Politik

Riskkapitalborgen på 3000 Sand Hill Road i Menlo Park, Silicon Valleys Ground Zero


View Larger Map

Strax öster om Interstate 280 vid Sand Hill Road, mitt inne i den exklusiva Sharon heights Golf and Country Club och någon kilometer från Stanford University ligger mycket oväntat Silicon Valleys Ground Zero, 3000 Sand Hill Road med många av alla dalens riskkapitalföretag. Namn som Celebrity Partners‎, Cypress Investments‎, Delphi Ventures‎, Group Robinson LLC‎, Harvard Business School‎, Institutional Venture Partners‎, Integral Capital Partners‎, Khosla Ventures‎, Menlo Ventures‎ , Mohr Davidow Ventures‎, Morgan Stanley Smith Barney‎, Peninsula Ventures‎, Portola Group Inc‎, Redpoint Ventures‎, Rockport Capital Partners‎, SVB Financial Group – Menlo Park‎, Ticonderoga Capital‎, Trinity Ventures‎ och Voyager Capital‎.

Den kända riskkapitalfirman Kleiner Perkings ligger några hundra meter längre nerför Sand Hill Road, tillsammans med många andra riskkapitalföretag, och Andreessen Horowitz , Silicon Valleys nya stjärna bland riskkapitalisterna, som jag skrev om i förra inlägget, ligger nästan precis tvärs över gatan från Kleiner.

Om man sen fortsätter nerför Sand Hill Road omkring fem kilometer så har man Stanford University, och på det lilla området har vi alltså Silicon Valleys kärna.

Idag sträcker sig dalen från Berkeley-universitetet till SoMa-distrikter i San Francisco hela vägen ut till Santa Cruz vid Stilla Havet, men kärnan förblir här, och det är svårt att tro att någon annan IT-stad skulle kunna hota Siliton Valley i framtiden.

Om ni klickar på kartan så ser i snart att byggnaderna på 3000 Sand Hill Road är mycket blygsamma, så benämningen “borg” är mer en liknelse. Allt som behövs är ett konferensrum och några kontorsrum. Hugade startupföretag bjuds in för att visa vad dom går för. Vanligtvis omkring fyra mycket propert klädda unga män och kvinnor med bärbara datorer, iPaddar och välskrivna affärsplaner. Om någon timme eller aningen längre är de ute igen, med löften om investeringar, eller med sina hopp grusade.

Det är ett oerhört tufft affärsklimat i Silicon Valley, endast de allra tuffaste, mest ambitiösa, de med de bästa sociala nätverken lyckas. Ännu färre blir givetvis mångmiljonärer eller idag mångmiljardärer.

Den som har vägarna förbi bör absolut köra runt på 3000 Sand Hill Road, det är öppet, och känna historiens vingslag och sen fortsätta ner till Stanford University.

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags]LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, 300 Sand Hill Road [/tags]