Politik

Gästinlägg: Klas Sandberg om Obama och hur USA tappar inflytande i Mellanöstern

Notis: Klas Sandbergs blog Vindskupan är den bästa svenska bloggen om Mellanöstern och USA:s säkerhetspolitik i allmänhet. Hans kommentarer här på bloggen är alltid intressanta och läsvärda. Jag tar mig friheten att uppgradera hans kommentar från igår till gästkommentar, med minimal redigering.

Obama har faktiskt försökt lägga om kursen. Stora delar av problemet ligger begravt i det amerikanska statsskicket.

Det amerikanska systemet består av ett sinnrikt system av balanserande maktcentra där ingen skall tillåtas växa sig för starkt.

Allt är gott och väl. Systemet har tjänat Amerika väl i tvåhundra år problemet är bara att det förutsätter att människorna som använder det är ansvarskännande och förståndiga.

Är de INTE det riskerar man istället den ena låsningen efter den andra.

Du har ett exempel på vad som hände när Obama försökte skärpa tonen mot Israel i början av sin presidentperiod.

Det KUNDE ha blivit vändpunkten. Det KUNDE ha varit den punkt när regeringen Netanyahu hade tvingats börja söka en överenskommelse med palestinierna på riktigt.

Istället inträffade det som brukar inträffa: Netanyahu ringde AIPAC. Och AIPAC mobiliserade för fullt mot USA:s president. I augusti 2009 kom en ström av rapporter om att proisraeliska kongressledamöter, kom på betalda gruppresor till Israel. Inom loppet av ett par veckor hade 13 procent av alla amerikanska kongressledamöter besökt Israel i AIPAC sponsrade gruppresor och passat på att betyga staten sin kärlek.

Budskapet till Obama var diskret men tydligt. Pressa inte Israel. Kongressen är inte med.

Det blev vändpunkten. Ända sen dess har Netanyahu behandlats med silkeshandskar.

Och där har du ytterligare en amerikansk låsning. Avgående försvarsminister Gates hörs bakom lyckta dörrar tala om att Israel är en otacksam allierad som ständigt kräver men aldrig ger något i utbyte för det omfattande amerikanska biståndet, tillgången till underrättelsetjänsternas information och fri tillgång till USA:s allra modernaste vapensystem.

Det noterades också att ingen de övriga mötesdeltagarna hördes resa några invändningar.[i] Inställningen är inte ovanlig. Faktum är att du kan samla åtskilliga fotbollslag av diplomater, forskare, underrättelseagenter och militärer som antingen mellan skål och vägg eller efter pensionering glatt och utan tvekan är beredda att skriva under på att det nuvarande förhållandet mellan de båda länderna är destruktivt för båda.

Men nästan allt är förgäves. AIPAC:s inflytande över kongressen är obrutet, år efter år och så länge det sitter kvar kommer Amerikas utrikespolitik att fortsätta gynna Israel. Under deras senaste möten gav sig Netanyahu till att hålla långa föreläsningar för Obama om Israels unika historia. Presidenten lyssnade snällt.

Den 24:e maj markerade USA-kongressen dessutom sitt massiva stöd för Netanyahu och hans politik genom att låta honom tala inför USA:s Kongress.

Kanske är detta det tydligaste exemplet hur olika intressegrupper bidrar till att både utrikes- och inrikespolitik förblir låst.
______________
[i] “Robert Gates Says Israel Is an Ungrateful Ally” av Jeffrey Goldberg, Bloomberg News, 6 September 2011.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Expressen: Nyheter, VG RSS, Dagen.se – Stora nyheter, Dagen.se – Stora nyheter, VG RSS, Ekot

[tags]Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar på Västbanken, Egypt, Egypt News, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Assad, Revolutionen i Syrien,Palestina FN, Egypten Israel, Egypten Israels Ambassad, Egypten Obama[/tags]

One thought on “Gästinlägg: Klas Sandberg om Obama och hur USA tappar inflytande i Mellanöstern

  1. Dennis Nilsson

    Israeli-Palestinian Conflict, en konflikt för konfliktens egen skull.

    Det är inte den första gången i mänsklighetens historia, och inte den sista. Det är lättare att hålla folk på mattan då.

Comments are closed.