Politik

Säg adjö till SMHI, väderlekstjänsten nu på Google

Allteftersom all information, alla data, blir digitala så kan dom också läggas ut på nätet, där innovative IT-företag kan skapa spännande tjänster omkring dom.

När jag vill veta vad vädret är på en viss ort i Sverige så kollar jag på SMHI:s webbsajt, men det behöver jag inte göra mer för nu kan jag kolla vädret direkt på Google, något jag f.ö. kan göra även på Googles konkurrent Bing.

Det är inte svårt att föreställa sig att man också snart kommer att kunna se satellitbilder med lågtryck direkt i Google.

Alla data till Google! Den kände populärvetenskapsförfattaren James Gleick skriver insiktsfullt om Googles expanderande roll som för mänsklighetens samlade kunskap, i New York Review of Books: How Google Dominates Us by James Gleick | The New York Review of Books

Google is where we go for answers. People used to go elsewhere or, more likely, stagger along not knowing. Nowadays you can’t have a long dinner-table argument about who won the Oscar for that Neil Simon movie where she plays an actress who doesn’t win an Oscar; at any moment someone will pull out a pocket device and Google it. If you need the art-history meaning of “picturesque,” you could find it in The Book of Answers, compiled two decades ago by the New York Public Library’s reference desk, but you won’t. Part of Google’s mission is to make the books of answers redundant (and the reference librarians, too).

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, digi.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags]SMHI, Väderlekstjänsten, Google SMHI, Google Väder [/tags]