Politik

För alla Stieg Larsson och Leif GW Person-älskare, IGChefen, Peter Ågrens superba Twitterflöde

Klicka på Peter Ågrens Twitterflöde.

Vad skulle hända om vi kunde följa en skicklig yrkesmänniska i hans eller hennes yrkesutövning en dag, flera dagar, hur länge som helst? Och vad skulle hända om den personen hade ett intressant yrke som till råga på allt speglade dagens Sverige och dess människor helt utan skönmålning och skygglappar?

Resultatet skulle bli Peter Ågrens superba Twitterflöde om sitt liv som chef för Södermalmspolisens ingripandesektion. En av omkring 100 poliser som dessutom skriver bra och medryckande och inte minst, som på några korta tweets har gett mig en inträngande inblick i livet på Stockholms gator så som man sällan läser om det i tidningen.

Josefine Hökerberg skriver i Dagens Nyheter om Peter Ågren och hans synnerligen intressanta Twitter-flöde:I början kändes det som att skrika rätt ut – DN.SE

Varför twittrar du om polisens arbete? – Jag vill bjuda in folk bakom kulisserna. Folk ser normalt bara oss när medier rapporterar om ett stort brott och vi står där lite stiffa och säger: ”Kan tyvärr inte säga någonting”, ”Det är förundersökningssek­retess”. Det finns en problematik i att polisen är så sluten, säger Peter Ågren. Vad twittrar du om? – Allt från samtal med små dagisbarn, till personliga katastrofer, grova våldsbrott och död. Det kan också bli jätteallvarligt. En av mina poliser skar ned folk som hade hängt sig tre dagar i rad. Det vill jag också twittra om. Vårt arbete är inte alltid som i polisskolans rekryteringsbroschyr.

Det är egentligen underligt att polisen först nu inser hur man kan använda Twitter. Inte bara för att informera folk om händelser och brott utan också för att visa vad polisen verkligen gör och för att göra PR för hela yrkeskåren.

Och inte minst, genom Twitters direkta meddelanden kan man nu faktiskt vända sig till en livs levande polis med frågor eller meddelanden i största allmänhet.

Det här är rasande bra gjort och jag hoppas verkligen att Peter Ågren fortsätter med det här, för det här kommer med tiden att bli både bok och film om jag inte misstar mig.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
Resumé: Nyheter

[tags]Bloggy.se, Facebook, IT, Mikrobloggar, Silicon Valley, Social Web, Tweetbeep, Twitter, Web 2.0, Microblogging, Bloggar, Bloggar i USA, Bloggosfären i USA,Ping.fm, OnlyWire, Hellotxt, Buffer, SocialOomph och TwitResponse, IGChefen, Peter Ågren, Polisen Twitter, Peter Ågren Twitter, IGChefen Twitter[/tags]