Politik

Ali H Soufans viktiga bok The Black Banners och tortyrdebatten i USA

President Bushs och nu Obamas Krig Mot Terrorismen i Afghanistan, Irak, Jemen, Pakistan men inte i Libyen där Obama har använt en helt annan strategi, har länge varit kontroversiell, inte bara utomlands utan även inom den vittförgrenade amerikanska säkerhetstjänsten.Tortyren i Abu Ghraib och Guantanamo kommer för alltid att svärta ner USA:s rykte, och President Obamas vägran att tillsätta en opartisk utredning om Kriget mot Terrorismen, och det faktum att han snabbt gjorde president Bushs krig till sitt eget, betyder att den öppna kritiken mot kriget har tystats.

Men faktum är att många av dom som har varit direkt inblandade i kriget är synnerligen kritiska mot de metoder som användes, och en av dom, är den Libanon-födde och arabisk-talande amerikanske FBI-agenten Ali H, Soufan, vars högintressanta bok om den viktiga roll han själv spelade i Kriget Mot Terrorismen nu har hårdcensurerats av CIA, som till varje pris vill undvika att Soufans kritik mot bl.a. tortyren av misstänkta fångar kommer i dagen mer än den redan gjort: The Black Banners: The Inside Story of 9/11 and the War Against al-Qaeda

Scott Shane skriver i New York Times om Ali H, Soufan kommande bok: C.I.A. Fights Memoir of 9/11 by F.B.I. Agent in Terror Fight – NYTimes.com

The agent, Ali H. Soufan, argues in the book that the C.I.A. missed a chance to derail the 2001 plot by withholding from the F.B.I. information about two future 9/11 hijackers living in San Diego, according to several people who have read the manuscript. And he gives a detailed, firsthand account of the C.I.A.’s move toward brutal treatment in its interrogations, saying the harsh methods used on the agency’s first important captive, Abu Zubaydah, were unnecessary and counterproductive.

Det är typiskt för dagens amerikanska samhälle att inte ens New York Times vågar kalla tortyr för tortyr, i alla fall inte när den utfördes av amerikanska soldater och CIA-agenter.

För Europa är frågan om tortyren också viktig. Hade Alliansregeringen suttit i regeringsställning i september 2001 så hade svenska soldater skickats till Irak med rätt förutsägbara konsekvenser.

USA måste förr eller senare tillsätta att sanningskommission om Kriget Mot Terrorismen, ett krig som har ruinerat USA både finansiellt och moraliskt. Förhoppningarna står nu till att den framgångsrika amerikanska insatsen i Libyen verkligen representerar en återgång till den mer hävdvunna amerikanska strategin antebellum, dvs före George Bushs katastrofala Krig Mot Terrorismen.

Det mest tragiska är att Obama själv också tyvärr själv kommer att förknippas med Kriget Mot Terrorismen, eftersom han inte har velat eller vågat bryta med Bush och dra tillbaks alla amerikanska trupper från Afghanistan.

Det är först nu, med kriget i Libyen, som han verkar ha förstått att USA måste anamma en helt ny lågkostnadsstrategi med fokus på att bygga upp en bred allians där alla och inte bara USA drar sitt strå till stacken och där USA inte nödvändigtvis är den som bestämmer.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Politiken.dk Seneste nyt, Ekot
Länkar:CIA

[tags] CIA, USA spioneri, Underrättelsetjänst,Ali H Soufan, The Black Banners, Kriget mot Terrorismen, Amerikansk Tortyr, Tortyr i USA, Obama Kriget Mot Terrorismen, [/tags]

One thought on “Ali H Soufans viktiga bok The Black Banners och tortyrdebatten i USA

  1. Peter

    Det var nog lättare att ta den approach som de gjorde i Libyen än att göra det i Afghanistan. I Libyen fanns redan en någorlunda enad rebellstyrka att stötta. I Afghanistan var splittringen total. Det fanns inga rebeller att stötta och att då lämna kriget i afghanernas händer hade inte funkat. Det hade återigen lett till ett stamkrig och ett krigsherrekrig. Efter vad jag förstått så fick amerikanerna till en början en relativt bra start i Afghanistan. Problemet var att talibanerna flydde och kunde regruppera igen. Att man inte på ett hårdare sätt gett sig efter Mulla Omar är ett stort misstag tror jag. Plus att Usa daltar med Pakistan. Jag har inte förstått varför Pakistan är så viktiga. De härbärgerar fler terrorister än Afghanistan nånsin gjort känns det som. Pakistan verkar vara genomkorrumperat. Nu hamnade jag lite off-topic här. Men andemeningen är att kriget i Afghanistan var mycket mer komplicerat än det i Libyen. Usa:s oförmåga att förstå det blev dock ödesdigert…

Comments are closed.