Politik

Är det verkligen sant, bilstaden Los Angeles får cykelbanor!

En gång i tiden hade Los Angeles liksom de flesta amerikanska storstäder miltals med spårvagnar. Sen kom de aggressiva bilföretagen från Detroit och mutade lokalpolitikerna som rev upp spårvagnsnätet och ersatte det med hundratusentals bilar som förpestade luften, förstörde miljön och gjorde Los Angeles till en av USA:s minst bovänliga städer.

Det här, om mutorna och hur Los Angeles rev upp sina spårvagnslinjer, berättade en självgod bilingenjör i Detroit en kväll på en restaurang för mig, när han inte kunde förstå vad det var för fel med det. Det var väl helt naturligt att bilföretagen skulle göra allt för att få amerikanerna att köra bil?

Nu, som Ari Bloomekatz skriver i Los Angeles Times, så håller Los Angeles på att ta de första mycket små stegen för att bli mer miljövänlig genom att faktiskt, det är inget skämt, lägga in blygsamma men ändå, cykelbanor: In traffic-choked L.A., a car lane is given to bicycles – latimes.com

In a city known for traffic gridlock, deliberately eliminating an entire lane for cars could be politically dubious. But that’s just what officials did Thursday as they unveiled Los Angeles’ newest bicycle lane, a 2.2-mile stretch along 7th Street from Catalina Avenue in Koreatown to Figueroa Street downtown. “Hold on to your hats, folks, we’re actually removing a lane for a car — in favor of a bike lane — in Los Angeles,” City Councilman Ed Reyes said during a news conference at MacArthur Park. “By doing so, we, as a city, are changing the way we see bicycles, as not only a recreational vehicle but as a legitimate form of public transportation.” Cycling advocates cheered the news as one of the strongest indications yet that Los Angeles is slowly introducing more paths for those pedaling on two wheels. Officials estimate some 27,000 Angelenos ride a bicycle daily…. Cyclists are not only middle-class white urbanites who can afford a car but choose to not always drive, but also transit-dependent residents in low-income minority communities such as Westlake, Mannos said.

Nu kommer det det ta generationer innan Los Angeles kan trappa ner på den groteska biltrafiken, men ändå, det här är ett litet tecken i tiden som visar att USA kanske på sikt kan komma att bli något mindre bilberoende. Och det är i sanning ett steg i rätt riktning!

Länkar: Staden Los Angeles hemsida

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, Expressen: Nyheter

[tags] Kalifornien, Los Angeles, Hollywood, Cyklar i USA, Cyklar i Los Angeles, Cyklar i Kalifornien, Los Angels bicycles [/tags]

2 thoughts on “Är det verkligen sant, bilstaden Los Angeles får cykelbanor!

  1. Gregor

    Nu kommer det det ta generationer innan Los Angeles kan trappa ner på den groteska biltrafiken

    Peak oil kommer att se till att biltrafiken minskar rejält redan under nästa årtionde och inte om några generationer.

Comments are closed.