Politik

Microsofts historiska Windows 8 visar hur datorvärlden blir mobil

Microsofts Steven Sinofsky visar Windows 8 på Microsofts BUILD-mässa i Anaheim här i Kalifornien tisdag sen 13 september

Så länge som någon kan minnas så har datavärlden bestått av Microsoft Windows och Intels datorer. En dator var något man hade på ett skrivbord so man satt framför som om man vore forna tiders sekreterare. Inte bara det, Windows hade en “skrivbordsmetafor” med mappar och filer som man drog omkring på datorn med en mus precis som mormor och farmor gjorde på 1930-talet, ja utom det där med musen förstås.

Men nu är musen död och kidsen springer omkring med pekskärmsmobiler och iPads och mobilerna kör ARM och inte Intel-processorer. Ingen jäkel vill sitta vid ett skrivbord längre och musen är död.

Steve Lohr skriver i New York Times om hur den nästa versionen av Windows, Windows 8, kommer att kunna köras på mobiler, surfplattor eller bärbara datorer och hur den nu stöder direkt manipulering och små skärmar precis som Android och Apples iOS: Microsoft Tries to Woo Mobile Developers With Windows 8 – NYTimes.com

Windows 8 is intended to run on both ARM chips, which now power most tablets and smartphones, and Intel microprocessors. Microsoft executives say Windows 8 has been designed so that tablet, notebook and desktop computers run equally well and share most features. For example, they speak of a “touch first” philosophy, meaning the touch features of Windows 8 work smoothly on tablets and on notebook and desktop PCs. Taps and finger swipes on a screen, Microsoft executives say, will become a routine way to open, close and browse applications, even on machines that have keyboards. Touch screens, they suggest, could help revive excitement in the PC category. Windows 8 also reflects Microsoft’s increasing commitment to open Web standards, like HTML 5, a new technology that makes it possible for developers to write applications with rich interactive features without using proprietary software controlled by individual companies. In the past, Microsoft had followed a more closed, proprietary path.

Det här är en historisk utveckling som visar vart IT-världen är på väg. Om man till den lägger Intels lika historiska Ultrabook som försöker skapa ultratunna bärbara datorer som påminner om Apples Macbook Air, så inser man lätt att vår valfrihet kommer att öka radikalt framöver.

Det är för tidigt att förutspå vem som kommer att vinna, men helt klart är att allt nu handlar om mobiler, läs- och surfplattor och ultratunna bärbara datorer. Och eftersom världen i stort fortfarande är en Windows-värld, så kommer Windows 8 att bli en mycket stor sak. Man kan om man vill säga att den visar hur datorvärlden mobil-iseras.

Läs mer om Windows 8

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, digi.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags] iPad, Kindle, Iconia Tab A100, Motorola Xoom , Android, HP Touchpad, Skärmtangentbord , Windows 8, Microsoft Windows 8, Intel Ultrabook, Pekskärmsmobiler [/tags]

4 thoughts on “Microsofts historiska Windows 8 visar hur datorvärlden blir mobil

 1. Lars Jonasson

  Jo, jag förstår hur du tänker, men min poäng var att den traditionella Windowsdatorn har varit döende sen iPad kom. Konkurrensen mellan Google och Apple gör att smartphones och tablets utvecklas i en rasande takt. Det som visades på Microsoft-mässan var bara ett konstaterande av fakta.

  Lite synd att tidningarna inte skriver vad som hände efter mässan: http://newsroom.intel.com/community/intel_newsroom/blog/2011/09/13/intel-and-google-to-optimize-android-platform-for-intel-architecture

  Håller helt med dig om att vi har mycket spännande att se fram emot!

  1. Lennart

   Lars: Jag håller mig dig, trenden har pågått en längre tid. Samtidigt är det här är en synnerligen komplicerad fråga. Jag trodde ursprungligen att de mjuka skärmtangentborden skulle ersätta de hårda på de traditionella datorerna men så verkar det inte bli, inte än i alla fall. Så jag tror att läs och surfplattor kommer att användas av alla som konsumerar digital information men att dom som skapar digital information kommer att fortsätta att använda traditionella datorer, som kommer att se ut som Apples Macbook eller Intels Ultrabook.

   Sen blir plattskärmarna också allt större och magnifikare och jag kan se en helt ny marknad för gigantiska plattskärmar som täcker en hel vägg och som är uppkopplade till en Ultrabook t.ex. Vi får se, allt förändrar sig så snabbt just nu att det är omöjligt att säga.

 2. Lars Jonasson

  Vad är det som egentligen är historiskt? Apple och Google har ju gjort detta för länge sen. Microsoft är sent ute, jag tror att de kommer att dö med skrivbordsdatorn. De få skrivbordsdatorer som finns kvar kommer antingen att vara Mac eller köra Android.

  1. Lennart

   Lars: Det historiska är att den gamla datormetaforen som Windows stod för nu går i graven och ersätts av mobila datorer med fingermanipulation, s.k. pekskärmsdatorer. Det är det som är historiskt. Jag tror inte att Android kommer att ha någon chans på den traditionella datormarknaden. Det skulle i så fall vara Linux. Men vi får givetvis se.

   Också historiskt, WinTel monopolet med Windows och Intel som har härskat på IT-marknaden under de senaste decennier ersätts nu av något helt nytt.

   Spännande är det i alla fall.

Comments are closed.