Politik

Världen i realtid, hundra miljoner aktiva användare på Twitter vänder upp och ner på samhället

Twitter högkvarter i ATT-byggnaden på 795 Folsom Street mitt emot Moscone Center och ett kvarter ifrån SFMOMA i SoMa-distriktet i San Francisco

Det går bra för realtidsbloggföretaget Twitter, som har skakat om rejält i hur vi kommunicerar sinsemellan och hur vi får våra nyheter. När Storbritanniens premiärminister David Cameron hotar att stänga Twitter och Facebook under demonstrationer, precis som alla diktatorer i Mellanöstern, ja då vet vi att Twitter har blivit viktigt.

Medan Interner och Webben har haft ett omvälvande inflytande världen över de senaste sexton åren så är det först nu, med realtidswebben och hundratals miljoner mobiltelefoner som den verkliga revolutionen kommer.

Det är som om vi alla hade tillgång till vår egen telegraf som ständigt spottar ut korta meddelanden från världens alla hörn. En telegraf där vi själva kan vara med och telegrafera. Men relativt få människor inser att man också kan använda Twitter för två-vägs-kommunikation genom s.k. personliga meddelanden. Något som jag utnyttjade när jag satt på sjukhuset här och väntade på läkaren för två veckor sedan och chattade med en känd svensk bloggare på Twitter.

Twitter kan användas för att få hjälp på flygplatser och på sjukhus, för att klaga på maten i restuaranger, för att nå fram till myndigheterna, för att bära vittnesmål om de blodiga massakrerna i Syrien mm. Själv använder jag Twitter för att blogga bilder som jag tar med min mobilkamera härifrån Silicon Valley mest varenda dag men som jag inte har tid att blogga om och för att följa vad som händer i världen från tidig morgon till sent på kvällen.

Benny Evangelista skriver i San Francisco Chronicle om hur Twitter växer så det knakar: Twitter’s active flock reaches 100 million

Twitter use is growing, with more than 100 million monthly active users around the world and 50 million who log on every day, the San Francisco microblogging service said Thursday. Chief executive officer Dick Costolo said the number of active users increased 82 percent since the beginning of this year, putting the company on pace to add as many active users by the end of 2011 as the combined 26 million that Twitter added from 2006 to 2009.

Den kinesiska mikrobloggen Sina Weibo håller på att ge myndigheterna i Kina allt större huvudvärk. Den ger ett synnerligen intressant ögonblicksbild av dagens Kina.

För att använda Twitter så sätter man upp listor på mikrobloggare, ofta tidningar eller bloggar, men även personer som inte bloggar på gammaldags bloggar. Personer som man ser som auktoriteter eller som man känner personligen. Jag har t.ex. listor på auktoriteter inom den amerikanska sjukvården, bloggare och kändisar från Silicon Vallley, svenskar jag följer, osv. Sedan under dagen behöver jag bara knäppa på en av listorna på min mobil för att snabbt få en överblick över vad som är på gång.

En funktion som ännu inte finns på Twitter vad jag vet är s.k. notifications. Dvs om antalet tweets om ett visst ämne man är intresserad av, identifierat av s.k. hash tags, når en viss tröskel så ringer mobilen. Eller om någon mikrobloggar om något ovanligt ämne man är intresserad av. Som det är idag så måste man själv kolla för att få veta vad som är på gång. Notiser finns men endast om någon följer en eller om någon vidarebefordrar ett meddelanden man skickat ut, s.k. re-tweet och då endast via epost.

Jag kan inte se hur blodiga diktaturer som den i Syrien kan överleva. Inte heller den i Kina, som förr eller senare kommer att tvingas att stänga av Sina Weibo.

Välkommen till realtidswebben, med miljoner mobilutrustade människor som ständigt står i kontakt med varandra. En helt ny och oerhört spännande värld.

Axplock från den nordiska pressen:

Dagen.se – kultur,Resumé: Nyheter

[tags] Twitter, Mikrobloggar, realtidswebben, San Francisco Twitter, Twitter 795 Folsom Street, Twitter Silcon Valley [/tags]