Politik

Inte bara David Cameron, nu oroar sig även den kinesiska regeringen för mikrobloggar

När jag studerade kinesiska på Stockholms Universitet så många av studenterna rabiata kommunister. När jag själv reste till Taiwan för att studera kinesiska så fick jag höra av en sedermera känd svensk ambassadör att där riskerade jag minsann att bli arresterad av hemliga polisen och lämnas döende i en gränd, något som alltså inte skulle vara fallet i Kina.

Nu utvecklades som bekant inte Kina riktigt till den utopiska demokrati som tiotusentals svenska, och även många amerikanska, maoister var övertygade om skulle ske. Och det är därför som nu inte bara Storbritannien utan även den kinesiska regeringen börjar få besvär med fräcka mikrobloggar. David Cameron och Kinas president Hu Jintao kommer säkert mycket att prata om nästa gång de möts.

Michael Wines och Sharon Lafraniere skriver i New York Times om hur den Kinesiska regeringen nu börjar stänga av mikrobloggare på Kinas version av Twitter, Sina WeiboAccounts of Chinese Bloggers on Weibo Suspended, Causing Protests – NYTimes.com

The operators of China’s most vibrant equivalent of Twitter notified each of its 200 million users Friday that several bloggers deemed to have spread unfounded rumors would have their accounts suspended for one month. In messages, the operators of Sina.com’s Weibo microblog detailed the suspensions of the bloggers. The announcements provoked a torrent of online protest, some of which was directed at the government on the assumption that it was behind the punishments. If so, it was the clearest expression yet of the government’s growing concern about its inability to curb free expression on the Internet — particularly searing criticism of official acts — despite a sweeping and extremely sophisticated censorship regime.

Det ska bli intressant att se hur myndigheterna både i Kina, EU och USA behandlar den snabbt framväxande realtidswebben framöver. Kommer den kinesiska regeringen att tvingas stänga Sina Weibo för att överleva? Kommer svenska och amerikanska myndigheter att börja införa restriktioner på mikrobloggandet? Vet inte, men klart är att mikrobloggandet är något oändligt mycket mer disruptivt än de traditionella bloggarna, eftersom det sker i realtid och på bara några sekunder kan skapa enorma bloggstormar.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,SvD – Senaste nytt

[tags] Bloggy.se, Facebook, IT, Mikrobloggar, Silicon Valley, Social Web, Tweetbeep, Twitter, Web 2.0, Microblogging, Bloggar, Bloggar i USA, Bloggosfären i USA,Ping.fm, OnlyWire, Hellotxt, Buffer, SocialOomph och TwitResponse, [/tags]