom. Mångmiljonären George Bush framställde sig t.ex. framgångsrikt som en man av folket, något han aldrig var. Men folk trodde på honom. Ronald Reagan var landsfadern som ingen kunde tycka illa om.

Obama är för akademisk i ett samhälle som idealiserar den anti-intellektuella öldrickande, tevetittande och hamburgerätande lägre medelklassen.

Vilket är precis vad som gör Rick Perry så oerhört farlig för Obama

Ana Marie Cox skriver insiktsfullt i Guardian om Rick Perry och vad han står för: What kind of president would Rick Perry be? | Ana Marie Cox | Comment is free | guardian.co.uk

More than any of his fellow contenders, Perry represents a bruising roll of the dice on America’s future. Not so much because he’s untested – he’s the nation’s longest-serving governor, after all – but because he’s shown no concern for what the results of the tests he puts citizens through are … beyond being the foundation for proof of his distaste for the very system of governance he exists in. In another statement of impressive audacity, he recently called for Obama to “put a moratorium on regulations across this country” that are “killing jobs all across America”. Eliminating “all regulations” would, of course, put an end to, among other things, the safety testing of food and drugs, government oversight of transportation and even the ban of medical experiments on animal-human hybrids! A Perry regulation moratorium would add an element of risk to going to the grocery store, getting on a plane, even stepping out of the house, though it could provide lifetime employment for mad scientists and the like. It would be total anarchy: Mad Max meets Dr Moreau. Should Perry be elected, we should all probably pray for God to intervene. The government won’t.

Det är många som undrar om Obama är tuff nog att klara av den brutale Rick Perry, en man som får Israels Binjamin Netanyahu att se ut som en blyg konfirmand. För den som inte minns så fick Netanyahu snabbt Obama att inse att han, dvs Netanyahu, var betydligt starkare än Obama, som nu inte säger ett pip, hur många nya bosättningar Netanyahu än bygger på Västbanken.

Robert Kuttner skriver på Politico om Rick Perry och ObamaOpinion: Obama: Tough enough to beat Perry? – Robert Kuttner – POLITICO.com

ROBERT KUTTNER | 8/17/11 2:53 PM EDT Is Texas Gov. Rick Perry too right wing and too reckless to get nominated and elected? Democrats should not bet the farm on that wishful proposition. Remember when we were told that Ronald Reagan was too ultra-conservative to get elected? Everyone should take a close look at Perry’s introductory TV ad, available on YouTube. It’s state of the art and underscores just how lame and vulnerable President Barack Obama makes himself. …So what did Obama do in the face of Perry’s attacks? He of course turned the other cheek. Obama did not respond to Perry’s attacks, even when Wolf Blitzer, during his Tuesday CNN interview, tossed the president a high, hanging curve ball to knock out of the park.

Nu är Kuttner inte riktigt snäll mot Obama. Det är en sak för Obama att överge Palestinierna, som i alla fall inte har något stöd i USA, det är en helt annan sak för Obama att slåss för sin egen politiska överlevnad.

Men för att kunna besegra Perry (Mitt Romney verkar ha tystnad och krupit in i något hål någonstans), så måste Obama förändra hela sin personlighet. Han måste lära sig att sluta spela landsfader och börja puckla på Perry nu, omedelbart. För som den republikanske mästerstrategen Karl Rove har visat så gäller det att rama in sin motståndare under de första veckorna av valkampanjen. George Bush gjorde det genom att definiera John kerry som en man som ständigt byter åsikt, flipflop. Perry har redan gett det amerikanska folket sin bild av Obama som en man som inte respekteras av militären och som missköter ekonomin.

Vad Obamas bild av Perry är är det för tidigt att säga men om vi inte får reda på det inom de närmaste månaderna så är det för sent. Obama måste sluta spela schack och börja spela poker.

Länkar:www.whitehouse.gov

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Utrikes, Dagen.se – Stora nyheter, Ekot

[tags] President Obama, Barack Obama, Vita Huset, Breaking News, Political News, White House, Joe Biden, Rahm Emanuel, Obamas Budget, Obama Budget, Amerikansk Politik,2012 Election , Barack Obama , Obama Fundraising , Elections 2012 , Barack Obama Fundraising , Barack Obama 2012 , Barack Obama 2012 Fundraising , Barack Obama Fundraising 2012 , Obama 2012 , Obama 2012 Fundraising , Obama Fundraising 2012 , Politics News,, [/tags]

10 thoughts on “Är Obama amerikansk nog för att vinna presidentvalet mot Rick Perry?

 1. San

  Det är ju inte menat som en opinionsundersökning utan det ska avspegla strömningarna i samhället. Så tiden talar ju mot Tea Party, vilket t.o.m. självaste Karl Rove verkar ha insett.

  Det är uppenbart att Huntsman inte försöker blir Predsident 2012 utan 2016, då han väl hoppas på att Frankensteins monster har hoppat ut över stupet iom detta val.

 2. Lennart

  Edward, håller helt med dig om Huntsman som dessutom talar kinesiska och rätt bra fujienhua. Man förundrar sig verkligen hur det republikanska partiet har kunnat spåra ut så totalt att han är den ende i årets patetiska parad av republikanska kandidater som verkar helt normal. Vilket säkert är varför han inte har den minsta chans mot galningar som Bachmann och Perry.

 3. Edward i Orlando

  Huntsman uttalar så intelligent och välinformerat att man undrar om han verkligen är republikan, modell 2011.

  Problemet med artiklar och undersökningar om ex vad folk tycker om religion i politik och liknande frågor är att det avspeglas så lite i valresultat.
  Dels pga det sätt som valen är strukturerade här i USA, dels pga det låga valdeltagande.
  Några siffror från 2010 (i miljoner)
  310 USAs befolkning
  230 Berättigade att rösta
  180 Registrerade att rösta
  130 Röstade i valet

  Så även om en majoritet av amerikaner är vettiga och sansade är det ofta upphetsade fanatiker som röstar flitigast. Och detta är mer märkbart ju lokalare nivån är.

 4. San

  Det roliga är, när man hör John Huntsman så tänker man, han skulle kunna vinna valet, men aldrig nomineringen.

 5. San

  Det gick inte så bra det där, provar igen:

  Amerikanerna blir allt negativare till inblandning av religion i politiken:
  Den förklarar kanske också varför det republikanska etablissemanget är så negativa till Rick Perry, de tror inte han är valbar. Det är högst troligt att Republikaner och Demokrater själva utför sådana här undersökningar.

  Även intressant hur impopulära Tea Party är, av de 23 undersökta grupperna så är “Tea Party” impopulärast, den enda gruppen som kan mäta sog med dom är “The Christian right”, båda två kommer under “Ateister” och “Muslimer”.

  “But in data we have recently collected, the Tea Party ranks lower than any of the 23 other groups we asked about — lower than both Republicans and Democrats. It is even less popular than much maligned groups like “atheists” and “Muslims.” Interestingly, one group that approaches it in unpopularity is the Christian Right”

  “Yet it is precisely this infusion of religion into politics that most Americans increasingly oppose. While over the last five years Americans have become slightly more conservative economically, they have swung even further in opposition to mingling religion and politics. It thus makes sense that the Tea Party ranks alongside the Christian Right in unpopularity.”

 6. San

  Lennart, den här artikeln av Robert Putnam borde du tycka är intressant.

  http://www.nytimes.com/2011/08/17/opinion/crashing-the-tea-party.html

  Amerikanerna blir allt negativare till inblandning av religion i politiken:

  Den förklarar kanske också varför det republikanska etablissemanget är så negativa till Rick Perry, de tror inte han är valbar. Det är högst troligt att Republikaner och Demokrater själva utför sådana här undersökningar.

  Även intressant hur impopulära Tea Party är, av de 23 undersökta grupperna så är “Tea Party” impopulärast, den enda gruppen som kan mäta sog med dom är “The Christian right”, båda två kommer under “Ateister” och “Muslimer”.

 7. San

  Det finns väl några saker att säga om det,

  1) Mediaetablissemanget motarbetar inte Ron Paul, det republikanska etablissemanget motarbetar Ron Paul.

  2) Att Ron Paul skulle göra bra ifrån sig i Iowa var ingen nyhet. Valet i sig har ingen betydelse, men det är ett tillfälle för nya kandidater att visa att de har en hängiven skara som är villiga att åka upp till Iowa för att rösta i den här typen av fund raising event. Att Ron Paul har det stödet var väl känt sedan länge. Men för Bachmann och Pawlenty var det ett tillfälle att visa upp sig.

  3. Rick Perry ställde inte upp i Iowa, det gjorde inte heller Mitt Romney. Eftersom de redan är etablerade och inte behöver visa upp sig i den här typen av sammanhang.

  Som en jämförelse fick McCain 0.7% av rösterna 2007.

 8. Peter Madison

  Hur kommer det sig att mediaetablissemanget motarbetar Ron Paul så mycket? De facto fick Ron endast 152 färre röster än Bachmann i Iowa och flera tusen fler röster än just Rick Perry.

 9. Johnny

  Det som börjar oroa mig är att valkampanjen 2012 är i full sving i augusti 2011 och att vi nu kommer att erhålla dagliga politiska uttalanden i nyhetsflödet från olika kandidater och pressens alla kommentarer i över ett år, detta är politisk tortyr.

  Obama hade majoritet i båda kamrarna och lyckades inte genomföra en enda reform som jag kommer ihåg. Han åker på valturné och säger att han skall presentera en ekonomisk plan som löser alla problem. Är hans nuvarande plan fel eller har han ingen plan och om han har en felaktig plan eller inte har någon plan varför vänta till september och inte ta fram en nu? Finns det någon människa i USA som tror på vad han säger?

  Well, vi kan vara säkra på att Obama och Perry kommer att säga vad som helst och lova vad som helst för att bli valda och frågan är om någon av presidentkandidaterna kommer att balansera budgeten, jag är minst sagt tveksam.

 10. San

  Det intressanta är väl att det republikanska etablissemanget inte verkar tro att Perry är valbar och direkt motarbetar honom.

Comments are closed.