Politik

IT-staden New York växer fram kring Union Square


View Larger Map

Glöm Femte Avenyn, 42:a gatan och Broadway, det gamla New York, favoritmål för hundratusentals svenska turister håller på att bli IT-stad, tro det eller ej. Det är ett led i den omvandling till USA 2.0 som hittills nästan helt har gått New York förbi. Men nu hoppas man kunna hämta in det försprång som Silicon Valley, San Francisco, Seattle och Austin har skaffat sig.

Joseph Deavila skriver i Wall Street Journal om hur Union Square på centrala Manhattan håller på att utvecklas till ett IT-distrikt: Union Square Attracts Tech Firms – WSJ.com

The media have Midtown. The banks have Wall Street. Now tech companies are laying their foundation near Union Square. The emergence of Union Square as a destination for technology firms got its start several years ago. But the neighborhood’s tech community received a boost this year with the arrival of household names such as computer giant Apple Inc. and the impending arrival of user-review site Yelp. Those big companies are among nearly a dozen tech firms that have signed leases this year for a combined 135,000 square feet of office space in Union Square, according to the Union Square Partnership. Yelp launched its New York operations in 2008 in a tiny space in the West Village with two employees.

Den här utvecklingen är ett exempel på hur Web 2.0. teknologin, den mobila webben och datormolnen håller på att förvandla samhället. Mjukvaran tar över från gamla analoga teknologier, som Marc Andreessen skrev nyligen Marc Andreessen om den nya Silicon Valley-ledda globala industriella revolutionen: Why Software Is Eating The World. Så att även New York vill vara med på ett hörn är inte konstigt.

Samtidigt betyder den här utvecklingen att New York på sikt kommer att förändras. IT-människor är annorlunda än de Wall Street-bankirer, reklammän, konstnärer och företagstyper som hittills har satt sin prägel på stan.

Axplock från den nordiska pressen:

Expressen: Nyheter, NyTeknik – Senaste nytt

[tags] New York IT, IT-staden New York, Union Square New York IT, Union Square IT, Manhattan IT[/tags]