Politik

Billiga två-terabytediskar och den episka kampen om datan i Sverige och USA

Klicka på disken
Det datoriserade samhälle som håller på att växa fram över hela världen handlar om gigantiska, nästan ofattbara, mängder data som först nu, under de senaste åren, har digitaliserats. Det handlar om vem som äger datan, vem som har rätt att läsa, förändra och förmedla datan, och inte minst, om hur och till vilken grad som myndigheter, företag och organisationer har rätt att samla in data om medborgarna.

Vi har fått begrepp som piratkopiering, illegal fildelning, illegal nedladdning, dataintrång, datasäkerhet mm, kampen om datan och hur den används är och kommer att bli bitter och långvarig. Här i USA har Obama-administrationen gått emot den gängse trenden och släppt datan fri, i alla fall den icke-hemliga information som regeringen i decennier har stoppad undan i sina gigantiska databaser.

En viktig aspekt av kampen om datan är hur mycket data enskilda individer i samhället har tillgång till och vilka möjligheter dom har att spara data utan insyn från myndigheter och privatspanare som antipiratbyrån och samtidigt hur dyrt det är att spara stora datamängder.

Just nu har priset på gigantiska interna datadiskar på två terabytes fallit så till den grad att man kan få dom för en bra bit under hundra dollar. Samtidigt blir diskarna i datormolnen också dom allt billigare och de nya snabba SSD-diskarna, dvs solid state drives ökar i popularitet.

Till det kan tilläggas att de små USB-diskarna inte längre är så små, man kan idag få pyttesmå 64GB USB-diskar för litet över $80 dollar. Dom är stora nog att man lätt kan köra ett helt operativsystem på dom, plus data. Inte minst intressant med de små USB-diskarna är den nyckelroll de spelar för demokratiaktivisterna i Syrien, på Kuba, i Saudi Arabien och i Kina, för att bara nämna några platser.

Det här är en viktig utveckling, inte minst eftersom små grupper av individer nu kan använda produkter som den Öppna Kodprodukten Apache Hadoop för att utföra avancerade dataanlyser av gigantiska datamängder. Analyser som hittills har varit förbehållna regeringar och myndigheter som nu inte är helt pigga på att vanliga medborgare ska kunna analysera data och kanske, vem vet, t.o.m. komma fram till slutsatser som striden mot den som myndigheterna har kommit fram till och som givetvis är den enda rätta.

Ett primärexempel på den nya utvecklingen finner vi inom sjukvården där allt fler människor nu får tillgång till sina egna sjukjournaler, som dom sedan själva kan analysera med hjälp av crodw sourcing på sajter som Patients Like Me.

Det här är ett oerhört spännande område med allt från Data.gov, som jag tror nu också håller på att få en svensk motsvarighet, till alla dom data som genereras i sociala nätverk och givetvis av hundratals miljoner mobiler med åtföljande kameror. Ingenting kan längre hända någonstans utan att det omedelbart fångas i bild, ljud och ord av datakunniga människor.

Och nu med billiga två-terabytediskar kommer kan vi samla på oss hur många data som helst.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,digi.no, digi.no, digi.no, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no, Ekot,

[tags] Datadiskar, 2TB diskar, 2 terabyte disks, Interna diskar, 2 TB interna diskar, molndiskar, datormolnen[/tags]