Politik

Lär dig programmera på CodeAcademy och med Ruby on Rails

Om Sverige verkligen vill konkurrera i det globala kunskapssamhället så bör man också läsa barnen programmera från en tidig ålder. Programmering har med logik och skaparkraft inte matte att göra och tiotusentals svenska ungdomar skulle lätt kunna lära sig programmera och sen få jobb inom IT-industrin om någon bara kunde introducera dom till hur enkelt och fascinerande det faktiskt är att börja.

Jason Kinkaid skriver på TechCrunch skriver om en ny webbsajt, alldeles gratis, där vem som helst kan börja lära sig vad programmering verkligen går ut på: Codecademy: A Slick, Fun Way To Teach Yourself How To Program | TechCrunch

Codecademy, a new site that went live earlier this evening, might just be the answer. It’s a web-based, interactive programming tutorial that holds your hand and walks you through the basics of JavaScript. At this point it’s just getting started — the lessons only go as far as ‘While’ loops — but it clearly has loads of potential for one key reason: it actually feels fun. Codecademy’s initial signup process is very clever: there isn’t one, at least at first. As soon as you land on Codecademy.com you’ll be prompted to complete the first lesson, which involves printing out and finding the length (in letters) of your name. It isn’t until you’ve made it through a few lessons that the site prompts you to create a user account, when it reminds you that if you don’t register, all of your progress will be lost. At which point you’ll probably register.

För den seriöse studenten är Ruby on Rails ett mycket bra datorspråk att lära sig. Det används i datormolnen och på många av startupföretagen här i Silicon Valley. Andra viktiga datorspråk idag är Java för den som vill skriva appar på Android och Objective C för den som vill skriva för Apple.

Det gör egentligen inte så mycket vilket datorspråk man börjar med, så länge de är objektorienterade, för det är lätt att lära sig nya språk om man bara har lärt sig det första.

Datorprogrammering lär en också att tänka logiskt och att analysera och lösa problem, något man har nytta av vad man sen än gör i livet.

De barn som tycker om att leka med Legoblock och Meccano, om det fortfarande finns kvar, kommer säkert att gilla att meka med datorspråk, speciellt idag när så gott som alla barn har programmeringsbara mobiler. Här i Silicon Valley sitter ungdomar i nedre tonåren och skriver appar!

Så tveka inte, kolla CodeAcademy , Ruby on Rails och programmeringsspråken för mobiltelefonerna.

Axplock från den nordiska pressen:

NyTeknik – Senaste nytt

[tags]Ruby on Rails, CodeCademy, Datorspråk[/tags]

9 thoughts on “Lär dig programmera på CodeAcademy och med Ruby on Rails

 1. Bosse

  Ja Björn det är ju möjligt att både program och datorer kan utvecklas och sköta sig själva någon gång i framtiden och att de systemutvecklare och programmerare som nu sköter om och utvecklar systemen blir arbetslösa. Innan vi kommer dit tror jag annars att de flesta andra jobb sedan länge redan automatiserats, datoriserats och rationaliserats bort och jag undrar nog om inte risken att stå där med långa näsor och se dumma ut är störst för de som struntar i att lära sig något med motiveringen att
  “Kunskaperna kanske ändå inte är värda ett skvatt när jag lämnar skolan.” 😉

 2. Björn Nilsson

  Va’ ä’ Skynet? – Jaha, nu kom jag på att det kan man ju slå upp via google numera … och, ja, det verkar vara en schysst grej, den satsar vi på! Jag läste bara inledningen, men jag tycker mig känna igen själva grundidén från en svensk (!!) science fictionnovell från femtio- eller sextiotalet, där man råkar skapa en allsmäktig dator som blir en gud och dödar sina angripare med blixtar!

 3. Björn Nilsson

  Bosse, programmen blir väl så smarta att de kan ta hand om sin egen vidareutveckling, och då kan ungarna stå med långa näsor och se dumma ut, eller …?

 4. Johnny

  Lennart: “bör man också LÄSA barnen programmera”

  Läs en saga för dina barn så att de lär sig programmera:

  – Det var en gång en etta och en nolla som helst av allt i världen
  ville bli programmerare, det finaste yrket i hela världen. De finaste
  programmerarna bodde i Silicon Valley i Kalifornien där det var sommar hela året
  och alla programmerare var rika och körde dyra fina bilar samt hade dyra fina hus och dyra fina fruar. Hur blir man programmerare frågade ettan? Vi måste fråga någon som vet svarade nollan. Jag vet, farbror Lennart han kan programmera, skrek ettan av glädje. Vem är farbror Lennart frågade nollan? Det är en klok gubbe med stort grått skägg, full av visdom och kloka ord som äter kokta grönsaker och bor i Silicon Valley. Va bra!

  Denna spännande saga fortsätter i morgon kväll.

 5. Bosse

  För att förtydliga det hela så är det ju så att det krävs ett avancerat program som görs av duktiga programmerare för att du i framtiden ska kunna tala med din dator.

 6. Bosse

  Nej Björn det funkar inte så. Rent hårdvarumässigt består en dator bara av en massa halvledarkretsar som i sig inget “begriper” utan bara är död elektronik. Utan någon form av mjukvara (program) kan en samling halvledarkretsar aldrig fås att utföra något på t.ex. ett röstkommando. Så det blir precis tvärtom, desto mer avancerade datorer vi får, desto mer avancerade program kommer att behövas för att styra dem.

  Dessutom är det ju någon som måste utveckla de där “nya metoderna” och vem ska göra det om ingen kan något?

 7. Björn Nilsson

  Jag bara undrar om barnens kunskaper kommer att vara värda ett skvatt när de lämnar skolan? Då har det väl kommit helt nya metoder att tala om för datorer vad de skall göra som kanske inte alls kräver att man kan någonting särskilt mer än att man säger till datorn “öööh, kan du fixa de’där”?

Comments are closed.