Politik

Hollywood, amerikanska krigsfilmen blir mer patriotiska och mindre skeptiska till Kriget Mot Terrorismen

Hollywoodfilmen Hurt Locker om Irakktiget från 2009

Med den amerikanska ekonomin i sin djupaste kris sen den Stora Depressionen och miljoner amerikaner arbetslösa så vill oroliga amerikanerna inte gå på bio för att se filmer som ifrågasätter USA, det amerikanska samhället eller den superpatriotiska amerikanska krigskulturen.

John Jurgensen skriver i Wall Street Journal om en ny generation krigsfilmer som inte längre ställer skeptiska frågor om Kriget Mot Terrorismen och USA:s roll i världen: With ‘Act of Valor’ and Other New Films, Hollywood Tries a New Battle Plan – WSJ.com

Ten years after the Sept. 11 attacks opened an ongoing chapter of U.S. military action, Hollywood’s long history of depicting fighters at war is entering a new phase. The grinding wars in Afghanistan and Iraq spawned films that highlighted characters in uniform who were disillusioned with their missions and scarred in their homecomings. With the conflicted protagonists of movies such as “Green Zone” and “Stop-Loss,” filmmakers tried to tap into the public’s ambivalence about the conflicts, but their movies mostly sank at the box office. Now that deployments to Afghanistan and Iraq are tapering down, filmmakers are homing in on the more clear-cut job of battling terrorists. And they’re finding heroes in the elite—and now famous—special-operations forces leading the hunt. Projects in the pipeline focus on the armed heroics, high-tech tactics and teamwork involved in getting the bad guys.

Vi får se hur länge den nya trenden varar,, men en uppsjö av okritiska filmer om krig och den amerikanska flottans kommandosoldater SEALs i filmer som Act of Valor och Bandito Brothers är knappast vad den vapengalna USA eller världen behöver just nu.

Sten Tolgfors och Jan Björklund kommer med stor säkerhet att få fnatt.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, SvD – Senaste nytt, ITavisen.no

[tags] Kalifornien, Amerikanska krigsfilmer Hollywood. Silicon Valley, Navy SEALs, Act of Valor, Bandito Brothers [/tags]

5 thoughts on “Hollywood, amerikanska krigsfilmen blir mer patriotiska och mindre skeptiska till Kriget Mot Terrorismen

 1. Peter

  Hehe, jag har sett sagan om ringen också. Men det är svårare att dra paralleller till verkligheten där. Men jag förstår din poäng 🙂

 2. San

  Peter

  Du får vara glad att du inte tittade på Sagan om Ringen. Tänk vad som hade kunnat hända om Sauron fick makten!

 3. Peter

  Tror jag har tittat för mycket på True Blood egentligen. Men den kristna sekten där ger mig en föreställning om hur Tepåserepublikanerna kanske är. Urrgh, det är läskigt att se! Om sådana människor får makten i USA så är jag rädd för vad som kan hända.

 4. Jan Wiklund

  Förutsättningarna för att USA ska kunna hitta en någorlunda vettig utvecklingsmodell bara minskar. Frågan är bara om dom hinner sätta igång ett världskrig innan dom kollapsar eller inte.

Comments are closed.