Politik

Marc Andreessen om den nya Silicon Valley-ledda globala industriella revolutionen: Why Software Is Eating The World

Marc Andreessen.

Den blott 40-årige Marc Andreessen är redan en ärrad Silicon Valley-veteran, mest känd som för webbläsaren Netscape som släpptes i november och december 1994 i Mountain View här i Silicon Valley och som kom blev startskottet för dagens world wide web. Idag har Andreessen sin egen riskkapitalfirma Andreessen-Horowitz som på kort tid har börjat nafsa Silicon Valleys mest kända riskkapitalfirma Kleiner Perkins i hälarna. Till skillnad från Kleiners legendariske John Doerr , syns och hörs den betydligt mer intellektuelle Andreessen ofta i media med välargumenterade åsikter om dagens IT-marknad.

Som idag på Wall Street Journal med en viktig artikel om hur världen alltmer drivs av mjukvara, en artikel som helt enkelt måste läsas av alla som är intresserade av Silicon Valley och IT:

Why Software Is Eating The World

My own theory is that we are in the middle of a dramatic and broad technological and economic shift in which software companies are poised to take over large swathes of the economy.

More and more major businesses and industries are being run on software and delivered as online services—from movies to agriculture to national defense. Many of the winners are Silicon Valley-style entrepreneurial technology companies that are invading and overturning established industry structures. Over the next 10 years, I expect many more industries to be disrupted by software, with new world-beating Silicon Valley companies doing the disruption in more cases than not.

Andreessen skriver om dagens infrastruktur med programmeringsverktyg och Internet-baserade tjänster som gör det enkelt att lansera nya globala mjukvarudrivna utan att man behöver investera i ny infrastruktur och utbilda nya medarbetare. Kring millennieskiftet kostade det omkring $ 150 000 per månad för ett företag att köra en Internetapplikation i datormolnen. Idag, tack vare Amazons datormoln kostar det omkring $ 1 500 i månaden!

Idag är mjukvaruföretaget Amazon världens största bokhandelskedja, Netflix det största videoföretaget, Svenska Spotify, Apples iTunes och Pandora är de största musikföretagen, mjukvaruföretag som Shutterfly, Snapfish och Flickr har tagit över Kodaks plats på fotografi-området. Det största telekomföretaget är det svenska Skype. På marknadsföringsområdet är Google, Groupon, Living Social, Foursquare och andra, som äter upp detaljhandelns marknadsföring ledande.

Ett annat exempel som Marc Andreessen tar fram är LinkedIn, som är dagens snabbast växande rekryteringsföretag!

Till vad Andreessen skriver kan jag lägga att samma sak håller på att skapa om den amerikanska skjulvårdsindustrin som nu även den datoriseras och drivs med mjukvara.

Det här är globalisering i ett nötskal, en utveckling som håller på att skapa ett helt nytt slags digitalt informationssamhälle.

För USA:s del betyder det att den politiska och ekonomiska tyngdvikten nu har förflyttats från östkusten och New York till västkusten med Silicon Valley, San Francisco och Seattle.

En ny industriell revolution helt enkelt.

Axplock från den nordiska pressen:

NyTeknik – Senaste nytt,
ITavisen.no

[tags]LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Marc Andreessen [/tags]