Politik

What’s Cooking Uncle Sam? Amerikanerna och deras mat, intressant utställning på National Archives i Washington

Klicka på bilden.

Precis som Socialstyrelsen har försökt få oss att äta 6-8 brödskivor per dag så har också den amerikanska regeringen försökt påverka amerikanernas allt annat än hälsosamma matvanor under åren. (USA, världens friaste och därför lyckligaste land har idag uppåt hundra miljoner feta amerikaner, en tredjedel av hela befolkningen, som allt oftare lider av diabetes och andra besläktade kroniska sjukdomar och som alltmer tänjer på de redan otillräckliga amerikanska sjukvårdsresurserna och som nu hotar att störta hela det amerikanska sjukvårdssystemet i fördärvet. Som min läkarvän uttryckte det på ett möte om IT inom sjukvården här i Palo Alto för ett tag sen, “when age meets fat” någonstans kring 2020 så kommer USA att gå under. Åtminstone dör dom fria och lyckliga, fast däremot inte utan lidande.

National Archives i Washington har en intressant utställning om amerikanernas matvanor och hut centralregeringen i Washington har försökt få amerikanerna att anamma bättre kosthållning.

Time Magazine har ett bildreportage från utställningen: We Are What We Eat: Food and American Identity at the National Archives – Photo Essays – TIME

We demand that our Government ensure that it is safe, cheap, and abundant. In response, Government has been a factor in the production, regulation, research, innovation, and economics of our food supply. It has also attempted, with varying success, to change the eating habits of Americans.

From the farm to the dinner table, explore the records of the National Archives that trace the Government’s effect on what Americans eat.

Även om amerikanernas matvanor har förbättrats här i Silicon Valley sen vi anlände, med mer kinesisk, japansk och koreansk mat istället för den översaltade och översockrade amerikanska husmanskosten , så är det långt kvar.

Men kanske den här utställningen kan hjälpa till. Vi är som bekant vad vi äter och jag är glad att jag inte vet vad den alltmer bisarra presidentkandidaten Michele Bachmann äter. Nu senast anser hon att orkanen Irene och jordskalvet på östkusten inträffade för att gud ville straffa USA. Hon har uppenbarligen aldrig ens smakat på Sushi.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – SVT Opinion

Länkar:California Department of Food and Agriculture

[tags]What’s Cooking, Uncle Sam, Gilroy Garlic Festival, Hamburgare, Varmkorv, Mat i Kalifornien, California Food, Mat i USA, Amerikansk mat, Sushi i USA, Koreansk Yoghurt i USA, Amerikanska kockar, Amerikanska restauranger, Restauranger i Kalifornien, Restauranger i USA,Svält i USA [/tags]

2 thoughts on “What’s Cooking Uncle Sam? Amerikanerna och deras mat, intressant utställning på National Archives i Washington

  1. Mattias i Vermont

    Hm… socker och salt saknas väl knappast i asiatisk mat? Korea har väl världens högsta saltkonsumtion tack vare Kim Chi? Dock är det så att tex amerikanska desserter är hurskut söta ….

    1. Lennart

      Mattias: Nja min uppfattning är att den kinesiska och japanska maten är betydligt mindre sockrad än den amerikanska. Men jag kan inte åberopa några siffror.

Comments are closed.