Politik

Jobba stående: Silicon Valley visar vägen till bättre hälsa

Att sitta vid ett skrivbord och jobba dag ut och dag är är knappast det bästa sättet att behålla hälsan och leva ett långt liv. Ett stillasittande liv blir alttför ofta ett kortvarigt liv, det är i varje fall vad allt fler IT-ingenjörer i Silicon Valley tror efter att ha läst artiklar i pressen på det temat.

Jim Carlton skriver i Wall Street Journal om Facebook och Google, två av dalens ledande IT-företag nu ger sina anställda, långt ifrån alla men ett växande antal, höga skrivbord som de kan stå vid: Standing Desks Are on the Rise – WSJ.com

Silicon Valley’s newest status symbol is a humble piece of furniture. A growing number of workers at Google Inc., Facebook Inc. and other employers are trading in their sit-down desks for standing ones, saying they feel more comfortable and energized. They also are motivated by medical reports saying that sitting for too long leads to increased health risks. A standing desk sits high off the floor so a worker can either stand at it or sit on a high stool to use it. …. Facebook officials say they have seen an upsurge in requests for standing desks to five to eight a week with a total of between 200 and 250 deployed at the company of more than 2,000 employees. Facebook also is trying out a treadmill station—where a worker can walk or run on a treadmill while tapping at a computer.

Ingenstans i USA är man så hälsomedveten som här i Silicon Valley. Jag säger det efter att ha bott på den amerikanska östkusten i några år, så jag har kunnat jämföra. Det var t.ex. i Kalifornien som anti-rökrörelsen började och Kalifornien har varit och förblir en av miljörörelsens viktigaste bastioner i USA och världen. På helgerna är cykelbanan utefter Foothill Expressway mellan Cupertino och Palo Alto fylld med motionsåkare, bergen häromkring, där jag själv vandrar på helgerna är också fyllda av löpare och gående och de flesta större IT-företag här i området har ett eget gym.

Förhoppningsvis kommer den här trenden med att jobba stående att sprida sig. Ska själv se om jag kan få tag på ett sånt skrivbord.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,digi.no, ITavisen.no,

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Jobba stående i Silicon Valley[/tags]

4 thoughts on “Jobba stående: Silicon Valley visar vägen till bättre hälsa

  1. Lennart

    Alla: Tack, intressant, det är kanske inte så konstigt med tanke på att Sverige länge har legat i täten vad beträffar arbetsmiljön och arbetsskydd.

  2. Björn Nilsson

    När jag ännu jobbade på bolaget Tre Korvar i slutet av nittiotalet infördes på sina håll skrivbord av den typen som Jacob verkar skriva om. Så USA verkar inte ligga i framkanten av utvecklingen. Eller om man skall säga att det är något gammalt som kommer tillbaka: på 1800-talet stod ju kontoristerna vid sina pulpeter och skrev med stålpennor i stora böcker hela dagarna!

  3. Jacob

    Jag har höj och sänkbart skrivbord på mitt jobb. Då kan man stå en timme, trycka på knappen, sitta en timme osv. Tror det är ganska vanligt, men har ingen statistik. Hade det även i Tyskland när jag jobbade där.

Comments are closed.