Politik

Hackathons och Silicon Valleys startupkultur, något som Sverige måste imitera

HackDay TC DISRUPT Hackathon

Med dagens supersnabba datorer, avancerade dataspråk och integrerade ramverk som Ruby on Rails så kan en grupp entreprenöriska dataprogrammerare i tidiga tjugoårsåldern ofta skriva en helt ny produkt på 24 timmar. En produkt som kan bli stommen i ett startupföretag som efter bara några veckor kan ha tio tusentals användare och en hel del riskkapital. Produktiviteten inom IT-världen idag är nästan ofattbar.

Det är det som de s.k. hackathons handlar om, som den nyss avslutade TechCrunch Disrupt i San Francisco.

Emily Glazer skriver i Wall Street Journal om hur hackathonrörelsen har blivit allt populärare på sista tiden: Computer Hackers’ Hackathons Go Mainstream – WSJ.com

Hackathons, once an obscure corner of the computer-programming world, are becoming more mainstream. The contests, which bring together computer programmers for a few days to cook up applications on the fly, are being used by entrepreneurs as a launchpad for their start-ups. Companies and other organizations also see them as a fun and cheap tool to spur innovation. Hackathons, which first appeared in the late 1990s as a vehicle for open-source software developers to organize their collective computer-coding efforts, started to get more notice when Yahoo Inc. launched its Hack Day in December 2005.

Nu finns det två aspekter på Hackathons. Det första är att de flesta som deltar inte vinner någon uppmärksamhet, inte startat några nya företag och bara går hem uttröttade efter 24 timmars nonstop-hackande.

Men det andra är att det är man faktiskt kan skapa en helt ny fungerande produkt på en förvånansvärt kort tid. Ett par tre veckor kan räcka för att ha en alfa-version, ytterligare veckor och en fungerande beta-version kan vara klar och efter tre månader har man både en produkt och sitt eget startupföretag.

Så snabbt utvecklas IT-världen idag och det är såna högoktaniga IT-ingenjörer som Sverige måste odla om vi ska ha en chans att slå oss fram på den allt tuffare IT-marknaden.

Samtidigt är det sant att det behövs mer än programmeringskunskaper för att skapa nya produkter. Jag går på en hel del IT-möten och är förvånad över hur många helt meningslösa produkter som annars kunniga programmerare tror att världen behöver.

Vad man saknar är marknadskunskaper, men om man bara kan lägga till ett par marknadsexperter så kan resultatet bli explosivt. Man kan gå från ingenting till en produkt, ett startupföretag som man sen kan hinna sälja innan ett par eller t.o.m., ett år är över.

Och det är sådan spetskompetent som Sverige alltså måste odla. Vi har redan dataspelsentusiaster, det är från dom vi sen rekryterar programmerare i tonåren.

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,digi.no, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Microsoft,Hackaton [/tags]

3 thoughts on “Hackathons och Silicon Valleys startupkultur, något som Sverige måste imitera

  1. Jacob Nykvist

    Sverige har säkert mycket att lära av startupkulturen som du beskriver, men personligen tycker jag det är roligare att ta fram både mjukvara och hårdvara till en produkt. Det blir något konkret som man kan se och ta på. När man blandar in hårdvara blir det också en en annan utmaning att få till kvalitet och produktion. Men jag kanske är konservativ :).

    1. Lennart

      Jacob: Jomen visst är kombinationen hård och mjukvara något speciellt, som iPad och iPhone. Idag kan man ju f.ö. virtualisera hårdvaran, vilket gör skillnaden mellan hård och mukvara alltmer diffus.

Comments are closed.