Politik

Khan Academy och Code Academy, framtidens skolor skapas i USA

Det amerikanska skolsystemet är bedrövligt, t.o.m. de flesta amerikaner erkänner att det år sä. Det är faktiskt en skamfläck inte bara i USA utan i hela västvärlden. Det svenska är kanske bättre men även där finns stora problem. Och med en pensionerad major som svensk skolminister så är det kanske inte att undra på.

Men mitt i allt elände så finns det innovativa lösningar till skolkrisen, som Khan Academy påp videon ovan, liksom den nya Code Academy som är ett hittills mycket framgångsrikt försök att lära miljoner människor att programmera.

Båda de här nya “skolorna” har det gemensamma att de är Internetbaserade och skapade av skickliga superlärare som förstår hur man motiverar elever.

Economist skriver om den nya trednen: Reforming education: The great schools revolution | The Economist

TEducational performance varies widely even among countries that spend similar amounts per pupil. Such spending is highest in the United States—yet America lags behind other developed countries on overall outcomes in secondary education. Andreas Schleicher, head of analysis at PISA, thinks that only about 10% of the variation in pupil performance has anything to do with money.echnology has also made a difference. …..After a number of false starts, many people now believe that the internet can make a real difference to educating children. Hence the success of institutions like America’s Kahn Academy (see article). Experimentation is also infectious; the more governments try things, the more others examine, and copy, the results.

Jag är övertygad om att vi kommer att få se en explosion av såna här “friskolor” som kommer att få allt större inflytande även i vanliga skolor.

Den som har sett Google Earth på en stor platt-TV inser omedelbart hur geografilektionerna kan förändras om skolorna bara använder de medel som redan finns ute på nätet.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Debatt – Senaste debatta,SvD – Senaste nytt, Dagen.se – Stora nyheter, Dagen.se – kultur, Nyheter

[tags] Skolor i USA, High School, Amerikanska skolor, Khan Academy, Code Academy[/tags]

4 thoughts on “Khan Academy och Code Academy, framtidens skolor skapas i USA

  1. San

    Visst kompletterar de och de lär fortsätta växa, dock visar väl undersökningar att redan duktiga och motiverade elever är de som utnyttjar möjligheten. De är ju sällan problemet med dåliga skolor.

    1. Lennart

      Hannu: Det här är något helt annat, som jag själv är mycket intresserad av. Skräddarsydd interaktiv specialundervisning på nätet. Med tanke på den uppmärksamhet som speciellt Khan Academy har fått så tror jag starkt på det här modellen som alltså inte ersätter skolor utan komplementerar dom.

Comments are closed.