Politik

Down by the riverside, trots Jasminrevolutionen, DN och FP för fortsatt ockupation av Palestina

Jasminrevolutionen kom oerhört olägligt för nästan alla, utom möjligtvis för de miljoner unga i Mellanöstern som nu kämpar för att få slippa leva under gamla brutala analfabetiska diktatorer. För president Obama och USA kom Jasminrevolutionen som en gigantisk katastrof som hotar USA:s hegemoni i Mellanöstern genom ett antal USA-vänliga diktatorer. I ett av historiens största underrättelsefiaskon så missade både CIA och NSA helt den arabiska våren, något som Obama gav rika bevis på i sitt nu farsartade tal i Kairo den fjärde juni 2009..

För Folkpartiet, Centern KD och resten av Alliansen kommer Jasminrevolutionen också som en kalldusch eftersom det betyder de bråkiga och obehagliga palestinierna förr eller senare också de kommer att kräva sin frihet.

Hittills har palestinierna kunnat avfärdas som terrorister och opålitliga och stökiga människor i största allmänhet, ungefär som svenskarna länge såg på zigenarna. Folkpartister som Per Ahlmark och speciellt Cecilia Wikström har försvarat successiva israeliska regeringar och deras ockupationspolitik med ett patos som sällan har synts i svensk politik.

Det är inte klart om Wikström, trots sin mångåriga och rätt besynnerliga post som Folkpartiets talesman i just Mellanösternfrågor, ens visste att det bodde muslimer i Mellanöstern eller att hon vid något enda tillfälle hade någon synpunkt på läget i Mellanöstern som på något minsta sätt skilde sig från den israeliska regeringens officiella pressmeddelanden. Hennes vanligast sätt att omedelbart få tyst på all svensk kritik av Israels ockupationspolitik var att säga att den hade publicerats på den eller den årsdagen av Förintelsen och därför var djupt opassande för att inte säga öppet antisemitisk.

Den svenska berättelsen om Mellanöstern handlar idag fortfarande helt och hållet om Förintelsen och Europeisk historia, inte om palestinierna och deras historia eller ens om dagens Israel. Att palestinierna faktiskt inte deltog i Förintelsen och att de skulle ha en egen historia, med bl.a. Nakba, sin egen Exodus och nationella katastrof skulle säkert slå Ahlmark, Wikström och idag av Wikströms efterträdare Birgitta Ohlsson, som oerhört förvånande för att inte säga rent befängt, liksom att palestinierna skulle ha rätt till sitt eget hemland.

Så att FP och DN nu öppet agiterar emot att FN erkänner Palestina som en självständig stat kommer knappast som någon större överraskning.

DN kallar ett FN-erkännande av Palestina Skadlig Plakatpolitik , vad det nu betyder, en åsikt som de ockuperade palestinierna själva kanske inte delar till så där 100%, speciellt inte nu i Jasminrevolutionens tider.

För att göra DN:s rasism helt uppenbar så erkänner man motvilligt att palestinierna faktiskt kanske kan känna en viss “frustration” över ockupationen, men skyndar sig att tillägga att den frustrationen måste balanseras mot israelernas “vrede” över terror och raketattacker. Att palestinierna själva kanske skulle kunna känna vrede över alla övergrepp under ockupationen, över blockaden av Gaza, över alla civila dödsoffren i Operation Cast Lead är något som DN uppenbarligen inte anser vara möjligt. Ungefär som de vita i sydstaterna under slaveriet aldrig kunde erkänna att afroamerikanerna faktiskt också de kunde ha mänskliga känslor.

Att Socialdemokraterna nu går ut och kräver ett svenska agerande: Ett erkännande skulle sätta press på Israel visar bara hur Socialdemokraterna har förlorat kontakten med verkligheten. Det är inte på Netanyahu-regeringen som Sverige bör sätta press, det är givetvis på de ockuperade palestinierna som helt klart inte är mogna för självständighet.

Ockupationen kommer hur som helst att fortsätta under flera decennier till allteftersom ständigt nya israeliska bosättningar äter upp vad som finns kvar av Västbanken.

Men kostnaderna för den fortsatta ockupationspolitiken kommer successivt att växa. Syriens diktator Assad kommer att falla om några år, efter att ha dödat tiotusentals av sina egna medborgare. Sen kommer turen till envåldshärskarna i Saudi Arabien, Jordanien och inte minst Iran. År för år kommer försöken att rättfärdiga fortsatt ockupation och omyndigförklarade av Palestina att bli alltmer krystade. Att Alliansregeringen med sin frihetsagenda nu stöder fortsatt kolonialpolitik i Mellanöstern medan miljoner unga människor där kämpar för sina medborgerliga fri och rättigheter i Jasminrevolutionen, är något som man inte kommer att kunna sopa under mattan. Framtidens historiker kommer att ställa frågor och då kan Ahlmark, Wikström och Birgitta Ohlsson inte bara att på känt maner kunna säga att de ingenting visste.

De kommer att gå till historien för sitt helt okritiska stöd av en brutal och helt otidsenlig ockupationspolitik. Ungefär som de vita Apartheidanhängarna i Sydafrika har fått göra. Det är ett kors som de alltid kommer att få bära.

Dukes of Dixieland spelar Down By the Riverside. Floden är givetvis Jordanfloden, och visan sjöng av afroamerikanska slavar under det amerikanska inbördeskriget. Som faktiskt blev fria, trots alla försök av de vita i sydstaterna att få världen att tro att frihet var något som afroamerikanerna inte kunde hantera. En sång som DN och Folkpartier kanske borde lyssna på.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, DN.se – Debatt – Senaste debatta, DN.se – Debatt – Senaste debatta, SvD – Senaste nytt, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Dagen.se – Stora nyheter, Ekot, Ekot

[tags] Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar på Västbanken, Egypt, Egypt News, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Mohammed ElBaradei, Mubarak, Mubarak Announcement, Mubarak Reelection, Assad, Revolutionen i Syrien,Palestina FN, Birgitta Ohlsson Palestina., Birgitta Ohlsson Israel, Folkpartiet Israel[/tags]

5 thoughts on “Down by the riverside, trots Jasminrevolutionen, DN och FP för fortsatt ockupation av Palestina

 1. Isaac Haskiya

  Lennart och andra som tuggar på klyschan “ockupation”.
  Den dagen som araberna utrymmer de 10 miljoner km2 som de har våldtagit mellan 632 och 732 när de lämnade den Arabiska Halvön på 3 miljoner km2, kommer Israel att utrymma delar av Judéen och Samarien…kanske!
  De människor som förslavades av den Islamiska Erövringen hade en frihetslängtan också.
  De störtade tyrannerna kan eventuellt ersättas av ännu större tyranner. Så har det varit i arabländerna. Så kommer det att vara.
  Teoretiska abstraktioner är en sak, verkligheten en annan och den kan man inte observera på 5000 kilometers avstånd sittande på rosa moln.

 2. Lennart

  Adalbert: Nja inte riktigt, hela argumentet baserar sig på att om man ockuperar ett folk och håller det ockuperat i generationer så får man sedan inte förvånas över att det folket förr eller senare kommer att kräva självständighet, speciellt nu när allt fler länder i Mellanöstern störtar tyranner. Frihetslängtan är en fundamental mänsklig önskan. Så Israel bör utrymma de ockuperade områdena och ge palestinierna sin självständighet.

 3. Adalbert Lömujescu

  September 3, 2011 at 8:01 pm
  Hela resonemanget grundar sig på att det är fel av Israel att försvara sig , att terrorister dagligen mördar massor av människor över hela världen , båda kristna , muslimer , judar , hinduer , är en faktum som ingen kan vara omedveten om, ändå tycks ingen döma dessa mördare så hård som ner en ock annan terrorist faller offer för Israelisk motattack ! varför är det så ? alla undersökningar visar att en stor majoritet av muslimer är emot Israel som stat , detta visar att landet kämpar för överlevnad , oberoende av eftergifter idag , som att utrymma Gasa , detta ändrar ingenting i den grundläggande kravet , nämligen att Israel skall försvinna som land , men inte nog med detta , Palestinier , de c.k 500,000 som flydde vid Israels bildande , ock som numera uppges vara c.k. 2.500.000 överta Israelernas bostäder , dessutom landets invånare har att välja mellan att utrymma landet , konvertera , eller att bli dödade , Judarna har varit md om liknande öde i historien , det vore bra om ledarna i den islamiska världen skulle ha i minne hur man kämpar under döds hot ….

 4. Adalbert Lömujescu

  Hela resonemanget grundar sig på att det är fel av Israel att försvara sig , att terrorister dagligen mördar massor av människor över hela världen , båda kristna , muslimer , judar , hinduer , är en faktum som ingen kan vara omedveten om, ändå tycks ingen döma dessa mördare så hård som ner en ock annan terrorist faller offer för Israelisk motattack ! varför är det så ? alla undersökningar visar att en stor majoritet av muslimer är emot Israel som stat , detta visar att landet kämpar för överlevnad , oberoende av eftergifter idag , som att utrymma Gasa , detta ändrar ingenting i den grundläggande kravet , nämligen att Israel skall försvinna som land , men inte nog med detta , Palestinier , de c.k 500,000 som flydde vid Israels bildande , ock som numera uppges vara c.k. 2.500.000 överta Israelernas bostäder , dessutom landets invånare har att välja mellan att utrymma landet , konvertera , eller att bli dödade , Judarna har varit md om liknande öde , det vore bra om ledarna i islamiska världen skulle ha i minna hur man kämpar i döds hot ….

Comments are closed.