Politik

Tunna skivor, i skuggan av surfplattorna, Intel Ultrabook revolutionerar de bärbara datorerna

Trots all uppmärksamhet kring mobiler, surf- och läsplattor så är den traditionella datorn och speciellt då den bärbara datorn långt ifrån död.

För den som möjligtvis inte har koll så är Surfplattan till för att konsumera digital information, video, musik, böcker, webbsidor osv. Dom hör hemma på barerna kring Stureplan, bland rojalisterna på Noppes, på SL-tåget eller bland IT-intelligentsian på restaurangerna utefter University Avenue här i Palo Alto i Silicon Valley. Och inte att förglömma, bland läkarna på sjukhusen här i USA och säkert även i Sverige. Men det var aldrig meningen att de skulle användas för att skapa ny digital information, till det behöver vi fortfarande datorer. De mjuka tangentborden på surfplattorna, som heter skärmtangentbord på svenska, är bra men de kan ännu inte ersätta de gamla tangentborden från den gamla skrivmaskinseran när farmor och farfar var unga.

Intels Ultrabook-initiativ syftar till att skapa en helt ny generation supperlätta, supertunna och inte minst mycket billiga bärbara datorer som liknar Apples framgångsrika Macbook, skapad av Jonathan Ive.

Det enda konstiga är att man inte försökt det här tidigare.

Intels Ultrabook-datorer ska vara tunnare än 20 mm, lättare än 1,4 kg ha mellan 5 till 8 timmars batteritid, ha supersnabba flashdiskar, s.k. SSD-diskar, köra Windows 7 och Intels energisnåla Sandy Bridge-processor och kosta under $1000.

Ett antal kinesiska datortillverkare, Acer, Asus och Lenovo, väntas komma ut med Intel Ultrabook-datorer lagom till julhandeln

Det här gäller liv eller död för Intel som nu hotas av mobiler och surfplattor. Jag tror att man kommer att lyckas men det är samtidigt intressant att se hur den mobila marknaden nu sätter press på den traditionella datormarknaden, till båtnad för konsumenterna.

Det här är en mycket viktig utveckling som kommer att ge miljoner människor över hela världen tillgång till toppmoderna bärbara datorer till en relativt billig penning. SSD-diskarna betyder att datorn startar så snart som den sätts på, och med integrerade datormolntjänster som DropBox så kommer de här datorerna att bli mycket mer användbara än dagens tunga och klumpiga “bärbara” Intel-datorer som man måste släpa med sig i en ryggsäck som om man vore en svensk bergsjägare eller medlem i nationella insatsstyrkan.

Att Botten skulle ha gått ur pc-marknaden som DN skriver idag tror jag inte är mer än ett temporärt fenomen.

[tags]Intel Sandy Bridge, Acer Intel Ultrabook, Asus Intel Ultrabook, Lenovo Intel Ultrabook, Apple iMac [/tags]

5 thoughts on “Tunna skivor, i skuggan av surfplattorna, Intel Ultrabook revolutionerar de bärbara datorerna

  1. roger

    Tyckte precis jag läste att försäljningen av bärbara datorer sjunkit med 30% i Sverige under första halvåret!

    1. Lennart

      Esse: Tack, jag insåg själv mitt misstag och har rättat! Men finns det inte bara en MacBook idag och det är Air?

Comments are closed.