Politik

Rancho San Antonio och det gamla spanska Kalifornien

Foto Det Progressiva USA. 11/9/2011.

Det finns fortfarande spår kvar av det gamla spanska Kalifornien, det som existerade fram till 1850 när Kalifornien införlivades i USA. De mest kända relikerna är de spanska missionsstationerna som anlades mellan 1769 och 1823 för att förinta den inhemska indiankulturen och lägga beslag på deras land. En synnerligen mörk period i Kaliforniens historia som slutade med tiotusentals dödsoffer och indiankulturens totala utplåning.

En av de stora rancherna som existerade här i dagens Silicon Valley hette Rancho San Antonio och en liten spillra av den har överlevt som friluftsområde

Bilden ovan kommer därifrån och får representera det gamla idylliska Kalifornien när det spanska inflytande redan var i dalande och höll på att ersättas med nyanlända bosättare från England och norra Europa.

Idylliska små städer i bergen västerut med namn som Saratoga och Los Gatos, stigar uppe i bergen som leder hela vägen ut till Stilla Havet, tysta trädkantade vägar som den på bilden ovan där man fortfarande finner svalka i den kaliforniska hettan.

Och allt går i cirklar, idag är spanska språket och det latinamerikanska inflytandet på stark frammarsch igen bl.a. med klimatanpassad spansk arkitektur. Och vill jag att sopgubbarna ska ta mina sopor är det bäst att jag skriver “basura” på paketen.

Det verkar faktiskt som om gamla spanska Kalifornien håller på att återuppstå.

Axplock från den nordiska pressen:

Resumé: Nyheter

[tags] Silicon Valley, Rancho San Antonio, Det Spanska Kalifornien[/tags]